Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/29%7E0.jpg" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Изключително тревожно: Какво става с българските ВВС?

Pan.bg 15 юли 2012 | 10:49 views (4238) commentaries(11)
image" alt="img" /> Втори месец военният министър мълчи за проблемите в армията

Аню Ангелов обеща да отговори дума по дума на въпросите на БСП за състоянието на армията и най-вече на Военновъздушните ни сили

14 юли 2012 15:51 | Спирдон Спирдонов

www.argumenti-bg.com/

На 6 юни министърът на отбраната Аню Ангелов се измъкна от обсъждането и приемането на доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2011 г. в парламента с думите: „Аз ще взема стенограмата и след това дума по дума ще отговоря на г-н Мерджанов как стоят нещата с всеки довод, който той изтъкна”.

Народните представител от левицата все още чакат отговорите му. Чрез Атанас Мерджанов те дръпнаха завесата, зад която е … Българската армия. При обсъждането бяха поставени толкова много въпроси, че на Ангелов му се наложи да избяга. Стенограмата е факт и излезе в Интернет след една седмица, очакват се отговорите.

Месец по-късно потърсихме г-н Мерджанов, за да се запознаем с обещаните от министъра отговори. Нищо не съм получил, казва депутатът, чакам. Какви са обаче въпросите, които прозвучаха от парламентарната трибуна?

Колко ще плаща България за поддръжката на един самолет „Спартан”?

Според информация, публикувана в медиите и изявление на министъра на отбраната след правителствено заседание миналата година, се планира да бъдат отпуснати 92 млн. лв. за поддръжката на три транспортни самолета за период от 10 години. Пресметнато в евро, това прави около 47 млн. евро за период от 10 години или средно – по 4,7 млн. евро на година за три самолета. Получава се така, че Литва ще плаща за поддръжката също на три транспортни самолета 3,33 млн. евро на година, а за същото България ще плаща с близо милион и половина повече на година. За същия брой самолети, за същите услуги, на същата фирма, при договор, сключен по приблизително същото време, когато цените за ремонти, резервни части, инженерни услуги и наземно оборудване би трябвало да са еднакви за всички участници на пазара за транспортни самолети.

ЗАГУБАТА. Тези 1,37 млн. евро, които България ще плаща, няма ли да са достатъчни за поддръжката на още един транспортен самолет четвърти, който нашите ВВС така и не придобиха? Българският данъкоплатец ще плаща тези пари за ремонти, резервни части, инженерни услуги и наземно оборудване на транспортен самолет фантом, който не съществува.

СЪМНЕНИЕТО. Може би тези 1,37 милиона на година са израз на благодарността на италианците за спечеления от тях конкурс за 10-годишната логистична поддръжка на самолетите „Спартан” в България – един странно рестриктивен, политически дирижиран и изключително манипулиран конкурс, който се проведе в Министерството на отбрана през 2011 г., под формата на специална обществена поръчка с участието на един-единствен кандидат, а именно „Аления аеронаутика”.

ТВЪРДЕНИЕТО. След груба намеса в предварително маркетингово проучване и анализ на възможните изпълнители на този проект – изрична забрана на военния министър, за участие в споменатата специална обществена поръчка, не бяха поканени световноизвестни фирми със значителен опит в поддръжката на транспортни самолети. Така всички правила за честност, прозрачност и равнопоставеност между кандидатите бяха тотално игнорирани. Логично е целта да е била – за изпълнител да бъде избрана италианската фирма „Аления аеронаутика”.

Защо информацията, която предоставя МО е субективна, селективна, рестриктивна и силно манипулативна?

Информацията, която се предоставя на институциите, неправителствените организации и гражданите е неточна, некоректна и подвеждаща. Определени събития от дейността на Българската армия изобщо не се оповестяват пред обществеността. Върху тях е наложена информационна забрана лично от министър Ангелов. На военнослужещите е забранено, с безпрецедентна заповед на министъра, достъп до определени български медии, уеб страници в Интернет и социалната мрежа, където се публикуват според него, вредни, опасни и критични анализи за дейността на министъра и за ръководеното от него министерство.

ПРИМЕР. На въпрос на народния представител Ангел Найденов от Коалиция за България за обществената поръчка за интегрирана логистична поддръжка на вертолети „Кугър”, министър Ангелов отговаря, че такава се провежда в момента. На следващия ден, след съответна проверка, българските всекидневници публикуват опровержение, в което се казва, че процедура за интегрирана логистична поддръжка на вертолети „Кугър” просто няма и такава не е предвидена. В случая министърът се опитва да заблуди институцията Народно събрание и лъже от неговата трибуна, че е взел мерки за поддръжката на вертолетите „Кугър”.

ВТОРИЯТ ПРИМЕР. На 20 февруари 2012 г. по заповед на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Лариса е задействана двойка български изтребители „МиГ-29” от авиобаза „Граф Игнатиево”. Изтребителите „МиГ-29” излизат със задача: прихват на реална въздушна цел руски бомбардировачи „Ту-22”, които прелитат над Черно море. Министерството на отбрана, което обикновено редовно съобщава на своята уеб страница за провеждането на различни работни срещи, конференции, семинари, учения, съвместни полети, тренировки и така нататък, този път не публикува официално прессъобщение. Военният министър Ангелов също мълчи упорито. Не е организирана и пресконференция, на която той да направи официално изявление за случая с българските изтребители „МиГ-29” и руските бомбардировачи „Ту-22”. Това е само едно от многото събития, върху което е наложена строга информационна забрана.

Каква става с авиацията ни?

Българската авиация е изправена пред пълно унищожение и то през 2012 г., в която би трябвало да се отбележи 100-годишният юбилей от нейния първи боен полет през Балканската война. От 6 вертолета „Белл-206” не лети нито един. От 12 вертолета „Кугър” са в изправност и летят едва 3 броя, от 3 транспортни самолета С – 27„Спартан” е в изправност и лети само 1 брой, от 12 учебно-тренировъчни самолета „Л-39” не лети нито един, от изтребителите „МиГ-29” летят едва 6 броя.

ПРИЧИНИТЕ: пълна липса на професионализъм в ръководството на Министерството на отбрана; подозрително отсъствие на политическа воля за възстановяване на българската военна авиация; непознаване на материята и скандална липса на познания в ръководството на Министерството на отбрана за осъществяване на абонаментна поддръжка и на летателна техника; тотално игнориране на световния опит в тази област, неоправдано дълго и продължително лобиране от страна на ръководството на министерството в полза на български фирми фантоми, които не са сертифицирани за извършване на съответната дейност; последващо забавяне на процедури за абонаментна поддръжка на летателна техника с години, в търсене на подходящата схема за налагане на фирми от близкия кръг на ръководството на министерството; липса на финансиране за резервни части, консумативи и гориво; неизвършване на текущи ремонти и инспекции; забавяне на изпълнението на договори и така нататък. Това е само една кратка част от целя рисунък за състоянието на българските военновъздушни сили.

СКАНДАЛЕН ФАКТ. Ето кои вертолети са в строя през 2011 г. по бордни номера: в учението „Съюзна сила” през април 2011 г. участваха вертолети с бордни номера № 701, 711, 712; на парада на 6 май през 2011 г. за Гергьовден участваха вертолети с бордни номера 701, 703, 712. На учението на полигон Шабла през август 2011 г. участваха вертолети с бордни номера 701, 702 и 703; на празника на вертолетната база в Крумово на 27 октомври 2011 г. участваха вертолети с бордни номера 701, 710, 712; в спасителната операция за бедстващите в с. Бисер участваха вертолети с бордни номера 701, 703, 712.
Следователно през цялата 2011 г. са интензивно или многократно летели само три вертолета съответно с бордни номера 701, 703, 712, докато вертолети с бордни номера 702, 710 и 711 са участвали само по веднъж в учение или други прояви. Вертолетите с бордни номера 704, 705, 706, 707, 708 и 709 не са забелязани да участват в учения или други прояви през 2011 г. Очевидно тези вертолети отдавна са спрени от полети и съответно канибализирани в полза на борд 701 и 703 поради липса на инспекция, доставки на резервни части, ремонти и консумативи. Така от 12 вертолета пълноценно се използват и са били в строя през цялата 2011 г. едва 3 броя. След като в отговор на актуален въпрос в рамките на парламентарния контрол на 10 февруари тази година министърът на отбраната Ангелов твърди, че към момента са изправни 11 броя вертолети, а истината, както се вижда от справката, е съвсем друга,

МЕРКИ. Създаване на Временна анкетна комисия от всички парламентарно представени партии, която да посети основните поделения на българските въоръжени сили и респективно на ВВС и да докладва пред Народното събрание за тежкото състояние на техниката. Защото тук става въпрос не само за участие в спасителни операции, а за национална сигурност, отбранителни способности и ангажименти към съюзниците от НАТО. Дали няма да се окаже, че отбранителните способности на Българската армия към момента са силно занижени?

Дали министърът на отбраната ще удържи на обещанието си да отговори дума по дума на тези доста сериозни обвинения от страна на БСП за неговата и на цялото правителство политика по отношение на отбраната и Въоръжените сили, е все още въпрос на очакване. Фактите, които изрежда Атанас Мерджанов обаче са тревожни.

Този път докладът за състоянието на отбраната не мина по терлици през парламента. В края на краищата той бе приет. Но едва от … 70 народни представители, което прави самият акт на гласуване несериозен. И показва отношението на Народното събрание към състоянието на Българската армия, което навява на мисълта, че действително тя е на опашката на приоритетите на управляващите. Все пак това са въпросите. Остава по същия начин, т.е. от парламентарната трибуна, да бъдат огласени обещаните отговори. И то дума по дума. Макар че Аню Ангелов вече заяви, че след изявлението на Атанас Мерджанов се чувства в друга държава, а не в тази, в която е бил две години министър на отбраната. И определи това за проблем на депутата.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 11

 1. #1
  полковника 15 юли 2012, 11:17
   
  0
   
  0

  Уважаеми господа и другари,

  Много късно се усетихме накъде отива БА (БНА).
  До 2009г. кротко и тихо си получавахме заплатите и изпълнявахме План-2015, който ние изработихме и предсрочно изпълнихме. Народът има пари и ще ни купи изтребители втора ръка, които ще ни излезат по-скъпо от новите, защото това не е автомобил или моторетка.

 2. #2
  Да 15 юли 2012, 11:28
   
  0
   
  0

  Нормално е при такива условия това да се случи, ама и шуробаджанащината оказа влияние като изгонихте кадърните, а назначихте на високи постове глупаците и лизачите.В това отношение сте пряко виновни.


 3. Warning: Illegal string offset 'post_text' in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 206
 4. #3
  kk 15 юли 2012, 12:52
   
  0
   
  0

 5. #4
  Петър Иванов 15 юли 2012, 22:44
   
  0
   
  0

  Всички виновни в затвора, но кой ще ги осъди ?За какво вземат големите пенсии някой???Ще се оправдаят с политиците,да кажат кой е виновен?Каквато е авиацията в момента такива са и командирите който са я управлявали.Унищожиха ни без бой американците!!

 6. #5
  Петър Иванов 15 юли 2012, 22:58
   
  0
   
  0

  Всички виновни в затвора, но кой ще ги осъди ?За какво вземат големите пенсии някой???Ще се оправдаят с политиците,да кажат кой е виновен?Каквато е авиацията в момента такива са и командирите който са я управлявали.Унищожиха ни без бой американците!!

 7. #6
  Preslav 15 юли 2012, 23:30
   
  0
   
  0

  До ДА.
  Кой е виновен, че не разбрахме?
  И все още има кадърни в армията, болно им е какво става, но предпочитат така да си избутат службицата и да си летят на новите прахосмукачки, които ще дойдат.
  Или пък да стоят в МО докато не ги пенсионират.
  Само един посмя да каже истината н очите на АА и бе премахнат.

 8. #7
  КандидатПенс 16 юли 2012, 12:25
   
  0
   
  0

  След като мечтата на всеки военен е да остане на служба, а офицерът иска единствено да се пeнсионира като такъв, какво повече да се очаква? Армията от един от признаците на държавност ще се превърне в отмиращ атрибут - нищо ново и стряскащо от гледна точка на историята.

 9. #8
  Станимир Иванов 18 юли 2012, 19:17
   
  0
   
  0

  Подобно на този вече пенсионирал се офицер ,който въвежда отново Войсковото хранене ,не за друго ,ами за да се облажи от хляба на тези ,които много ,много годинки са го носили на гърба си ,а той е внимавал най- много да не си измачка ръбовете на панталоните ,както правят и много други такива военни офицери в София???!!! Не искаме отново тези буламачи !! Искаме сами да избираме какво да ядем... човешко право е за бога ... Срамота ...

 10. #9
  Preslav 18 юли 2012, 19:20
   
  0
   
  0

  Нашият фотограф Пламен Стефанов направи снимка 10 минути след взрива на летище Бургас.
  Ето какво засне той:
  image

 11. #10
  Станимир Иванов 18 юли 2012, 19:23
   
  0
   
  0

  Подобно на този вече пенсионирал се офицер ,който въвежда отново Войсковото хранене ,не за друго ,ами за да се облажи от хляба на тези ,които много ,много годинки са го носили на гърба си ,а той е внимавал най- много да не си измачка ръбовете на панталоните ,както правят и много други такива военни офицери в София???!!! Не искаме отново тези буламачи !! Искаме сами да избираме какво да ядем... човешко право е за бога ... Срамота ...

 12. #11
  Brawo 18 юли 2012, 19:30
   
  0
   
  0

  Браво на г-на преди мен!!! Това което се случва сега с това хранене ,нека да не се правят на луди онези великите в София ,ами да спрат Това лакомо бившо протеже и да дадат великите 7лв. на хората за храна. Наистина безобразие и поредното безхаберие... На кого ли му пука за тези хорица ,които си заслужават не само хляба ,но и заплатите ,които как ли не бяха дялкани отново от тези " великите " в София.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка