Бомбата в Бургас – от наша зенитна ракета

Pan.bg 26 юли 2012 | 11:50 views (8036) commentaries(2)
img Една от работните версии на експертите за съставките на взривното устройство, което уби седем души на летище Сарафово”, води към българска следа. Мощността на експлозията и нанесените поражения подсказват, че не е използван тротил, а вероятно много по-силен експлозив, вероятно част от зенитно-ракетен комплекс “Двина”, който беше на въоръжение в армията ни преди години.
Тези ракети би трябвало да бъдат унищожени и за целта комплексите са били местени неколкократно, като вероятно по време на тези пътешествия са били свалени и изнесени неизвестни количества от веществото “октол”. Именно това взривно вещество е възможно да е било активната съставка на бомбата в Бургас.
Изработването на адската машина не е проблем за запознати с технологията хора, а при наличието и на такъв скъп и качествен материал, нейната сила наистина е страховита. Октолът е смес на тротил и октоген. Най-често тротилът е 20-30%.
За Октол 77/23 скоростта на детонация е 8540 m/s при плътност 1,80 g/сm3. Октолът се използва в кумулативните заряди, пластичните експлозиви и като допълнителен енергосъдаржащ компонент в твърдите ракетни горива. Значително превъзхожда тротила по взривни характеристики, казват експерти.

БЛИЦ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  ING. 26 юли 2012, 20:52
   
  0
   
  0

  Пак е писано напосоки... Бойната глава на ракетите 20Д, т.н. "Двина" тежи 395кг и при положение, че ракетата лети с 1000 метра в секунда едва ли е нещо, което може лесно да се разглоби и да се вземе част от взривното вещество. Това означава, че или бомбата не е от такава глава, или е очевидно къде и кой го е направил. Като реши някой да пише нещо, неко да ползва тоя Гугъл, лесно е!

 2. #2
  nikoi 27 юли 2012, 00:24
   
  0
   
  0

  По голяма простотия не бях чувал!!!Явно авторът никога не е виждал зенитна ракета и по специално нейната бойна част

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка