ФОТООКО 2: „Черноморски ротационни сили 12”

Pan.bg 31 юли 2012 | 07:56 views (3697) commentaries(0)
img „Съвместната подготовка постигна целите си - тя е ярък пример за „Интелигентна отбрана“ с участието на формирования от България, САЩ, Сърбия, Македония и Украйна“, каза министърът на отбраната Аню Ангелов днес, 30 юли, след приключването на ВИП-деня на съвместната българо-американска подготовка „Black Sea Rotational Force – 12”. Той подчерта, че този тип подготовки са полезни за придобиване и усъвършенстване на съвместни способности. Министър Ангелов допълни, че за 2013 г. се планира разширяването на тези подготовки с повече формирования.

За първи път гостите имаха възможност да наблюдават съвместни действия на подразделения от България, САЩ, Македония и Украйна в два войскови района - авиобаза Безмер и Учебен полигон „Ново село“.

„Този тип съвместни съоръжения, които имаме със САЩ дават своя принос към усъвършенстване на съвместната подготовка на трите вида въоръжени сили, американската армия, а също и на страните-партньори“, каза министър Ангелов и допълни, че през ноември предстои официалното откриване на изградената американска част от учебен полигон „Ново село“.

Демонстрациите бяха открити в авиобаза Безмер със съвместна операция на подразделенията от българските сили за Специални операции и американския морски специален разузнавателен отряд.

Те извършиха десант по трите основни способа - „бързо въже“, парашутен и стоварителен. Спецчастите осигуриха, по сценарий, периметъра на летището, където се извърши приземяване и зареждане с гориво едновременно на два вертолета „Кугър“ от състава на ВВС, от американски самолет-цистерна КС-130, при работещи двигатели на машините. Тази съвместна способност беше демонстрирана за първи път в България.

На учебния полигон „Ново село“ съвместни формирования на подразделения от България, САЩ, Македония и Украйна демонстрираха действия при атакуване на движещ се конвой на съюзническите сили. Специалните сили неутрализираха заплахата, а вертолети „Кугър“ осигуряваха от въздуха действията на съвместното формирование и демонстрираха въздушна медицинска евакуация на ранен при акцията.

image

image

image

image

Текст и снимки www.mod.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка