Декларация до президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и министъра на отбраната Аню Ангелов за увеличаване на възнагражденията на военнослужещите

Pan.bg 20 авг 2012 | 15:22 views (4071) commentaries(2)
img СОСЗР настоява да се увеличат заплатите на военнослужещите

Спирдон Спирдонов

http://www.otbrana.com

В декларация до президента, председателя на Народното събрание и премиера Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) изразява категоричната си позиция, че при подготовката и приемането на държавния бюджет за следващата година трябва да се направят необходимите разчети за увеличаване на възнагражденията на военнослужещите. Документът е подписан от председателя на военно-родолюбивата организация генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов. В него се посочва: „Известно е, че повече от три години военните заплати не са променяни. В същото време бяха увеличени възнагражданията на държавните служители. Във всички министерства и ведомства се получава допълнително материално осигуряване, а в армията – не. Тази ситуация не може да не влияе негативно на самочувствието на военнослужещите, което впрочем се забелязва и без социологически проучвания.”

Ще оценим решенията на Народното събрание и Министерския съвет като национално отговорни, ако призивът ни срещне тяхната подкрепа, се подчертава в декларацията.

***

До президента на Р. България Росен Плевнелиев

До председателя на Народното събрание Цецка Цачева

До министър-председателя Бойко Борисов

Копие до министъра на отбраната Аню Ангелов

Декларация на ръководството на ЦС на СОСЗР

във връзка с необходимостта от увеличаване на възнагражденията на военнослужещите

Ръководството на ЦС на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) изразява своето категорично становище, относно необходимостта от увеличаване на заплащането на военнослужещите. Във връзка с това подкрепяме намеренията на Министерството на отбраната изразени от министъра на отбраната Аню Ангелов, началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и заместник-министъра на отбраната Валентин Радев, за повишаване на възнагражденията на офицерите, сержантите и войниците от 1 януари 2013 г.

Като хора, които са отдали целия си съзнателен живот на изграждането на Българската армия и на защитата на Родината, сме твърдо убедени, че достойното заплащане на труда е от важно значение за мотивацията на военнослужещите. Особено днес, когато наборната армия остана в годините назад, а професионализмът има своята висока цена.

Известно е, че повече от три години военните заплати не са променяни. В същото време бяха увеличени възнагражданията на държавните служители. Във всички министерства и ведомства се получава допълнително материално осигуряване, а в армията – не. Тази ситуация не може да не влияе негативно на самочувствието на военнослужещите, което впрочем се забелязва и без социологически проучвания.

През 2012 и 2013 г. е най-съществената част от военната реформа, която провежда правителството на ГЕРБ. Налага се няколко хиляди военнослужещи да понесат тежестите на промените, променяйки мястото си на служба, търсейки нови домове, работа на членовете на семействата си, детски градини и училища за децата си. Убедени сме, че тези, които, въпреки всичко, останат да служат на Родината, засужават по-високо заплащане.

Като член на Международната конфедерация на офицерите от резерва в НАТО – СИОР, и бъдещ нейн президент, СОСЗР вижда, че в годините напред Въоръжените сили ще разчитат изключително много на своя резерв, както за мисии в страната, така и за операции далеч от нашите граници. Набирането на кандидати за доброволния резерв тепърва започва. Смятаме, че не бива да се подценява материалният стимул в този процес. Службата на резервиста също трябва да бъде оценена и заплатена по достойнство.

Обръщаме се към министър-председателя Бойко Борисов и цялото правителство с призив при подготовката и обсъждането на държавния бюджет за 2013 г. да се предвидят необходимите средства за увеличаване на възнагражденията на военнослужещите от 1 януари 2013 г. И то увеличение, което отговаря на тежкия и рисков труд на офицерите, сержантите и войниците от Въоръжените ни сили. Надяваме се, че народните представители ще подкрепят едно такова решение на Министерския съвет. Уверени сме, че сме на едни и същи позиции с президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев. Уверяваме Ви, че с тази декларация ставаме изразител и на желанието на българските военнослужещи, които честно и достойно изпълняват своя дълг.

СОСЗР продължава да стои твърдо на позициите на национална военно-родолюбива организация, чиято главна цел е да подпомага укрепването на националната ни сигурност. Част от усилията ни в тази насока е и тази декларация. Ще оценим решенията на Народното събрание и Министерския съвет като национално отговорни, ако призивът ни срещне тяхната подкрепа.

Председател на ЦС на СОСЗР

Генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  wood ranger 23 авг 2012, 16:55
   
  0
   
  0

  Поредна популистка стъпка от страна на СОСЗР. Много добре знаят, че Аню Ньойски не се трогва от писма и декларации. Само протест пред МО може да бъде ефикасен. Досега военно-патриотичните съюзи имаха поне дсетина повода през последните три години да спретнат голям и красив протест, подкрепен от патриотични формации и граждани. Например - приемането на т.нар. "Бяла книга", "План 2014" (за разбиването на БА), закриването на подводния флот, приземяването на ВВС, закриването на гарнизон Враца... С писъмца до Аню Ньойски нещата не се решават, уважаеми генерал Топалов - иска се и ясна позиция, подкрепена от улични протести. Иначе при Вас млади хора няма да дойдат...

 2. #2
  kill2 28 авг 2012, 14:40
   
  0
   
  0

  Hahaha abe hora vie ne razbrahteli 4e Anio 6te zakrie armiqta i 6te se pensionira.Da jivee policiqta i pari za tqh i drehi(sori no nqmam bg)

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка