Министър Атанас Запрянов: Военната академия трябва да остане фокусирана върху военното дело, върху подготовката на военни лидери (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 12 апр 2024 | 15:47 views (1623) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на МО„Военна академия „Г. С.Раковски“ се адаптира успешно, както към съвременното бурно развитие на образователните технологии, така и към съвременните предизвикателства в сферата на сигурността и отбраната, за да отговори на актуалните потребности на Българската армия и българската държава.“ Това каза днес, 12 април, министърът на отбраната Атанас Запрянов на тържественото отбелязване на патронния празник на Академията и 112-ата годишнина от нейното съдаване. В честването участва и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Министър Запрянов посочи, че висшето военно учебно заведение успешно реализира главната цел в политиката на Министерството на отбраната по отношение на военното образование – то да е най-тясно свързано със съвременните реалности, практики и потребности в сферата на сигурността и отбраната. „Независимо от разширяването на обхвата в образователната дейност, Военната академия трябва да остане фокусирана върху военното дело и подготовката на военни лидери. Ние не трябва да губим силата на военната подготовка тук“, заяви той.

По думите му, в епохата на глобализация, когато науката и образованието не могат да се развиват успешно без широка отвореност и включване в световния обмен, без интеграция в транснационалните академични мрежи, Военна академия „Г. С. Раковски“ е не само авторитетен национален, но и международно утвърден център за военна наука и образование, домакин на редица авторитетни форуми в сферата на сигурността и военно-стратегическата мисъл. Свидетелство за авторитета й, не само сред българските военни, са обучаващите се в нея ръководители от държавната администрация, както и чуждестранните офицери от САЩ, Китай, Виетнам, Турция, Гърция, Република Северна Македония и други държави. „Според анализ на едно от командванията на НАТО, по степен на образование и подготовка българските представители са оценени на второ място“, посочи министър Запрянов.

„Сто и дванадесет години Военната академия неотклонно изпълнява мисията си да поставя научните основи за трансформацията на въоръжените сили и да подготвя най-ценния им капитал – хората“, се казва в поздравлението на адмирал Ефтимов по случай празника. Той отбелязва, че настоящите и бъдещи предизвикателства в средата на сигурност са предизвикали ускорено развитие на военното дело, което предопределя развитие и на военната наука. В условията на непрекъснато стратегическо противопоставяне се е променила парадигмата за начина на използване на военния инструмент при решаването на кризи от различен характер, което изисква синергия с останалите инструменти на националната мощ. „Съществено влияние оказва и лавинообразното развитие на технологиите, където изкуственият интелект, квантовите компютри и големите масиви от цифрови данни категорично промениха характера на съвременната война. Поддържането и спечелването на военно превъзходство в тази сложна многопластова среда на сигурност налага динамичното и съгласувано използване на физическите и виртуалните пространства с акцент върху умелото провеждане на многодомейнови операции. Дигитализацията налага иновативен начин на мислене и различен комплекс от компетентности, които командирите от всички нива трябва да притежават за постигането на успех“, заявява адмирал Ефтимов.

Той посочва важната роля на Военната академия да насочи академичния вектор към критично и задълбочено преосмисляне на настоящите разбирания за изкуството на войната. „Ще продължа да настоявам годишните планове на Академията и на другите военно-образователни институции да се синхронизират с плановете за подготовка във въоръжените сили, развитието на силите и планиране на тяхното използване. Това е предпоставка за ефективност в цялостната подготовка на кадрите“, подчертава адмирал Ефтимов.

Със заповеди на министъра на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов бяха отличени военнослужещи и цивилни служители на Военната академия за реализиран личен принос по издигане на военната наука и образование на нивото на съвременните изисквания, висок професионализъм и постигнати отлични резултати при изпълнение на служебните задължения.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Министър Атанас Запрянов: Военната академия трябва да остане фокусирана върху военното дело, върху подготовката на военни лидери (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка