ОЩЕ ЗА ПОСЕЩЕНИЕТО НА КИТАЙСКАТА ФРЕГАТА ВЪВ ВАРНА

Pan.bg 05 авг 2012 | 19:28 views (4024) commentaries(0)
img В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН”

На 5 август по покана на военния ни флот на 4-дневно посещение във Варна пристигна фрегатата YANTAI (бордови номер 538) от ВМС на Китайската народна република. Корабът (в официалните съобщения на български „Йентай”) носи името на около 7-милиония град Янтай в провинция Шандун на брега на Жълто море, с древна история, побратимен с Бургас. Поради перфектните маневри фрегатата акостира на Морската гара четвърт час преди планираното време и взриви емоциите на китайската общност от Варна и различни краища на страната. Множеството от всички възрасти, въоръжено с транспаранти, знамена и флагчета (китайски и български), мегафонно направлявано от невидим диджей, възторжено скандираше, докато десният борд елегантно „залепна” на кея.
В строя на посрещачите бе комодор Георги Мотев – заместник-командир на българските ВМС, капитан І ранг Тодор Йотов – командир на Военноморска база Варна, офицери от щаба на флота и базата, както и заместник-посланикът на КНР у нас н.пр. Ли Жя, съпроводен от четирима офицери от посолството и неизвестен брой цивилни сътрудници. На българска земя сърдечно посрещнати бяха старшият морски началник на борда - заместник-началникът на Политическото управление на Северния флот на ВМС на КНР контраадмирал Къвей Ся, придружен от командира на Флотилия разрушители старши капитан І ранг Да-зон Уанг, заместник-началника на отдел „Връзки с обществеността” на Северния флот капитан І ранг Джин-го Ми и командира на кораба е капитан І ранг Хуа Ли.
Фрегатата YANTAI осъществява първото в нашата история посещение на китайска военноморска единица в българско пристанище. Заедно с това, тя е най-младият кораб, който въобще е гостувал на българските ВМС. В строя е от юни 2011 г. Построен е за по-малко от година (заложен за строеж през август 2010 г.) в китайска корабостроителница и се явява девети от своята серия (проект 054), първи кораб от която постъпва във флота през 2008 г. През тази година в строя влязоха още два „близнака”, четири са в строеж, в проект – още три – общо 18 единици по амбициозната програма. По дизайн, въоръжение и възможности китайската фрегата се родее по-близко с аналозите си през последните години – френско-италианската FREMM, руската „Адмирал Горшков”, индийската Shivalik, по-стария френски проект La Fayette и др., добили популярност като стелт-технология. Китайският кораб има екипаж над 260 души, дължина 134 м, широчина 16 м, скорост 30 възла, водоизместимост 4000 т, далечина на плаване 8000 морски мили, модерно ракетно, торпедно и артилерийско въоръжение, бордови вертолет и ефективна бойно-информационна система.
След като Представителният духов оркестър на ВМС изпълни двата национални химна, комодор Георги Мотев приветства китайските военни моряци с добре дошли, благодари за приетата покана за посещението във Варна и го оцени като доказателство за стремежа на ВМС на двете страни да развиват отношенията си в интерес на мира и сигурността в света и региона. В словото си и в отговор на единствения журналистически въпрос контраадмирал Къвей Ся също подчерта първото влизане на китайски кораби в Черно море, обяви, че фрегатата идва от Румъния и след Варна ще се отправи за Израел и се спря по-обстойно на участието на китайските ВМС в антипиратската дейност в Аденския залив. Китайското присъствие там започва през 2008 г., наброява вече 12 ротации на бойни кораби, които са подпомогнали безопасния трафик на около 5000 граждански съда и са предотвратили около 50 пиратски нападения. Фрегатата YANTAI осъществява 11-ата поредна ротация от 18 март до 20 юли т.г. и заедно с преходите и с приятелските посещения в няколко държави ще отсъства точно 200 дни от пункта за базирането си.

В изявлението, което сам си превеждаше на български език, заместник-посланикът на КНР у нас н.пр. Ли Жя благодари за посрещането на българските ВМС и на китайската диаспора у нас, изказа задоволство от плодотворните взаимоотношения между двете страни и оцени посещението на фрегатата като нова страници във военноморската им част. В програмата му предстоят срещи на китайските военни моряци с командира на българските ВМС контраадмирал Румен Николов, с командира на Военноморска база Варна капитан І ранг Тодор Йотов и с началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” капитан І ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров. Те ще бъдат приети също така от областния управител на Варненска област Данчо Симеонов и от кмета на града Кирил Йорданов. На 7 август от 16 до 18 часа китайският военен кораб ще бъде отворен за посещения на граждани, а ще отплава на 9 август сутринта.
image
image
image
image
image
снимки на автора
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка