Израелски системи за австралийските БМП Redback

Pan.bg 01 мар 2024 | 09:14 views (751) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на breakingdefense.com и janes.com

Израелската Elbit Systems получи договор за доставка на системи за новите австралийски БМП Redback, произведени от южнокорейската Hanwha Defence Australia,. Машините са част от проекта Land 400 Phase 3 на МО на Австралия. Elbit ще достави „усъвършенствана защита, бойни способности и сензорен костюм“ за превозните средства в сделка на стойност 600 милиона долара.

Прессъобщението на Elbit бе оскъдно относно подробностите, но то идва месеци след като Hanwha Defense Australia бе избрана през декември 2023 г. да достави 129 БМП Redback на австралийската армия в проект, оценен от австралийското правителство на стойност 4,6 млрд. щатски долара. Въпреки че компанията-майка на Hanwha Defence Australia е базирана в Южна Корея, превозните средства ще се произвеждат в Австралия. Планирано е доставките на машините да завършат доставката до 2028 г. Времевата рамка е същата като при договора с Elbit.

„Придобиването на тези БМП-та е част от стремежа на правителството да модернизира австралийската армия, за да гарантира, че тя може да отговори на най-взискателните сухопътни предизвикателства в нашия регион“ заяви австралийското МО през декември.

Новият договор, който последва обявяването на сътрудничеството през август, разширява ролята на Elbit в Австралия. Това е и най-големият договор, обявен от израелската фирма след атаката на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври 2023 г.

„Договорът потвърждава отново ангажиментъш ни за предоставяне на напреднали, критични за мисията решения на австралийската армия. Elbit Systems е посветена на доставката на авангардни отбранителни технологии, които ще защитят войските на съвременното бойно поле “ сподели Бежалел Мачлис, президент и главен изпълнителен директор на Elbit Systems.

Очаква се на БМП Redback да се интегрира купол, който е „базиран на последното поколение 30-милиметров екипажен купол на Elbit Systems с прицел на стрелеца COAPS, допълнителни електрооптични системи, система за активна защита Iron Fist, усъвършенствана ситуационна осведоменост Iron-Vision монтирана на главата дисплейна система и система за лазерно предупреждение E-LAWS на Elbit Systems.

Hanwha също така доставя на Австралия самоходните оръдия AS9 и AS10 Huntsman.

Подоброности за победата на БМП Redback
Hanwha Aerospace спечели договора з ановите БМП на Авсралия след като победи германската Rheinmetall. Hanwha Aerospace заяви в четвъртък, че е избрана като предпочитан участник в австралийската фаза LAND 400 3 програма за модернизация, която включва придобиването на бронирани превозни средства. Redback победи германската Lynx в последната оферта. Австралийският всекидневник съобщи, че офертната цена на Rheinmetall е била по-ниска, но Redback надмина Lynx по способности. Hanwha победи съперници от утвърдени мощни центрове на отбранителната индустрия като Германия, Обединеното кралство и САЩ. Програмата има за цел да замени остарелите бронетранспортьори бронетранспортьори M113, произведени в САЩ, и закупени от Австралия през 60-те години на миналия век. Hanwha се състезаваше с БМП Ajax на General Dynamics (САЩ), CV90 на BAE Systems (Обединеното кралство), както и с Lynx. Краткият списък бе сведен до Redback и Lynx през септември 2019 г., но изглежда че Hanwha се счита за предпочитана благодарение на доброто представяне на самоходните гаубици K9, които продаде на Австралия през 2021 г.

БМП Redback
е разработена специално за износ в Австралия. Компанията започна да се развива, след като създаде австралийски офис през януари 2019 г. Името идва от местен австралийски паяк. Redback ще има ултрамодерни сензори и радар с активна електронно сканирана решетка (AESA), предназначен изначално за изтребители, както и системата IronVision който осигурява на екипажа 360-градусова визия чрез монтирани отгоре камери и нашлемни визьаори. Дори собствените БМП на корейската армия нямат тези характеристики. „Доскоро изнасяхме само отбранителни продукти, първоначално разработени за корейската армия и може би ги подобрявахме малко преди да бъдат изнесени. Но сега ще бъдем по-конкурентоспособни, защото имаме капацитета да разработваме продукти стратегически, за да отговорим на изискванията на клиентите“ заяви изпълнителния директор на Hanwha.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка