Полиция и армия изразяват недоволство от политиката на доходите на ГЕРБ

Pan.bg 21 авг 2012 | 15:13 views (3118) commentaries(2)
img Дянков срещу хората в униформа

Полиция и армия изразяват недоволство от политиката на доходите на ГЕРБ

Спирдон Спирдонов(argumenti-bg.com)

Както се и очакваше, Симеон Дянков побърза да даде отговор на полицаите и направо отряза надеждите им за по-високи заплати.Едва ли не имали много права, включително и големи отпуски! Колко неща обаче им са забранени? И дали трудът им може да се сравни с този на служителите на Министерството на финансите, какъвто намек направи Дянков? Финансовият министър не е стигнал до тези текстове в Закона за МВР. Такива има и в Закона за отбраната и Въоръжените сили. Хубаво е министрите Цветан Цветанов и Аню Ангелов да му ги прочетат.

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) настоява за промени в заплатите на полицаите, за да се компенсират инфлационните процеси. Синдикалистите искат 25% увеличение на заплатите, с което да се компенсират инфлационните процеси. Оттам твърдят, че през последните години няма реално увеличение на заплатите на полицаите, нито бонуси или допълнително материално стимулиране (ДМО).
Военнослужещите са неудовлетворени от заплащането, стана ясно преди няколко дни от изследване, чийто резултати бяха огласени от началника на Центъра за психично здраве във ВМА полковник Илия Маринов. И те не са получавали т.нар. бонуси. Военните нямат синдикална организация, за да обяви техните искания. На този етап Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) изпрати декларация до президента, председателя на парламента и премиера, в която настоява за увеличение на заплатите на военнослужещите от 1 януари следващата година.

Основните заплати в МВР са увеличени за последен път на 1 януари 2009 г. и от тогава не са мръднали, каза председателят на управителния съвет на синдикалната федерация Валентин Попов. В същото време, по думите му, средната работна заплата за страната се е увеличила. Народните представители, чието възнаграждение е вързано към средната заплата за страната, няколко пъти си вдигаха заплатите, което е ясен индикатор за ръст на средната заплата в държавата, обясни мотивите за искането синдикалният лидер.

Стартовата заплата за полицай е под 600 лева, посочи Валентин Попов. Той допълни, че исканията на синдиката са внесени още през юли. От федерацията се надяват тази седмица да започнат преговори с ръководството на МВР и исканията им да бъдат при подготовката на бюджета за 2013 г.

Изводът, че военните са недоволни от заплащането на труда им, е от изследване сред 2000 офицери, сержанти и войници.Най-малко от три години подобно проучване в армията не е правено. Или поне не е огласявано. В петстепенната скала на удовлетвореност показателят „заплащане” е по средата. Другите тревожни резултати:военните не чувстват обществено одобрение за работата си, не са удовлетворени от битовите условия, техническата база и оръжието. Достатъчно, за да се постави въпросът какво би могло да последва от всичко това.

Ако част от тези хора свалят пагоните и си тръгнат? Ще загуби държавата. И всички ние, разбира се. В една организация, въпреки че парите са важни, човешкият фактор е по-важен, защото на него трябва да се гледа като инвестиция – ако не инвестираме те ще напуснат, казва още полковник Маринов. За да наберем нови 1 000 души, продължава той, армията ще инвестира много повече в подбор и обучение и квалификация, отколкото да ги задържим, това трябва да се има предвид и от политиците, когато вземат решения. Намекът е ясен.

По-добре днес Симеон Дянков да даде пари за повишаване на военните заплати, отколкото утре държавата да похарчи двойно и тройно повече.

Днешното ръководство на Министерството на отбраната се нуждае от публичност на изводите от това изследване. Известно е, че то търси подкрепа на намеренията си да предложи на кабинета увеличаване на възнагражденията на военнослужещите. Рискът обаче това да не се случи е много голям. Едно от основанията за подобна прогноза идва от самото изследване, което казва, че военните не чувстват обществено одобрение за работата си.Главната причина е в политиката на управляващите, за която приоритетите са други.За какво одобрение тогава може да се говори? Би трябвало, а това сигурно се очаква от ръководството на МО, недоволството на военнослужещите от заплащането да се чуе в кабинетите на Бойко Борисов и Симеон Дянков. Стига да има чуваемост, разбира се.

Друго искане на полицаите е да могат да получават странични доходи, т. е. официално да могат да работят в свободното си време. “Това предложение е продиктувано от лошото материално състояние и факта, че настъпилите промени в това отношение през последните години са влошили положението на служителите в системата. Има много добри практики в страни членки на Европейския съюз, в които получаването на допълнителни доходи е държавна политика и е законодателно уредено”, пише в официалната позиция на профсъюза.

Ако военнослужещите чак сега, макар и под формата на едно изследване, изразяват недоволство, това се дължи на правителството на Тройната коалиция. И най-вече на тогавашния министър на отбраната Николай Цонев. За една година той вдигна заплатите с 60 процента, за което ГЕРБ трябва да му благодари. Завари основна войнишка заплата от 391 лв. Когато си тръгна, стартовата заплата на войника беше 745 лв. И то без да иска допълнително пари от бюджета. Дали при тоталното замразяване на заплатите от правителството на ГЕРБ, включително и в армията, България днес щеше да има войници, ако Цонев не бе взел това социално решение? В този смисъл не бива да се правим на учудени от факта, че голяма част от военнослужещите ни гледат с носталгия към 2008-2009 година. Да не говорим, че за 2008 г. всички получиха т.нар. 13 заплата. За 2009, 2010 и 2011 нямаше.

В годините на прехода много рядко армията е изразявала неудовлетвореност. За разлика от полицията, която разполага и със законови инструменти за подобна реакция. Във войската имаше едно „кърваво” писмо, когато думата на офицерска легия „Раковски” се чуваше. Помним онова на пръв поглед неорганизирано пушене на офицери под прозорците на президентството преди повече от 15 години и толкова. Отдавна бе прекратена практиката на периодични социологически проучвания сред военнослужещите по актуални проблеми. В този смисъл офицерите, сержантите и войниците са безлични. Законите у нас са такива, че няма изразител на тяхното мнение. Ако изключим министъра на отбраната, разбира се. На този фон това изследване предизвиква оправдан интерес. Каква е целта му? Дано да е за по-доброто заплащане на военнослужещите. Макар че аргументи за подобно очакване от правителството на ГЕРБ трудно могат да се намерят.

На обществен натиск също не може да се разчита. Недоволството в армията обаче е факт. Умният държавник никога няма да го подцени. Едва ли едно правителство, което и да е то, може да бъде спокойно, когато полицаите и военните са неудовлетворени. Време е кабинетът „Борисов” да погледне с добро око и към хората в силовите ведомства.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  wood ranger 23 авг 2012, 17:01
   
  0
   
  0

  Къде са военнопатpиотичните съюзи да излезнат на улицата и да защитят колегите си?

 2. #2
  awiator 25 авг 2012, 15:39
   
  0
   
  0

  Ами то нали затова беше т.н. реформа в БА през последните 20 години. Да направят от армията и полицията едни безлични структури, които да са послушни на еднодневките във властта и да обслужват техните лични интереси без много шум и противодействие. Много ми е интересно ако подобен сигнал за недоволство се появи в Турция и други подобни държави като нея....тогава май мижитурките във властта ще имат дълги и безсънни нощи и в крайна сметка проблема ще бъде решен много бързо и то не в полза на техните финансови министри, струва ми се.А при нас, където числеността на силовите ни структури бе сведена до бройка, която е доста по-малка от охраната на новобогаташите ни, какво може да се очаква от хората работещи в тези ведомства? Крайно време е отговорните държавни мъже да разберат че т.н. наречените "бонуси" не са привилегии и възнаграждения, а компенсация за нарушените права на тези хора, които са нарушени по закон, като 24-часовата ангажираност към службата, забраната за получаване на допълнителни доходи от допълнителна трудова заетост в рамките на свободното време, права които иначе има всеки друг гражданин на държвата ни, който не работи в тези две ведомства. Ако министър Дянков не е наясно, тогава тези, които знаят за какво става дума да седнат и да му обяснят, но май и те нямат много голямо желание за това. Така че, драги колеги остава максимата, че службата е тежка и за сметка на това продължителна, а в новите условия бих добавил и доста зле платена и ми се струва, че пушенето и пиенето на минерална вода из градинките на София няма да реши проблема, освен да се разнообрази ежедневието на случайно минаващите минувачи, но не очаквайте те да се присъединят към протестиращите и да се получи спонтанен, многолюден и справедлив протест

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка