Многонационалната бойна група проведе съвместна настъпателна операция

Pan.bg 27 сеп 2023 | 11:24 views (307) commentaries(0)
img pan.bg

Източник: otbrana.com Снимка: otbrana.com

Спирдон Спирдонов

Вече ви информирахме за високите оценки на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на СКС на НАТО в Неапол адмирал Стюарт Мънч за провеждащото се днес и утре учение „Noble Blueprint 23“ на полигон „Ново село“, чиито домакин от българска страна е командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.

Какво, обаче се случи на терен?

Многонационалната бойна група "България" (MNBG BGR) проведе съвместна настъпателна операция за унищожаване на атакуващите противникови сили. Чрез извършване на маньовър и изненадваща атака бе спечелена изгодна позиция и психологическо предимство пред противника, ограничена бе възможността му за реакция и се подрони неговият морал и боеспособност.

Самото учение се проведе в четири фази.

При първата се целеше откриване на противника. Това стана с облитане на БЛА (безпилотен летателен апарат) и разузнаване от кавалерийски взвод. Скрит снайперски екип откри и неутрализира важни цели. Инженерен взвод (състоящ се от италиански и американски отделения) устрои проходи в противниковите заграждения по взривен способ, за да осигури атаката и маньовъра на своите войски.

През втората фаза се търсеше т.нар. сковаване или приковаване на противника. Артилерийско отделение със стрелба от закрита огнева позиция разстрои бойния ред на противника и създаде условия за контраатаката, която бе третата фаза. Минохвъргачен взвод осигури с огъня си благоприятни условия за контраатаката на две механизирани роти, за да бъде доунищожен противникът или принуден да се оттегли.

В четвъртата фаза на учението наблюдавахме съвместни действия на участниците, целящи преимущество и контрол над противника. Демонстрирана бе първа медицинска помощ на ранен военнослужещ и евакуацията му от бойното поле чрез линейка и хеликоптер. След като хеликоптерът (Black Hawk) се издигна, противников БЛА бе неутрализиран от формированието за противовъздушна отбрана.

Около 220 военнослужещи участваха в учението.

Бойните машини бяха 41 , а логистичните – 12. Безпилотният летателен апарат и хеликоптерът бяха от САЩ, бронираните бойни машини - от България, Гърция, Италия и САЩ, 120-мм минохвъргачка и гаубицата – от Италия.

В бойната група с командир полковник Микеланджело Дженки, освен Италианската република, участват

Република България с маневрена рота, САЩ - с маневрена рота, Черна гора - с лекопехотен взвод, екип от „Военна полиция“ и военнослужещ в щаба, Република Гърция - с противотанков взвод и военнослужещ в щаба, Република Албания - с лекопехотен взвод и военнослужещ в щаба, Република Северна Македония с лекопехотен взвод и военнослужещ в щаба и Република Турция - с отделение за непосредствена противовъздушна отбрана от пункта си за постоянна дислокация и военнослужещи в щаба. Румъния, в ролята на Рамкова държава на Многонационалната дивизия „Югоизток“ (MND-SE) предоставя формирование за комуникационна и информационна поддръжка за подпомагане на командването и управлението на бойната група. Италия прие ролята на рамкова държава на бойната група в България на 17 октомври 2022 г. Постигането на пълни оперативни способности на многонационалното формирование беше проверено и декларирано по време учението с международно участие „Ответен удар“ през декември 2022 г.

Целта на учението

е да подготви войските на НАТО за провеждане на пълния спектър от военни операции в отговор на кризи както в условията на член 5, така и извън член 5. Това ще даде възможност на командирите на оперативно и тактическо ниво да постигнат всеобхватно разбиране на процедурите на НАТО. Освен това учението демонстрира и сплотеността на Алианса чрез концепцията "Да се опознаем взаимно, преди да имаме нужда един от друг". Според командването съюзниците от НАТО ще бъдат по-добре подготвени да действат в рамките на колективната отбрана, когато са запознати с възможностите, териториите и плановете на съюзническите държави.

Учението е планирано и се ръководи от Съюзното съвместно командване на силите на НАТО в Неапол и е включено в програмата на НАТО за колективната подготовка и учения, както и в плана за подготовка на въоръжените сили на Република България през 2023 година. В него участват висши генерали и офицери от командните структури на НАТО в Европа на оперативно и тактическо ниво, командирите на Съвместното командване на силите на България и Румъния, командирите на видовете въоръжени сили и Щабния елемент за интегриране силите на НАТО.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка