Слідство.Інфо: РФ използва във войната комуникационни системи, произведени в Украйна

Pan.bg 10 май 2024 | 18:26 views (588) commentaries(0)
img
pan.bg

Сателитните интернет комуникационни системи Gilat SkyEdge, произведени в Украйна, се внасят в Руската федерация и оттам отиват на фронта. В Ужгород се произвеждат системи Gilat за израелската корпорация Gilat Satellite Networks (GSN).

Във войната срещу Украйна Русия използва комуникационни системи, които се произвеждат в самата Украйна. Сателитните интернет комуникационни системи Gilat SkyEdge, произведени в тази страна, се внасят в Русия и оттам отиват на фронта, където се използват от руската армия, съобщи в петък, 10 май, телевизионният канал "Настоящее время", позовавайки се на разследване на Проект "Слідство.Інфо". https://www.currenttime.tv/a/ukraina-rossiya-gilat/32939658.html

Както установиха следователите, сателитните системи Gilat за израелската корпорация Gilat Satellite Networks (GSN) се произвеждат в Ужгород в завода на американската аутсорсинг компания Jabil Circuit. Изданието отбелязва, че израелската корпорация е доставила тези системи на Руската федерация и много други страни.

Помощ за Русия в развитието на сателитните комуникации

От началото на 2000 г. GSN помогна на Русия да разработи сателитна комуникационна мрежа както за частна употреба, така и за публичния сектор. Gilat е партньор на най-големите сателитни комуникационни оператори в Руската федерация - дъщерно дружество на "Ростелеком" RTCOMM и дъщерно дружество на "Газпром" - компанията "Газпром космически системи".

След руската въоръжена инвазия в Украйна през февруари 2022 г. GSN, според разследващите, не е затворила руския си бизнес и продължава да доставя сателитни комуникационни системи на Русия чрез дъщерното си дружество Gilat Satellite Networks (Eurasia). Сателитните комуникационни системи Gilat се продават от дилъри в цяла Русия. Бележките към описанието на системата често показват, че продуктът може да се използва за военни нужди, отбелязва "Слідство.Інфо".

Въз основа на митническите декларации, цитирани от разследващите, всички произведени в Украйна системи са били изпратени в Русия през Израел и Турция. Украинският производител на системи Gilat, изясняват журналистите, не знае нищо за подобни доставки на своя израелски клиент.

Сателитните системи не са под санкции

"Слідство.Інфо" отбелязва, че сателитните комуникационни системи, доставяни на Русия, не са обект на западни санкции като стоки с двойна употреба.

Администрацията на САЩ позволява на компании от тази област да работят в Русия, тъй като говорим за достъп на цивилното население до сателитни комуникации като елемент от защитата на свободата на словото и информацията.

Източник: DW Снимка: Alexander Reka/ITAR-TASS/IMAGO

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка