Щаб на сухопътните сили на НАТО ще бъде създаден във Финландия

Pan.bg 10 апр 2024 | 08:16 views (732) commentaries(0)
img пан.бг

Щаб на сухопътните сили на НАТО ще бъде създаден във Финландия, научиха подробности медиите
Новини — вторник, 9 април 2024 г., 22:52 ч. — Олег Павлюк


Във Финландия се планира да бъде открит щабът на сухопътните сили на Северноатлантическия алианс, което ще позволи разширяване на дейността на командването на обединените сили в американския град Норфолк.

Това научи финландският вестник Iltalehti, съобщава "Европейска истина".

Министърът на отбраната на Норвегия Бьорн Арил Грам съобщи пред вестника за установяването на щаба на силите на НАТО във Финландия. Според него това ще позволи "да се извлекат ползите от членството на всички северни страни" в Алианса.

„Очаквам, че ще бъдем под единно командване и част от единен регионален отбранителен план. Така скандинавските страни ще имат съвместно възпиране и отбрана“, обясни той логиката на подобна стъпка.

Според Илталехти щабът ще бъде разположен в град Микеле в Южна Финландия и ще бъде под командването на обединените сили в град Норфолк в САЩ - част от военното командване на НАТО.
Финландия ще позволи на САЩ да разполагат свои военни бази в страната

Най-малко 375 офицери от страни-членки на НАТО, от които поне 25 от Финландия, ще бъдат изпратени да работят в щаба на Микеле в Норфолк. Предвижда се в мирно време структурата да позволява да се координират наземните операции в региона.

Илталехти твърди, че основният лобист на идеята е Норвегия и именно Норвегия е успяла да убеди върховния главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа в осъществимостта на създаването на нова структура във Финландия.

Очаква се този въпрос да бъде и в дневния ред на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.

Припомняме, Финландия стана 31-вият член на НАТО през април 2023 г. През март тя за първи път участва във военни учения на Алианса като негов пълноправен член.

източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка