Бойко Борисов се срещна с Джон Бренън, съветник на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма

Pan.bg 24 юли 2012 | 19:37 views (2459) commentaries(0)
img http://www.government.bg

От името на Барак Обама и на целия американски народ Джон Бренън, съветник на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма, изрази съболезнования за загиналите и ранените по време на атентата на летище „Сарафово”. Г-н Бренън се срещна днес в Министерския съвет с министър-председателя Бойко Борисов. По време на изявленията след разговорите той изрази категоричната подкрепа на САЩ за България и подчерта, че отношенията между двете страни са по-силни от всякога.

„Събитията от 18 юли на летище „Сарафово” ни подсетиха всъщност колко опасен е светът, в който живеем, и колко важни са стратегическите партньорства, които имаме, каквото е това между България и САЩ. Българските и американските служби работят заедно от момента, в който се случи атентатът. Ние ще продължим да подпомагаме на страната ви в това разследване. България има пълната подкрепа на САЩ”, заяви Джон Бренън.

Той поясни, че визитата му в България е била планирана преди атентата в Бургас. „Исках да благодаря на премиера Борисов и на службите за разузнаване за отличната работа, която вършат”, уточни г-н Бренън.

„Впечатлени сме от професионализма, който демонстрираха българските разузнавателни служби и другите звена, които провеждат разследването много щателно и професионално, за да могат не само да установят кои са виновните, които стоят това, но също така да установят дали няма индикации за атентати към други държави, включително и срещу САЩ. Затова искаме да благодарим на министър-председателя и на българските служители в различните служби добрата работа, която вършат”, допълни още той.

Джон Бренън изрази своето задоволство от отличното сътрудничество между американските и българските служби, които работят в областта на правоохраняването и борба с тероризма. „Именно тази взаимопомощ ни позволи така бързо да подкрепим българските си колеги след случилото се в Бургас. Такова е сътрудничеството ни и в областта на борбата с организираната престъпност и борбата с наркотиците”, изтъкна съветникът по контратероризъм.

Той подчерта, че САЩ ще подкрепя България и по отношение на реформите в съдебната система и предстоящите важни събития в тази насока.

От своя страна г-н Борисов заяви, че не е имало по-добра координация и съвместимост между отделните служби, както в момента. „Има напредък по разследването, нека да проявим търпение и да оставим органите да си свършат работата”, призова премиерът. Той беше категоричен, че българското общество ще бъде информирано за резултатите, когато те са окончателни.

В заключение г-н Бренън изрази своето положително впечатление от развитието и растежа на страната ни през последните няколко години.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка