Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/WWW.JPG" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

ЕКСКЛУЗИВНО ФОТООКО ОТ ЧЕЛОПЕЧЕНЕ: "Трофеите" на посланик Уорлик

Pan.bg 25 юли 2012 | 13:18 views (4407) commentaries(2)
image" alt="img" /> Днес бе официалното закриване на финансираното от САЩ прочистване на територията на бившата база за разснаредяване в Челопечене край София

На събитието присъстваха заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, заместник-началникът на СКС контраадмирал Валентин Гагашев, посланика на САЩ Джеймс Уорлик, НЩ на СВ бр. ген. Боцев, представители на фирмата "Стерлинг интернешънъл".
Медиите можаха да посетят територията на Район 3 в който на 3 юли 2008 г. се взривиха складирани за разснаредяване боеприпаси. Мястото което през 2008 г. бе като лунен пейзаж и затрупанос разпилени боеприпаси от всякакви видови днес е напълно почестено и заравнено. Почистени са повърхностно 201 декара, което е 98% от предвидените площи. Напълно е завършено подводното почистване на водните площи от 33 декара.
Общо от началото на операция "Горещо лято" българските и международните екипи са открили и иззели над 158 000 бр. боеприпаси и взривни остатъци. Досега са унищоженви на място в специалната пещ или на полигон "Сливница" над 71 000 от тях. Официално "Горещо лято 2011", която е третата операция в Челопечене ще завърши на 3 август 2012 г. Поради това че на третия етап през 2011 и 2012 г. са открити много боеприпаси и с цел минимален риск при унижощаването им те няма да се превозват на друго място, през следващите 2 месеца оставащите 87 000 боеприпаси (основно патрони, куршуми, взриватели, взривни остатъци) ще бъдат унищожени с контролирани взривове и в специалната пещ. По думите на контраадмирал Гагашев те се съхраняват в пълно съответствие с нормативните документи, охраняват седенонощно и движението им се документира.
По думите на Валентин Радев до края на август работната група трябва да представи на прокуратурата техническата експертиза за причините за взрива. По негово мнения пробемът е възникнал когато през 2005 г. след наводненията от река Лесновска когато в Район 3 е имало над 2 метра вода никой не е оценил последиците за складираните боеприпаси и през 2008 г. по всяка вероятност те са се самовзривили.

Посланик Уорлик благодари да всички участвали в операциите, на двете фирми "ДинКорпорейшън" и "Стерлинг", на водолазите от Черна гора които осъществиха подводното чистене за отлично свършената работа. От последните събрани боеприпаси той взе учебна ръчна граната и 7,62 патрон за АК-47 "Калашников", които след това подари на политическия си съветник Дж. ДжЖ. Фицджералд, който е координирал всички дейности по проекта и е с голям принос за успешния им край. "Това е за теб, но не ги тръскай много и не ги качвай на самолет" каза посланик Уорлик на съветника си. По думите САЩ са похарчили 3,5 млн. долара за почистването и това е било солидарност със съюзник, с който са заедно и в Ирак, и в Афганистан, и сега в Бургас.
По думите на зам.-министър Радев разходите на МО общо са 1,5 млн. лв. - 500 000 лв. са платени веднага през 2008 г., след това 1 037 000 лв. за първата фаза на "Горещо лято", след това по 300 000 лв. в следващите години или общо 2,5 млн. Заедно с парите от САЩ общата сума става малко под 9,0 млн. лв. По отношение на бъдещето на поделението в края на МО ще го обяви за излишен и ще го предложи за продажба. С оглед на проявения инвеститорски интерес ще се реши какво ще стане с територията. Посланик Уорлик заяви по този въпрос, че се надява след 2 годинида се върне в България и да види на това място прекрасен парк с играещи деца.
Президентът на "Стерлик" заяви че фирмата работи в 9 страни и екипът в България е най-добрия.
Заместник-министър Валентин Радев награди президента на фирма "Стерлинг" г-н Уейд, ръководителят на екипа в България Джеймс Молина с плакета на МО. С Награден знак за отлична служба I степен бе награден подп. Пламен Миланов и с II степен майор Евгени Грозданов.
Специални грамоти получиха и всички български и американски граждани наети от "Стерлинг" за работата по обекта.

Входът на поделението днес

image

Оперативната карта на операцията
image

Палетите със събраните боеприпаси и взривни остатъци
image

image

Посланик Уорлик си взима учебна граната
image

Територията на Район 3 днес, 4 години след взрива е напълно преобразена
image

Официалните гости на церемонията
image

Президентът на "Стерлинг" г-н Уейд (вляво) и ръководителят на екипа в България г-н Молина
image

Контраадмирал Гагашев
image

Снимка за спомен от края на операцията
image

Гранатки
image

Не знам тези пластмаси отгоре какви са, но отдолу със сигурност има РПГ-22 "Нето"
image

Награда за г-н Уейд, президент на "Стерлинг", и за ....
image

... г-н Молина, шеф на екипа у нас
image

Награда за подп. Миланов и ....
image

... и майор Грозданов
image

На края нещо весело - ако някой има нужда, МО предлага
image

Още около 87 000 боеприпаса трябва да бъдат унищожени
image

"Трофеите" на посланик Уорлик
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  .... 25 юли 2012, 14:42
   
  0
   
  0

  И сега ако гръмне ще настане всенародна радост!

 2. #2
  .... 25 юли 2012, 14:59
   
  0
   
  0

  Защо не се вземат превантивни мерки да се утилизират боеприпасите, когато е време. А сега награждаваме тези, които е трябвало да вземат мерки. С какво се е занимавал полк. Радев преди взрива, та нали той беше боепропасчик. И сега пак взривове, време е да и подаде оставката/

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка