Париж ще достави на Киев ремонтирани далекобойни ракети Scalp

Pan.bg 10 май 2024 | 17:42 views (467) commentaries(0)
img
pan.bg

Предвижда се в Украйна да бъдат прехвърлени ракети с изтекъл срок на годност. Източникът нарече това решение много рентабилно, тъй като тези ракети вече подлежат на утилизация, съобщи медийната компания RFI.

Франция измисли нов начин да помогне на Украйна да се защити от руската агресия. Като част от програмата Chrysalis (какавида на пеперуда) планира да прехвърли в Украйна далекобойни ракети Scalp или с изтекъл срок на годност, или сглобени от компоненти с изтекъл срок на годност, което ще позволи на Франция да избегне изчерпването на собствения си ракетен арсенал, съобщи медийната компания Radio France Internationale (RFI) вечерта в четвъртък, 9 май.

Както съобщава RFI, за програмата Chrysalis ще бъдат използвани ракети Scalp, съхранявани в „пашкули“ (контейнери). Има два вида такива ракети - неизползвани, с изтекъл срок на годност и разглобени, от които са премахнати компоненти за използване в други ракети Scalp. Ракетите, съхранявани в "пашкули", ще бъдат доставени във френски заводи, където в рамките на три месеца ще бъдат пригодени за употреба.

Икономически изгодно решение

Тъй като се очаква тези ракети да бъдат бързо задействани срещу Русия, изпитанията им ще се провеждат по опростена схема. Един от източниците на RFI нарече този план много ефективен от икономическа гледна точка, „тъй като ракетите Scalp, извадени от пашкулите, вече са предназначени за утилизация“.

През януари 2024 г. френският президент Еманюел Макрон обяви намерението си да достави на Украйна 40 ракети Scalp. Програмата Chrysalis стартира приблизително по същото време, отбелязва RFI. Източници казаха на медийната компания, че намереното решение ще намали разходите четири пъти в сравнение с производството на нови ракети Scalp.

Програмата Chrysalis е планирана да бъде завършена тази година.

Източник: DW Снимка: Guillaume Souvant/AFP

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка