Прекратяваме участието си в мисията на ЕС в Мали

Pan.bg 24 сеп 2023 | 12:06 views (668) commentaries(0)
img pan.bg

Източник: Otbrana.com Снимка: otbrana.com

Българските военнослужещите се изтеглят не по-късно от 16 октомври 2023 г.

Министерският съвет прие решение за прекратяване участието на военнослужещи от въоръжените сили на Република България в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали (EUTM МALI). Възлага на Министерството на отбраната и на Министерството на външните работи планирането на изтеглянето на българските военнослужещите не по-късно от 16 октомври 2023 г.

Към настоящия момент Република България участва в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали с медицински екип, в състав 4 (четирима) военнослужещи.

Първият мандат на EUTM Мали беше одобрен с Решение 2013/34/ОВППС на Съвета от 17 януари 2013 г. С Решение № 79 от 07 февруари 2013 г., Министерският съвет на Република България приема решение за изпращането на медицински екип Роля 1 (4 военнослужещи) от Въоръжените сили на Република България с личното си въоръжение и екипировка в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали (EUTM Mali - European Union Training Mission Mali).

Целта на мисията е с помощта на специалистите от страните-членки на ЕС да се подготвят и обучат националните сили за сигурност и армията на Мали. От 25.08.2016 г. от 02.08.2018 г. в операцията участваше и щабен офицер в областта на логистиката в щаба на операцията.

В момента Въоръжените сили на Република България участват в операцията на ЕС с медицински екип от 4 военнослужещи в медицинския щаб на операцията, разположен в Бамако, в състав 1 офицер и 3 сержанти, като ротацията се провежда през 4 месеца. Задачите на българския контингент в Мали са свързани с медицинско осигуряване (Роля 1) при ликвидиране на последствията от терористични актове в района на Бамако (Мали), свързани с евакуация, сортиране на пострадали и определяне на приоритетите за указване на медицинска помощ, следене, обобщаване и анализиране на информацията за обстановката и евентуалните признаци за наличие на начални симптоми на вируса ”EVD”.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка