Армията продължава да гаси пожарите в страната

Pan.bg 08 авг 2012 | 17:06 views (3444) commentaries(0)
img otbrana.com

Докато някои окупираха плажовете, а други си уредиха удобни командировки по морето, за да проверят как е решен въпросът със заплащането на чадърите например, армията гаси пожари в страната. Едно след друго следват съобщенията от Пресцентъра на МО за ежедневно изпълнение на мисията в помощ на населението. Само днес близо 100 военнослужещи от Българската армия се борят с огъня, запален не от тях.

В гасенето на пожара в района на селата Бабяк, Лютово и Гълъбово, община Белица, област Благоевград още вчера от 18.22 ч. до 20.42 ч. се включи вертолет Ми-17 на Военновъздушните сили. Тази сутрин от 8.21 ч., в гасенето на пожара участват два вертолета Ми-17 от авиобазата в Крумово. Командири на двата екипажа са бригаден генерал Златко Златев и майор Йордан Йорданов. Втори пилот в екипажа на бригаден генерал Златев е капитан Александър Цанков, а бордни техници са майор Стефан Вълчанов и офицерски кандидат Алекси Каменов.
Втори пилот в екипажа на майор Йорданов е подполковник Филип Ангелов. Бордни техници са капитан Георги Тодоров и офицерски кандидат Рангел Рабаджиев.


Браво на Пресцентъра на МО, че съобщава имената на тези хора. Вярно е, че са военнослужещи и са длъжни да изпълнят всяка заповед. И друго обаче е вярно. Рискът за живота им е много голям. Те сами го минимизират с подготовката си. Нека по-често се чуват тези имена. Напоследък героите в България са съвсем други. Обикновено тези, които имат достъп до медиите и ходят по цяла седмица от телевизия на телевизия например. А военните? Те били длъжни. Крайно време е да се разбере, че държавата и обществото са по-големите длъжници към тези, които гасят пожари, докато другите изгарят на плажовете.

Борбата с огнената стихия продължава. От тази сутрин и модулно формирование за гасене на пожар от военно формирование 26 400 – Благоевград се включи в гасенето на пожара. В състава на формированието са 35 военнослужещи със 7 броя специализирана техника. Старши на групата е майор Истилиян Дуков, продължава съобщението на Пресцентъра на МО. И още: „От 9.00 ч. днес 57 военнослужещи от 61-ва механизирана бригада се включиха в гасенето на пожара, възникнал в района на селата Горно Съхране и Ясеново, община Павел баня, област Стара Загора. Ръководител на модулната група е майор Йордан Костов. Военнослужещите използват 10 броя специализирана техника.”

До края на деня, както и утре, ще има нови съобщения на Пресцентъра на МО. Това означава, че още военнослужещи се борят с огнената стихия. А някои обичат с лекота да казват „Имаме ли изобщо армия?”. Повечето от тях, разбира се, са тези, които не са влизали в казарма. Вината не е у тях. Броят им ще става все повече. Затова все по-често Българската армия трябва да се назовава с нейните имена. Така както е днес: бригаден генерал Златко Златев, майор Йордан Йорданов, майор Истилиян Дуков, майор Йордан Костов, капитан Александър Цанков и т.н.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка