Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/BUR%7E1.JPG" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Корабите „Марица”, „Бургас”, „Янтра”, „Тунджа”, „Арда” и „Начало” на Българско каботажно безименно акционерно дружество

Pan.bg 06 яну 2012 | 22:30 views (6960) commentaries(0)
image" alt="img" /> Българско каботажно безименно акционерно дружество

Стоян Райчевски. Старият Бургас, Издателство "Захарий Стоянов", София 2011

На 1 февруари 1914 г. в Бургас се основава Българско каботажно безименно акционерно дружество. Съгласно чл. 2 от Устава на дружеството неговата цел е да „улесни търговските и пътническите и морски съобщения между градовете и индустриалните заведения, разположени на крайбрежието, предимно в Бургас и Бургаски окръг, в частност и черноморския бряг, и да способства за развитието на търговията, индустрията, промишлеността и земеделието в същите места.”
На общо събрание, проведено на 19 февруари 1914 г., основателите на дружеството избират управителен съвет от трима души: Янкул Дойнов, Йордан Костов и Стефан Минков, и също тричленен проверителен съвет: д-р Христо Георгиев, Кр. Калев и Ан. Маринов, както и двама запасни членове Иван Минев и Ст. Кирчев. С набрания капитал новоучреденото дружество купува плавателни съдове, повечето от които са стари, притежание на частни лица от Бургас, Василико /Царево/, Цариград и др. Най-големият кораб на дружеството, наречен „Марица”, е купен от Цариград. Той е дълъг 22 м, широк 5 м, с обща вместимост 62 тона. С „Марица” и с другите кораби „Бургас”, „Янтра”, „Тунджа”, „Арда” и „Начало” каботажното дружество поддържа товарния и пътническия трафик по крайбрежието.
Закупените на старо плавателни съдове имат много разходи по поддръжката и ремонтирането им и това затруднява дружеството, което на заседание от 25 август 1917 г. взема решение да обнови постепенно корабите. Закупува от Цариград една моторна лодка „Делфин” и поръчва в Хамбург един нов параход „Лебед”. Тъкмо този период съвпада с избухването на Първата световна война, в която търговското корабоплаване в Черно море става жертва на атаките на противниковите военни кораби и подводници или на минните заграждения. Потопени са корабите „Арда”, „Янтра”, „Тунджа”, „Марица”, моторната лодка „Делфин” и др. морски съдове.
След края на войната каботажното дружество успява да се съвземе от понесените щети и купува нови плавателни съдове, между които крайбрежни влекачи, товарни шлепове и моторни лодки. Разкрива свои представителства и нови агенции в крайбрежните градове Ахтопол, Василико, Созопол, Анхиало, Месемврия, Варна, Цариград и Пловдив.
През годините 1921-1922 г. каботажното дружество понася големи загуби, особено от малките съдове. Управителният съвет свиква на 13 май 1923 г. акционерите на дружеството на общо събрание, което взима решение Българското каботажно безименно акционерно
дружество в Бургас да прекрати своята дейност и избира за негови ликвидатори Желязко Бурилков, Богдан Ганчев и Матей Матеев.

Илюстрация - пощенска картичка с фара на бургаското пристанище
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка