Eurosatory 2024 - LCM - дълбоки високоточни удари

Pan.bg 19 юни 2024 | 10:57 views (516) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на mbda.com

MBDA представи на Eurosatory 2024 крилата ракета с наземен старт Land Cruise Missile (LCM). Това е нова сухопътна способност за дълбоки високоточни удари в отговор на новите изисквания на бойното поле, очертали се в конфликта в Украйна.

Рожба на използваните в Украйна SCALP
LCM се основава на целия експертен опит на MBDA в областта на дълбоките високоточни удари (Deep Precision Strike). Ракетата се базира на доказаните в бойни действия военноморски крилати ракети (NCM), които се използват от фрегатите FREMM и от атомните ударни подводници на френските ВМС. Тя еволюира отчасти от авиационната крилата ракета SCALP-EG, която се използвана с опустошителен ефект от Украйна. NCM е значително по-голяма, с различен дизайн на фюзелажа и много по-голям обхват. LCM отговаря на нарастналитеа нужди от нови мобилни, модулни наземни възможности за удари на далечни разстояния.

Системата LCM е европейско суверенно решение за крилати ракети с наземно изстрелване за удари в дълбочина, проектирана, произведена и сглобена в Европа. Въоръжените сили опериращи с ракети NCM и LCM, ще принадлежат към изключителен клуб от държави, притежаващи способност за дълбоки прецизни удари с много голям обсег от подводно, надводно и сухопътно положение.

LCM е дълга около 6,40 m с ускорителя, който се отделя, тежи 1,4 тона, с 500 kg бойна част, скоростта й е 926 km/h и достига цели на разстояние от 1111 km.
NCM има пакет за насочване с инерциална навигационна система (INS), подпомаган от GPS, който й позволява да лети на много малка височина и да коригира курса. По време на последната фаза на атака, предварително програмирана инфрачервена глава за самонасочване разпознава целта и я фиксира.

Синхрониран удар по целта
LCM предлага същите уникални възможности като NCM, включително: вероятно кръгово отклонение до 1 m на много голямо разстояние; висока жизнеспособност при проникване през вражески интегрирани системи за ПВО благодарение на намаленото радарно напречно сечение и способност за следване на терена; и висока поражаемост на всякакви цели. Тя също така ще позволи способност за синхронизиран удар по целта (едновременен удар с няколко ракети изстреляни от различни платформи), както вече бе демонстрирано от удара с ракети NCM от фрегата и подводница на френските ВМС през април 2024 г.

LCM дава способност за подтискане на агресивно поведение от равностойни противници чрез налагане на постоянна и непосредствена заплаха срещу техни активи с висока стойност.

За LCM MBDA ще предложи цялостна интегрирана система с пакет за планиране на мисии и наземни пускови установки, монтирани на колесни платформи, предлагащи гъвкавост, оцеляване и реактивност на Сухопътните сили в конфликти с висока интензивност.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка