50 години Първа ЗРБр! Честит юбилей!

Pan.bg 01 окт 2011 | 14:21 views (14483) commentaries(10)
img Интервю с бриг.ген. Ваньо Славеев, командир на 1-ва ЗРБр

Димитър Ставрев, сп."КЛУБ КРИЛЕ"

- С какви мисии, задачи и структура посрещат ЗРВ своя половин вековен юбилей?
- След 2007 г., когато командванията на Втора и Трета зенитноракетна бригада бяха преподчинени на Първа зенитно-ракетна бригада, тя е съединението, което представя Зенитно-ракетните войски на България. Задачите и мисиите на бригадата в рамките на ПВО на страната преди и сега се обуславят от предизвикателствата в днешния динамичен свят. Безспорно сега най-сериозният проблем са терористичнте заплахи от въздуха. Заедно с изтребителната авиация, поделенията от зенитно-ракетните войски, макар и сериозно редуцирани, са единствените, които могат да осъществяват реално прикритие на нашето въздушно пространство. Нещо повече – те нямат алтернатива. Зенитно-ракетните комплекси, които са на въоръжение в бригадата, въпреки технологичната си изостаналост, са най-ефективни. Освен всичко, те независимо от атмосферните условия са в състояние за кратко време да реагират и притежават най-висок коефициент на ефективност, що се отнася до разходите за поддръжката им.


image

- Посрещнахте юбилей с поредните стрелби на ЗП „Шабла” в рамките на ТУБС „Есен 2011”. Кои ваши подразделения участваха в тях, с колко военнослужещи, с каква техника, какви са постигнатите резултати и направените изводи?
- И тази година Първа зенитноракетна бригада проведе бойни стрелби, при това с международно участие – заедно с разчети от 250-а ракетна бридата за ПВО на Република Сърбия. Участваха пет дивизиона с комплекси “Нева”, С-300, “Куб”, “Волхов” и един мишенен комплекс “Волхов”. За първи път мишенната обстановка бе толкова наситена и разнообразна заради използването на три типа мишени – тази на базата на ракета от ЗРК “Волхов”, парашутна мишена СПМ –100 и БЛА. Първите резултати от обективния контрол показаха перфектни стрелби. А това е най-добрият подарък за хората от бригадата за 50-годишния ни юбилей. Въпреки че и този път медиите видяха атракция не в поразяването на мишените, а в пожара, възникнал на полигона. Макар, че това е напълно в реда на нещата при провеждането на стрелби. Искам да отбележа още един съществен факт. В стрелбите сега участваха и дивизиони, които са пред закриване. И колкото учудващо да е, те бяха мобилизирани и показаха висок дух.
image
- 50 години за зенитно-ракетно формирование е голям юбилей с оглед на това кога възниква този вид оръжие в световен мащаб. Какъв е накратко пътя на ЗРВ през този период, кои са най-паметните дати, събития и имена?

- За първи път на 1 октомври 1960 г.български боен разчет поразява мишена със зенитна управляема ракета в полигонни условия. Тогава ръководител на ТУБС е бъдещият командващ ЗРВ генерал Карл Винаров. Първият офицер за насочване е Тодор Георгиев. Година по-късно тази дата става рожден ден и на нашето съединение. Ние от бригадата знаем няколко неща от историята, които ни правят наистина първа бригада – първата изстреляна зенитна управляема ракета, първата бригадна бойна стрелба през май 1964 г., първата стрелба по крилата ракета на пределно малка височина през 1983 г. с два зенитноракетни дивизиона С-125М, първата стрелба по цел, летяща на стратосферни височини, първата внедрена АСУ на ЗРК.
image
Първа бригада през годините е първа и по многообразие на ЗРК. Нещо повече – само за първите осем години от съществуването на най-младия ни род войска в бригадата на въоръжение постъпват най-модерните за времето си ЗРК, които са на въоръжение и до днес. Десетилетия наред и днес нашето съединение внушава респект със своята мощ.

image

- 2011 г. донесе на БА пълен набор от основополагащи стратегически документи – „Бяла книга за отбраната”, „План за организационно развитие на ВС до 2015 г.”, „Дългосрочна инвестиционна програма на МО 2011-2020”. На база на записаното в тях какви промени предстоят на ЗРВ в следващите 3-5-7 години като мисии, задачи, дислокация, численост, структура, обновяване на радарната и ракетната техника, ще има ли съкращения на личен състав, как ще се осигури запазването на човешкия потенциал?
- Мисля, че да прогнозирам за такъв период би било некоретно. Това, което със сигурност мога да кажа за момента е, че през следващата 2012 година предстои закриване на дивизиони и обединяване на част от тях. Всъщност на практика за нас редуцирането започна още през 2001 г. Сериозните промени настъпиха през 2007 г., когато командванията на 2-ра и 3-а зенитноракетна бригада бяха преподчинени на командването на Първа зенитноракетна бригада.

От това естествено произтекоха редица неща. Но най-важното – промениха се съдбите на много хора. Това е в сила за цялата армия и предизвикателството трябва да се приеме. Стремежът ни е въпреки всичко да съхраним подготвените специалисти и в същото време да се грижим за израстването на нови кадри. На всички е ясно, че тази задача не е лека, но това е нашият избор. Основното ни предназначение е било и ще бъде носене на непрекъснато бойно дежурство в системата за ПВО на страната. Промените ще изискват от всеки да преодолява често себе си в името на службата.
image
Защото с малко ресурс трябва да се постига повече. Да, след съкращенията ще си тръгнат много опитни хора. Затова сега е важно да съхраним постигнатото през годините и да продължим напред. Що се отнася до обновяването на ЗРК системите аз съм оптимист и вярвам, че ще стане. Това е пътят.
- Какво е бъдещето на българските ЗРВ през следващите 50 години през вашия поглед на специалист?
- Още един въпрос, на който в дългосрочен план отговорът засега може да бъде само пожелателен. Но ние сме технократи и експерти в своята област. И естествено държим на нашето оръжие и системи за ПВО. И е нормално да искаме те като надеждни и ефективни да продължат своето съществуване. Технологиите в световен мащаб крачат с неимоверно бързи темпове. Така че какво ще бъде след половин век бъдещето ще покаже. На мен лично ми се иска и след още 50 години българските ЗРВ да имат повод за празник.
image
- Какво ще пожелаете на военнослужещите от ЗРВ по повод на празника?
- За юбилейната 50-годишнина на бригадата пожелавам на всички най-вече здраве и благополучие. Убеден съм, че във войските служат много достойни хора и каквото и да се случи, те държат на своя избор и на ЗРВ. Това са го доказали десетилетията преди нас. На нашите учители ветераните желая дълголетие.
image
Позволете ми да се възползвам от трибуната на Вашето списание и да благодаря на издателска агенция “Еър груп” и на издателство “Пропелер” за съпричастието към идеята ни да бъде издадена монографията на о.р. генерал-майор Илия Илиев. Тази книга ще бъде и нашият подарък за годишнината на бригадата, за паметта и дългогодишния труд на генерал Илиев, посветен на изследване на ПВО на България.
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 10

 1. #1
  Йордан Кръстев 01 окт 2011, 17:44
   
  0
   
  0

  Честит празник на всички, които са служили и продължават да служат в зенитно-ракетни войски! Бъдете живи и здрави!

 2. #2
  Някой 01 окт 2011, 23:44
   
  0
   
  0

  Бладодаря за пожеланията!Макар и от догодина да съм съкратен...но какво ли го бърка това бай Ваньо,той по това време и пределна възраст ще е направил,и 20 заплатки ще гушне,и пенсийка...а ние младите офицери ще си отидем,нас кучета ни яли.

 3. #3
  2-ра ЗРБ 9-ти ЗРДн 02 окт 2011, 00:08
   
  0
   
  0

  Честит празник на всички зенитчици от името на 9-ти "натовски". И дано след време имаме наистина ПВО и ЗРВ в България - такива каквито трябва да бъдат - с пълно покритие на всички важни обекти. А дотогава ще си спомням думите на дедо Горо в неделя сутрин: "Ставай младши! Заради тебе ще пишат 2-ка на дивизиона!"

 4. #4
  mezdrata 08 май 2013, 22:14
   
  4
   
  0

  След 14год.от както станах щаслив пенсионер/такъв съм защото много колеги с които работех до 1992г.декември месец вече не са между живите"бог да ги прости" а някои и не видяха пенсията/.Та днес седнах и реших да се поровя за апаратурата на която работех и поопаднах тук на този сайт.Евала на тия пичове от 2-ра и 3-та ЗРБР,които са се поровили тук там и са писали за техните подразделения.За 1-ваЗРБР няма и бъкел написано освен по-горното кокорене на Ваню Славеев.Е когато дойдох 1975г. комбриг.бе НрделчоВасилев;нач.щаб НиколайСтранчански;гл.инж. Дунчев;нач.опративно Стоянов и т.н.1ЗРДН-с.Тополница подполк.Костадинов;н.щ. ?;ОН Иван Стоянов;ОК подп.Шумналиев и други....2ЗРДН-с.Райово подп.Стойнев;н.щ.м-рКанчелов;нач.РТК Яшев;ОН л-тДанчо Димитров;Опер.по Д/растояние ст.сер.Стойчев;нач.ОК подп.Симеонов/Мънкиса/.3-тиЗРДН-Еледжик-полк.Стоян Илиев/Трънчанина/;н.щ.подп.Георгиев;нач.РТК Стефан Горчов;ОН лейт.Краси Кръстев и т.н.......4ЗРДН-гара Вакарел полк.Вълчев;н.щ.Мишо Михайлов;и други.5-ти ЗРДН полк.Пейчев н.щ.подп.Павлов/много свесен човек/ОН лейт.Данчо Алексиев;нач.РТК-Корчев и др......6-ти ЗРДН подп./извинявам се тия ми се губят почти всички от трънското племе/ОН-лейт.Шаранков айде точка на тия.7-ми ЗРДН-с.Байкал полк.Ципорков;н.щ. ?;н-к РТК ?;старши ОН Стефан Беневрешки;ОН Петър Вададжиев и др.8-ми ЗРДН полк.Георгиев/Шопа/;н.щ.м-р Денков; н.ч.РТК ?/голям мозък беше знаеше комплекса по-принцна схема само цитира в кой свитък се намира еди кое си нещо от него на коя стр.и т.н./ст.ОН ВенциГутинов;ОН Стефан ?;и др.22-ри ЗРДН полк.Георгиев/Шашмата/н.щ.м-р Начев/кравата/;ОН Людмил Занев и т.н.23-ти ЗРДН с.Мусачево полк.Станоев н.щ. ?;ОН Тодор Спасов;УМВ-ВанюКривлев;н-к ОК подп.Усинов и т.н.....24-ти Божурище излезна ми от акъла;н-к щ. също;н-к РТК кап.СашоВладимиров;УНВ Пешо Вутов;ст.ОН кап.Атанасов и ОН Петър Петров и още много много други знайни инезнайни лица които бяха така да се каже опората на 1-ва ЗРБР.Жалко че много от тези хора вече не са м/у живите.Това са данни за 1975-76г.В годините хората заемащи тези постове са се изменяли което е напълно нормално.Това от мен.С всички тях съм работил в по-голямата си част от тях.А аз кой съм мисля че няма особено значение.До нови срещи тук с тези с които се познаваме.

 5. #5
  Preslav 08 май 2013, 22:50
   
  1
   
  0

  Здравей, приятно ми е че си посетил нашия сайт. Влизай по-често - ще напишем с подробности скоро и историят на 1,2 и 3-а ЗРБР...

 6. #6
  mezdrata 02 юни 2013, 20:12
   
  1
   
  0

  Preslave аз по принцип около парада на руснаците за 9май влязох случайно тъй като реших дали има писано за апаратурата на която съм работил от 1975 до 01.10.1990г.И какво по точно.Много малко и оскъдно е писаното да не се изразя по грубо което означава почти нищо.Само че зад номер на изделието стои гражданското и наименувание и за какво се използва.Искам да ти кажа че съм на ВИЕ с Word-a и ми е трудно да напиша малко по малко и после на края да кача цялото написано от мен.Просто материала може да бъде повече от 10-15 листа/циклостил/.Зад гърбът ми има 20 на брой подготовки с мое активно участие за стрелби на АШУЛУКА на пълните бойни разчети на ЗРДН-ните и от трите бригади.Та малко се колебая за това кое как да пиша тъй като всичко ще бъде първо лице единствено число/т.е само това на което съм бил свидетел и учасник в удурмата защото за една година обкалях 5-6 поделения/.А и не виждам никой от 1-ва ЗРБР да влиза в PAN.BG за евентуални консултации по някои неща за уточнения.

 7. #7
  ввв 25 дек 2014, 16:50
   
  0
   
  0

  опит

 8. #8
  ефрейтор Шопов 25 дек 2014, 17:20
   
  1
   
  0

  Като чета за съдбата на ЗРВ си спомням за 1971-73 г' когато бях войник в под'80230' Служил съм заедно с прекрасните офицери полк. Божилов, полк. Василев, майор Стоянов, старшините Златков, НАЛБАНТОВ, Цъфти и ефр. Ковачев, мл серж. Лъшев и още много други, на които за жалост съм позабравил имената. С гордост си спомням за стрелбите в Аушлук. на които заслужихме отлична оценка, макар че един български летец прихвана една наша цел и командира полк. Божилов, който бе забранил стрелбата, заради този летец, разреши на двата дивизиона повторно стрелбата. Болно ми е, че малко се пише за 1 зрбр. Евала на MEZDRATA, който пише истини.
  Това написа един планшетист, който стоеше зад гърба на полк. Божилов в командния пункт на полигона, намиращ се в пустиня на около 200 км северно от Астрахан.

 9. #9
  ефрейтор шопов 04 мар 2017, 22:27
   
  0
   
  1


 10. #10
  wall 04 мар 2017, 22:42
   
  1
   
  0

  мездра пиши бе брат- ти си бил офицер а аз войник но аз също бих могъл да бъда офицер но сега съм само инженер и то в пенсия' не съжалявам а само се радвам че съм бил войник и съм видял на живо как и
  злита ракета от c 75 и съм чул как се развърта жироскопа на ракетата

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка