Берлин ни предлага "Еврофайтър" на политическа цена

Pan.bg 04 авг 2012 | 18:22 views (5937) commentaries(1)
img Берлин ни предлага "Еврофайтър" на политическа цена

Любомир Дeнов, 24 часа

Германия е готова да достави изтребители "Юрофайтър Тайфун" втора ръка за българските ВВС, съобщи за "24 часа" отлично осведомен източник.

Досега се считаше за почти сигурно, че кабинетът предпочита американски Ф-16. Дори се водеха активни преговори за 8 машини от Португалия.

Ф-16 обаче са 25-годишни, и то от много старата модификация "Блок-15". Докато юрофайтерите са на 7-8 г. и с много по-модерни двигатели и електроника. Те се произвеждат от консорциум с немско, британско, испанско и италианско участие.
Решаваща роля за внезапния обрат в позицията на правителството има т. нар. политическа цена, на която Берлин е готов да ни даде самолетите, твърди източникът.

По неофициални данни офертата на САЩ за Ф-16 е 1,8 млрд. лв. Според министър Ангелов за изтребители може да отделим не повече от 400 млн. долара (550 млн. лв.) Няма данни за цените на "Еврофайтър", но се предполага, че се вместват в посочените 550 млн. лв.

"Може да очаквате неочакваното" - така военният министър Аню Ангелов коментира преди седмица варианта да вземем изтребители Ф-16 от Португалия.

"Процесът на оценка на възможностите за придобиване на нов тип изтребител за ВВС не е приключил. В МО продължават да постъпват предложения на фирми производителки. Когато има решение, инвестиционният проект ще бъде внесен в Министерския съвет", коментираха официално от пресцентъра на МО вчера.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Ех Любо 04 авг 2012, 23:30
   
  1
   
  0

  Любо Денов за пореден път показа своята неосведоменост! Португалците ни дават Ф-16, а американците ни определят цената??? 1,8млрд??? Абсурд след абсурд! Любо, ако всичките ти източници са така "отлично" осведомени... Време е за пенсия!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка