Вдигнаха заплатите на чиновниците, в МО – подчинените няма да вземат повече от началниците си

Pan.bg 01 авг 2012 | 12:18 views (10142) commentaries(1)
img Спирдон Спирдонов
otbrana.com

От днес вдигат заплатите на чиновниците с около 20 процента заради влизането в сила на нова методология, обяви вчера финансовият министър Симеон Дянков. Това се отнася и за Министерството на отбраната. На 20 юни на правителствено заседания бяха приети класификаторът на длъжностите в държавната администрация и наредбата за заплатите. Тогава министърът на отбраната Аню Ангелов изрази определени опасения. Те се отнасяха до вероятността експерти с по-голям трудов стаж да получават повече от началниците си. Поставен бе и въпросът за служителите в службите „Военна информация” и „Военна полиция”, чиито длъжности и съответно формиране на заплатите не фигурираха в тези документи.

Ето как министърът на отбраната отговори на нашия въпрос за начина, по който са формирани новите заплати на държавните служители в МО:


Аню Ангелов: „Знаете, че в сегашното брутно възнаграждение на цивилните служители, по специално на държавните, влизат всички ония допълнителни възнаграждения, които те са получавали до момента. Това направи доста големи диспропорции по отношение на заплащането на отделните държавни служители. На всички в заплатата влязоха 32-та процента, т.е. т.нар. МО. Получават обаче и т.нар. клас, определен процент, който е на основата на годините трудов стаж. В резултат на това се получи така, че доста експерти, включително старши експерти, трябваше да вземат брутно възнаграждение повече от началник на отдел и от заместник-директор на дирекция. За това бяхме принудени да направим едно преразпределение на фонда с оглед да създадем ясна структура на възнагражденията, за да няма тази диспропорция. Но това увеличение (по Закона за администрацията) доведе до по-малка разлика между онова, което получава съответният директор, ако той е военнослужещ и онзи, който е цивилен служител.

Стои въпросът обаче за подчинените структури. Както знаете този начин на формирането на трудовото възнаграждение е само за тези, които работят по Закона за администрацията и Закона за държавния служител. Провеждаме разговори с нашите синдикати. Какво може да се направи, ще зависи до голяма степен от икономиите до края на годината от фонд „Работна заплата”. Така също и от това какъв фонд работна заплата ще бъде предвиден през следващата година.

Заедно с това запазихме в Закона за отбраната и Въоръжените сили възможността да бъдат награждавани цивилните служители, включително с парични награди. На практика това ни дава възможност при съответни показатели, а в следващата година те ще имат и специален фонд за допълнително материално стимулиране.

Единственото обаче, което ни безпокои, за което сме говорили и с началника на отбраната, е какво трябва да направим от началото на следващата година за възнагражденията на военнослужещите. Явно е, че ще има някакво увеличение, но какво и в каква степен, все още такъв отговор не мога да дам, не мога да се ангажирам с цифри.”

Опасенията на министъра на отбраната, изразени на заседанието на правителството на 20 юни т.г.

Аню Ангелов: „Уважаеми господин министър-председател, бих искал да посоча три неща. Аз също имам известни опасения по прилагането на съответните наредби. Става въпрос, че в една структура имаме експерти с различен трудов стаж. До сега те получаваха в зависимост от класа възнаграждение по-високо със съответния процент, даже без никакво ограничение, съгласно сегашният текст на Закона за държавния служител. При това ще се получи за онези, които имат по-малък стаж, ще трябва да им увелича техните заплати, за да могат да се изравнят всички държавни експерти, например, да получават една и съща основна заплата. При това положение явно няма да достига фонд „Работна заплата”.

Вторият въпрос – за допълнителното материално стимулиране в основната заплата. Не знам как е в другите министерства, но в Министерство на отбраната през изтеклата година не е раздавано допълнително материални стимулиране нито лев, това означава че ще има дисбаланс между едни и същи длъжности в различните министерства. Там, където е давано допълнително материално стимулиране, то трябва да се включи в основната заплата, а там където не е давано – нищо няма да се включи.

На трето място имаме едно предложение, не знам защо не е прието, аз моля министър Дянков още веднъж да го прегледа, става въпрос за Наредбата за прилагане на класификатора. В него сме посочили цивилните служители с ранг на държавен служител, които използват Закона за държавния служител в две структури на Министерство на отбраната. Това са служба „Военна информация” и служба „Военна полиция”. Те трябва да бъдат някъде разположени в цялата тази схема. Сега в момента те не са разположени, те не са администрация по смисъла на закона, но заедно с това има държавни служители в неадминистративни структури.

Затова аз предлагам още веднъж да го прегледаме с министър Дянков и да ги включим така, както сме го предложили – те да бъдат държавни служители, защото това е част от министерството. Те да бъдат в същата структура на класификатора, каквато я има при останалите държавни служители.”
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  General Stonewall Jackson 01 авг 2012, 17:55
   
  0
   
  0

  Поредния антинароден акт в МО. Естествено, че добрият експерт с компетентност, опит, стаж и квалификация ще получава повече от политически назначеният началник. В повечето случаи този началник е и военен пенсионер, получаващ едновременно и максималната за страната пенсия и началническата заплата на държавен служител. Този проблем в МВР бе разрешен, но в МО продължават да се прокарват двойни стандарти на фона на всеобщия правителствен плач за липса на пари в държавата. А и освен това без подчинената му експертиза той - въпросният началник ще е пълна дупка. На тия хора компютрите им са нещо като задължителен атрибут - мебели в кабинетите и работят само на първа програма. Но, какво да се прави, такъв е начинът на мислене и действие на номенклатурният кадър на ОК на БКП - Стара Загора, а сега новоизлюпен гербераст Аню Ньойски! Хора, бдете...

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка