Кирчо Киров: За съжаление, оказах се пророк

Pan.bg 19 юли 2012 | 05:46 views (3579) commentaries(0)
img dariknews.bg
Кирчо Киров: За съжаление, оказах се пророк Бившият шеф на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров

Атентатът в Бургас е поредното доказателство, че тероризмът няма национални, религиозни или прочие измерения, а действа като едно глобално явление. Това мнение изрази пред Дарик бившият шеф на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров. Той допълни, че нееднократните сигнали, че нашата страна е не толкова потенциален, а пряк обект на намерение за осъществяване на терористични актове, които от години наред постъпват, са се реализирали. Той напомни, че случилото се е нещо съвършено ново в новата ни история и в дейността на всички структури на националната сигурност на страната.

По думите му подобни случаи имат комплексен характер и анализът трябва да е комплексен, като има аспекти от локално, от национално, наднационално, регионално ниво. „Както щем да го разглеждаме, това е едно явление, което засяга не само България, но аз мисля, че на базата на моите познания и дългогодишен опит, това е нещо, към което трябва да е ориентирано вече вниманието на всички държави в региона и най-вече на нашите партньори и съюзници в ЕС и НАТО", каза Киров.


Той призова към въздържание от политизиране на случая. Бившият шеф на НРС подчерта, че важно е да се оцени фактологията на място и наличието на предварителна, изпреварваща информация „както по този случай, така и по отношение на потенциала и възможността той да не бъде единствен". Киров изтъкна, че още по времето, когато е бил начело на Националната разузнавателна служба, за тези девет години нееднократно е поставял на вниманието на българското общество възможността потенциална и рискова за осъществяване в България на терористични актове. „За съжаление, оказах се пророк не в най-добрия смисъл на думата", каза бившият шеф на разузнаването.
=====================================================================================================

Почеркът на атентата в Бургас е нестандартен според експерт по сигурността


Експертът по сигурността и антитероризма Христо Смолянов изрази мнение пред Дарик, че не може да се избегне квалификацията тероризъм за атентата на летището в Бургас. По думите му схемата, по която е действано, е доста необичайна и е допълнително основание за безпокойство. Събитието е необичайно, почеркът е нестандартен, категоричен е Смолянов. Според него у нас трябва да има по-голяма степен на подготвеност за подобни събития и по-висока степен на включване на по-широк кръг достатъчно компетентни хора във формат, който той нарича „национална гвардия за сигурност".

„Навлизаме в нова епоха на дестабилизация, която се усеща и която започва да звучи тревожно в някои коментари от мястото на събитията на така наречената Арабска пролет. Боя се, че светът върви към сериозен конфликт и това, което виждаме, не е пейзаж след битката, а просто репер на предстояща много драстична промяна. Единственото, което мога да кажа с полезен ефект, не е коментарът към самото събитие, а призив отново и отново: на България е нужна национална гвардия за сигурност", каза Смолянов. Той обясни, че подобни институции има в много държави и целта е да се „масовизира подготвеността на българското общество" да се справя и евентуално превантивно да реагира в подобни ситуации.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка