Българин предотвратява самолетни катастрофи с революционна система

Pan.bg 31 юли 2012 | 22:50 views (3888) commentaries(0)
img http://novinata.net/Balgarin-predotvratyava-samoletni-katastrofi-s-revolyutsionna-sistema

Млад българин е на път да промени световната самолетна система за сигурност. Светослав Петров е инженер в една от най-големите германски авиокомпании. Преди три години нашенецът блесва с идеята си за система, която да показва на механиците състоянието на самолета в реално време с огромна точност, което би помогнало за предотвратяването на фатални аварии.

В свободното си време Светльо започва да работи по революционния софтуер, съобщава OFFNews.bg. Той намира програмист от Варна, защото въпреки че живее в Германия и обикаля света непрестанно, е убеден, че най-добрите програмисти са в родината му. Програмистът наистина се оказва огромен талант и след няколко месеца усърдна работа системата вече е факт.
image


„Сред основните проблеми досега беше, че в авиацията се ползва една много, много стара методология за определянето на състоянието“, разказва Светльо. „В нея се разчита на числа. Има 6 цифри – първите две определят за коя система на самолета се отнася, вторите две – за коя подсистема и третите две – точно за кой компонент става дума. И сега трябва да се вземе предвид, че в един самолет има стотици хиляди компоненти. Един механик може ли да знае всички тези кодове? Не. Затова и не се ползва, макар идеята да е била добра.“

Методът, който Светльо и екипът му използват в новия софтуер, те наричат „Метод на стандартни описания“. “С други думи: определени компоненти изпитват основно няколко типа проблеми. Една помпа например може да тече, да има по-високо налягане от нормалното, да има по-ниско налягане от нормалното, да й се счупят лагери и т. н. Но има определен брой стандартни начина, по които може да се опише проблемът в тази система или в този компонент”, казва нашенецът.

Оказва се, че вместо тази пожелателна система понастоящем механиците изпълняват задачите си, описвайки с дълги изречения проблемите, които са забелязали: къде се намира компонентът, какво точно са видели, дори какво са помирисали.

В изградения от Светльо софтуер възможните проблеми са вкарани предварително и работата на механика се превръща в това на един тъчскрийн да докосне проблемното място – първо системата, после проблема и информацията отива в база данни на общ сървър. Сървърът прави изчисления за микросекунди, без значение в коя част на света е кацнал самолетът и къде е направена проверката.

Пред себе си инженерът вижда проблемите, които самолетът има, като софтуерът дори чертае графика за момента, в който е възникнал проблемът и дали е са се случвали подобни проблеми и преди. Това досега е била работа за около 2 седмици, имайки предвид огромните количества текстове, които трябва да се изчетат, пресметнат и т.н. Благодарение на уникалната разработка за същата дейност вече ще са нужни едва около 2 секунди.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка