Кунева: По закон Аиоотряд 28 няма право да извършва такива превози

Pan.bg 18 авг 2012 | 21:06 views (3095) commentaries(3)
img 24 часа

"Движение България на гражданите" ще изиска по Закона за достъп до обществена информация оповестяване на цялостната документация за дейността на „Авиоотряд 28" за изминалите три години. Искането е заради това, че премиерът Бойко Борисов, съотборниците му от футболен клуб „Витоша" (Биртсрица) и техните съперници от „Чавдар" (Етрополе) са летели с правителствения самолет за приятелски мач на стадион „Тича" във Варна. Това съобщиха от партията.

„За пореден път българското общество става свидетел на безцеремонна и груба злоупотреба със служебно положение от страна на министър-председателя на Република България. Разкритията за използването на правителствен самолет за превоз на футболните съотборници на Бойко Борисов и обяснението му, че това е "нормална практика", са явно доказателство за злоупотребата с власт", се казва в съобщение на "Движение България на гражданите", разпространено до медиите.

От партията на Меглена Кунева настояват обществото да получи цялата информация и по следните въпроси:

- На чие пряко подчинение е Авиоотряд 28 и кой подписва заповедта за изпълнение на полета, превозил отборите на "Витоша" - Бистрица и "Чавдар" - Етрополе?

- На какво законово основание е извършен полетът и как той е бил заплатен от футболен клуб без финансов отчет за изминалите три години и представлява ли това нарушение по смисъла на закона?

- На какво законово основание са извършени цитираните от премиера над 20 други полета и как са заплатени?

- Какви други полети е извършвал „Авиоотряд 28" за изминалите три години и на каква стойност е всеки един от тях?

„В Устройствения правилник на „Авиоотряд 28" ясно е регламентирано при какви условия могат да се използват правителствените самолети и хеликоптери, а именно: за полети със специално предназначение и за полети на министерства и на ведомства. Нито футболен отбор, макар и с картотекиран премиер в състава му, нито Българския футболен съюз, който е сдружение на футболни клубове, не покриват условията за използването на правителствен самолет, закупен със средствата на българските данъкоплатци.

На фона на задълбочаващата се криза, рекордни инфлация и безработица и предстоящо шоково поскъпване на основни хранителни продукти, сме свидетели на опита на премиера и на приятелския му кръг за неглижиране на случая, което ни дава повод да изразим съмнение, че посочената сума от 20 000 лева е реалната стойност на извършения курс", пише още в съобщението.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  ... 19 авг 2012, 21:14
   
  0
   
  0

  Крещяща демагогия ... , защо избщо давате трибуна за подобен род евтина полит.пропаганда. Поне се надявам да взимате някой лев, защото ако го правите без пари си е живо използване и/или детинска наивност. Далеч съм от мисълта да защитавам ББ или АО28 за малките и големи "течове", но съм сигурен, че в редакция като тази на КРИЛЕ, много добре разбирате, че не чартирането за частни кленти ощетява данъкоплатеца, даже точно обратното.

 2. #2
  Искрен Митев 20 авг 2012, 01:41
   
  0
   
  0

  "правителствен самолет, закупен със средствата на българските данъкоплатци"
  Аз имам един въпрос. Точно този самолет купен ли е или дарен, и кога и с какви точно средства.

 3. #3
  Партиен секретар 20 авг 2012, 11:22
   
  0
   
  0

  До 1741 (#1)
  - Ще защитаваш ББ и хоро ще играеш, защото ако той падне от власт, ти и тези като теб ще се върнете там откъдето сте дошли.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка