Русия очаква през 2012 г. да продаде оръжия и военна техника за 13,5 млрд. долара

Pan.bg 14 юли 2012 | 07:08 views (3431) commentaries(0)
img Световната търговия със смърт

Всеки осми жител на Земята притежава оръжие, а всяка минута един човек загива от огнестрелни рани.

www.pressadaily.bg

Ива ШАНКОВА

Страните членки на ООН започнаха в понеделник дълги и трудни преговори за въвеждане на общовалиден регламент за пръв път на световната търговия с конвенционални оръжия, предаде АФП. Конвенционални са всички оръжия без химическите, ядрените и биологичните. Това означава, че преговорите се отнасят до почти всички оръжия, които в момента са „в обращение“.

„Днес сме свидетели на конфликти в много региони по света, в които леките оръжия, първоначално законно доставени, попадат в ръцете на престъпници и терористични групировки, които ги използват безогледно. Те могат да се смятат за същински оръжия за масово поразяване“, заяви финландският външен министър Ерки Туомиоя.
Такъв договор трябва да обхваща всички видове конвенционални оръжия, включително леките и малокалибрените, всички видове муниции и свързаните с тях технологии, настояват външните министри на Франция, Великобритания, Германия и Швеция. Контролът ще се извършва от самите държави, които ще се опират на точни критерии и ще държат регистри на транзакциите.

Мерене на... пушките

По време на преговорите, които ще продължат до 27 юли, Русия ще настоява за по-строги мерки в борбата с трафика на оръжие и ще иска слабо обвързващи критерии. САЩ държат от бъдещия договор да се изключат мунициите, а Китай - лекото оръжие. Индия, която е най-големият световен вносител на оръжие, както и Пакистан, Япония и Саудитска Арабия, пък ще акцентират върху правото на всяка страна да въоръжава силите си за сигурност. Германия настоява контролът да обхваща всички конвенционални оръжия, в т.ч. леките оръжия и мунициите.

Все още не е изяснен въпросът за контролните механизми. Възможно е с тази задача да бъде натоварен специален орган на ООН. На регионално равнище вече съществуват такива. През 2008 г. ЕС забрани оръжейните доставки за страни, нарушаващи човешките права. В САЩ също има подобно правило.
Правозащитни организации като „Амнести интернешънъл“ и „Оксфам“ се опасяват, че крайният текст ще е твърде отслабен с цел постигане на консенсус.
Срещата стана повод да се направи преглед на това как се развива тази търговия, кои са най-големите продавачи и купувачи и какви обороти се въртят от „търговците на смърт“.

Растеж напук на кризата

Всеки осми жител на Земята притежава някакво оръжие, а всяка минута един човек загива от огнестрелно оръжие. Оръжейната търговия не се влияе от кризи. Производителите на оръжие печелят годишно над 6 млрд. долара от продажби на танкове, изтребители, пушки, пистолети, муниции и т.н. Световният оръжеен пазар доставя на диктатори и страни в конфликти необходимите инструменти, за да могат да водят войни. Най-пресният пример за това е Сирия. Благодарение на руския оръжеен износ режимът на президента Башар Асад продължава да удържа властта със сила.
Световната търговия с оръжия се е увеличила с 60 на сто за осем години - от 2002 г. до 2010 г., показва тазгодишният доклад на Международния институт за изследване на мира в Стокхолм (СИПРИ).
Индия е най-големият вносител на оръжия в света, 80 на сто от които са руски, а останалите от Великобритания и Израел. Съединените щати и Русия заедно имат 50% дял в световната търговия на оръжия през последните години.
Другите четири най-големи вносители също са в Азия - Южна Корея, Пакистан, Китай и Сингапур. Сирия е внесла около шест пъти повече оръжия в периода 2007-2011 г. 72% от тях са доставени от Русия.
Световната търговия на муниции генерира 4,3 млрд. долара годишен оборот, а пазарът за боеприпаси се развива по-бързо от този за огнестрелни оръжия. Това сочат резултатите от проучване на „Оксфам“, озаглавено „Спри куршум, спри война“, оповестено преди началото на срещата в Ню Йорк. Според данни на хуманитарната организация ежегодно се произвеждат и продават 12 млрд. патрона. Огнестрелните оръжия генерират 2,68 млрд. долара оборот.

Русия и САЩ - лидерите на пазара

Русия обяви, че очаква през 2012 г. да продаде оръжия и военна техника за 13,5 млрд. долара спрямо 13,2 млрд. долара година по-рано. За 2011 г. Москва е изнесла оръжия за 11,29 млрд., което представлява 16,1% от общите световни продажби. Така федерацията зае второ място в света по експорт след основния си съперник САЩ. При това тези резултати са постигнати въпреки загубата на целия ирански пазар и прекратяването на доставките към Либия. Вашингтон от своя страна обяви, че продажбите на американско оръжие за 2012 г. ще стигнат цифрата от 50 млрд. долара. Това се дължи на мащабните договори за продажба на изтребители на Саудитска Арабия и Япония.
През 2011 г. САЩ са пласирали оръжия за 28,76 млрд. долара, или 41% от общия световен пазар, докато през 2012 г. износът им се очаква да падне до 25,58 млрд. Долара (39,3%).
На трето място е Франция с 5,02 млрд. долара, или 7,2%, за 2011 г. и прогнози за 5,07 млрд. долара, или 7,8% пазарен дял за 2012 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка