Гласуваха и приеха бюджетът на второ четене. Предложението на Ангелов е прието.

Pan.bg 23 ное 2012 | 12:44 views (6729) commentaries(33)
img Медиапул

Депутатите от ГЕРБ бламираха вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, като не приеха предложението му да се намали бюджетът на Комисията за защита на конкуренцията, тъй като "младши експерт там взема повече от мой заместник-министър".

В четвъртък бюджетът за следващата година бе гласуван на второ четене в парламентарната ресорна комисия.

При първото четене проектобюджетът на КЗК за следващата година бе намален с 400 хил. лв. Между двете четения депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев е внесъл предложение парите на комисията да се увеличат със същите 400 хил. лв. Така КЗК ще разполага с бюджет от 3 385.2 хил. лв. плюс 400 хил. лв., ако тези средства бъдат одобрени на второ четене и в пленарната зала. Дянков по-рано тази седмица се възмути от високите заплати, които получават служителите в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на фона на заплатите на държавните служители в останалите звена на централната администрация и заяви, че е твърдо против увеличаването на бюджета на комисията.

Депутатите не се съобразиха и с предложението на Дянков за бюджета на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, който в крайна сметка ще е с половин милион по-голям.

Депутатите гласуваха и увеличение на средствата за стандарта за издръжка на ученик, с което ще стане възможно увеличение на учителските заплати. Няколко университета също получиха повече пари.

Повечето пари идват за сметка на намаление на предвидените капиталови разходи и резерва за структурни реформи.

При гласуването на бюджета на НОИ за следващата година депутатите подкрепиха текст, който разширява възможностите за ранно пенсиониране в Кодекса за социалното осигуряване. С него се въвежда пенсионна възраст за военнослужещите, които досега можеха да излязат в пенсия само при 27 години стаж, от които 2/3 в системата. Освен действащи военнослужещи обаче, при по-леки условия ще могат да се пенсионират и хора, които преди години са били в системата, но след това са я напуснали и са работили нещо друго.

Новото предложение въвежда съвсем нова категория, която не съществува в сегашния закон - “лицата, изпълнявали военна служба“. В сегашната разпоредба на чл. 69 от КСО фигурира единствено категорията “военнослужещи“. Новата, по-широка формулировка, отваря врати за ранното пенсиониране на хора, които са минали през системата, натрупали са 18 години стаж в нея и след това са достигнали общ осигурителен стаж от 27 години на друго място.

Сега тази категория лица трябва да чака до достигане на редовната възраст за пенсиониране, която е 60 години и четири месеца за жените и 63 години и четири месеца за мъжете.

При новите условия обаче те ще могат да се пенсионират на възраст между 52 и 54 години, тъй като ще отговарят на условието “лица, изпълнявали военна служба“, без към момента на пенсионирането си да са военнослужещи.

От НОИ признаха, че се разширяват възможностите за ранно пенсиониране, но посочиха, че такова е било предложението на военното министерство. Не е ясно дали то е съгласувано с финансовото ведомство и до какви допълнителни разходи ще доведе.


При гласуването на бюджета на НЗОК за следващата година мнозинството отхвърли всички предложения на синия депутат Ваньо Шарков, целящи 41 млн. лева от здравни вноски да се използват за медицински дейности през тази или следващата година, вместо да потънат в държавния бюджет в края на тази година.

Става въпрос за парите от неусвоения трансфер от НЗОК към здравното министерство, който бе обявен за противоконституционен. Шарков предложи или да се актулизира тазгодишният бюджет и парите да се преведат на болниците за надлимитна дейност, или да се прехвърлят в бюджета за догодина. Мнозинството на ГЕРБ в комисията обаче отхвърли това предложение.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 33

 1. #1
  Глупчо 23 ное 2012, 14:08
   
  0
   
  0

  Колеги, дайте идеи какво да правим, това е безобразие с нашите съдби и животи/и семействата ни/- край няма!...трябва да ГИ принудим да отменят тези абсурдни тяхни решения...КРАЙ НЯМАТ БЕЗОБРАЗИЯТА. Следващите управляващи ще ни емнат на нова сметка ...

 2. #2
  Тони 23 ное 2012, 14:19
   
  0
   
  0

  Честито на вскички колеги, които имат 18г. в Армията.
  Честито и на тези които имат само 13г. и са завършили Военно училище! :))
  Радвам се, че ще се пенсионирате вече по-рано! :)

 3. #3
  drug 23 ное 2012, 15:17
   
  0
   
  0

  Сега тези които имат 18 години и са още в армията могат да се махнат. Сметките показват, че ако имаш 18 години плюс 5 годни от военното училище, след навършване на 52-54 годни ще получават пенсия.

 4. #4
  Случайност 23 ное 2012, 16:10
   
  0
   
  0

  От начало изглеждаше, че предложението на Ангелов 52/54 е скалъпено набързо. Първата редакция на текста с думата "военнослужещите", а после променена на "лицата" навеждаше за "правно" недоглеждане.
  Според мен обаче първото предложение НЕ БЕШЕ недоглеждане, а истинската цел. Приказките за заздравяване на пенсионната система и разтоварване на НОИ и другите изтъкнати "причини" са "ала-бала". Начинът по, който се случи всичко (и при наличие на още 10 професии с ранно пенсиониране) по-скоро говори, че просто някой здраво и откровено мрази военните.
  Може предложението да е дошло от самия Ангелов, може обаче да е и от някой, който е наясно с правно-юридическите "врътки и секири". Няма да се учудя, дори ако самата правна дирекция на МО е допуснала "недоглеждането". Нали тя съветва Ангелов за всичко.

  Защо и как после думата "военнослужещите" бързо се смени с "лицата" и кой е "натиснал" за тази промяна, знаят Ангелов и сие.

  В крайна сметка сегашната редакция е в интерес на колегите, напуснали Армията преди. Това е хубаво, но е плод на чиста СЛУЧАЙНОСТ. Не си мислете, че някой го е направил защото му е било мъка за тези хора.

 5. #5
  Тони 23 ное 2012, 16:22
   
  0
   
  0

  drug!
  Браво! Така наистина ще бъде по-добре след 01.01.13г. :)
  Няма да е нужно да стоиш до 27г.

 6. #6
  voenen 23 ное 2012, 16:28
   
  0
   
  0

  До 4
  Не си прав че е случайност. А.А. Губи 500 ,но печели 5000 избиратели. Точно тези дето през 2002 и 2003 -15000 души бяха изгонени от БА.

 7. #7
  ст. л-т. Ангел Александро 23 ное 2012, 16:29
   
  0
   
  0


  И едно време го имаше като понятие "да хванеш категорията"- 13 г. и 6 месеца служба и след това се пенсионираш c 20 г. стаж.Да но после стана "военнослужещите".Трябва да си под пагон- иначе не става.
  От разговорите с колегите останах с впечатление че грижата на хората им е дали ще им се даде възможност да ги отслужат тези години- а не въвеждането на възраст.
  Иначе би било справедливо и наборната и курсантската служба да влизат в тези 18 г.

 8. #8
  Тони 23 ное 2012, 16:31
   
  0
   
  0

  Много се радвам за колегите!
  Явно, някой в стремежа да се хареса се омаза! :)
  Така му се пада! :)

 9. #9
  бай иван 23 ное 2012, 17:28
   
  0
   
  0

  На всички бивши колеги - честито! На всички настоящи и бъдещи герберасти им пожелавам от сърце съдбата на НДСВ - да танцуват само един мандат и след 7-8 години само така наречените им лидери да си спомнят за тях.

 10. #10
  Гост от Варна 23 ное 2012, 17:58
   
  0
   
  0

  Глупчо! "Дайте да направим......" - Какво??
  Като ходеше насам натам - Милов??? A??
  Колко отидоха?
  Някой генерал да се озъби на безумията?
  Сега изхода е: Или с рапорта по чл.269 при съответния командир и по реда на чл.69 от КСО или чакаш увеличение след Нова година и си повтаряш познатия лаф: "Службата е тежка, но за сметка на това продължителна"!
  Успех с избора!
  Няма време!

 11. #11
  в системата 23 ное 2012, 18:06
   
  0
   
  0

  Вълна от рапорти няма както всички видяхте. Само офицери могат да си заминат, но кадрови войници трудно биха се махнали с оглед на това че работата извън портала е за квалифициран персонал.

 12. #12
  Случайност 23 ное 2012, 18:27
   
  0
   
  0

  до #6
  voenen, само малко се замисли - губел бил 500 печелел бил 5000. Това е игра на дребно. До преди 2-3 месеца ГЕРБ водеше доста по рейтинг (в момента обаче преднината им е едва няколко процента). Ако целта е била печелене на гласове просто трябваше да изчакат до изборите. Пък тогава пред тях ще са още 4 години за "риформи". Затова нововъведението на Ангелов в това отношение е нелогично. Никой не очакваше в предизборно време да въведе такива промени. На дали Дянков и НОИ са искали още 15000 да имат право на ранно пенсиониране. Всички разбрахме, че трябва да става точно обратното. Затова казвам, че се е станало СЛУЧАЙНО ! Целта е била друга. Нещо се е объркало !

  Да са живи и здрави колегите, които могат да се възползват от промените в КСО. При първа възможност, обаче дали няма да се направи опит за "поправка" на случайността ?

 13. #13
  111 23 ное 2012, 19:39
   
  0
   
  0

  http://www.otbrana.com/новини_3495 за това какво ще кажете

 14. #14
  оракул 23 ное 2012, 19:59
   
  0
   
  0

  Всичко е кьорфишек. Аз не виждам печеливши.
  ЛИЦАТА, които придобият право на пенсия ще я вземат ама с друг коефициент. Същото се отнася и за тези изгонени преди 52/54. За тези които сега не могат да се пенсионират и трябва да стоят 3- 10 г. повече е рано да се каже при какви условия ще бъдат поставени още след следващите избори.
  И в крайна сметка най-голямата педерастщина е в това, че за всички злини накрая след диференциране на увеличението, старшите офицери ще получат увеличение 5-6 процента (при обещани първо 10, после 9)
  Къде е Киро на керия? Младшите офицери са на далавера, хем по-високо увеличение хем по-ранно пенсиониране.
  Аз съм сигурен, че някой е сгафил, а другите за да замажат утежняват още повече положението.
  Този министър е най-големия лъжец който съм срещал през живота си.
  Предлагам да се обеденим и да наемем адвокати, които са запознати с законодателството и могат да атакуват текстовете след тяхното приемане.

 15. #15
  pishmana 23 ное 2012, 20:17
   
  0
   
  0

  Е, това беше. Обаче ми е интересно с кого се сдушиха герб, че да са толкова корназ - на следващите избори ще загубят - това е ясно, но явно са заджуркали някаква коалицийка, ще я видим тая работа след няколко месеца. А колкото до изборите - не само, че ще гласуваме с жена ми, ами ще прежаля нафтата и ще си ида да закарам и родителите ми да направят същото!!!

 16. #16
  до #11 23 ное 2012, 21:16
   
  0
   
  0

  "Вълна от рапорти няма както всички видяхте. Само офицери могат да си заминат, но кадрови войници трудно биха се махнали с оглед на това че работата извън портала е за квалифициран персонал."
  Хайде недей! Каква е квалификацията извън портала? Шофьор-разносвач? Зидаро-мазач? Или монтажник на гипсокартон?
  Все квалифицирани тесни специалисти... чак да се чудиш в кои университети ги произвеждат ха ха ха...
  Наблюденията ми "от вътре" портала ме навеждат на мисълта, че отвън ще си имат сериозна конкуренция на трудовата борса!

 17. #17
  ДО ЛУПЧО 23 ное 2012, 21:41
   
  0
   
  0

  СЕТИ СЕ МАРА.......СЕГА ЛИ ТИ ДОЙДЕ НА УМ,ЧЕ НЕЩО ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ?СПА ЛИ ДО СЕГА

 18. #18
  ДО СЛУЧАЙНОСТ 23 ное 2012, 21:46
   
  0
   
  0

  АМИ ПРЕДСТАВИ СИ ,ЧЕ СА БИЛИ ОЩЕТЕНИ НЯКОИ МНОГО ,МНОГО ТЕХНИ ХОРА И ИМ ДЪЛЖАТ НЯКАКЪВ РЕВАНШ-И ЕТО ПРОМЕНЯТ "МАЛКО'ЗАКОНА......И ГОТОВО.ДОБРЕ ЧЕ И ДРУГИ ЩЕ НАМАЖАТ ОТ ТЕЗИ СПЕЦИАЛНИ ХОРА

 19. #19
  ДО СЛУЧАЙНОСТ 23 ное 2012, 21:54
   
  0
   
  0

  АМИ ПРЕДСТАВИ СИ ,ЧЕ СА БИЛИ ОЩЕТЕНИ НЯКОИ МНОГО ,МНОГО ТЕХНИ ХОРА И ИМ ДЪЛЖАТ НЯКАКЪВ РЕВАНШ-И ЕТО ПРОМЕНЯТ "МАЛКО'ЗАКОНА......И ГОТОВО.ДОБРЕ ЧЕ И ДРУГИ ЩЕ НАМАЖАТ ОТ ТЕЗИ СПЕЦИАЛНИ ХОРА
  A пък ГЛУПЧО ти сега ли се сеи нещо да се прави?Сети се Мара да се .........къде спа до сега?Или давай другите да правят

 20. #20
  Ум Белия Делфин 23 ное 2012, 21:55
   
  0
   
  0

  Според вас колко време закона ще остане в този му вид?
  Аз му давам срок на годност 2-3 години преди да го променят наново.Естествено в ущърб на военните.

 21. #21
  Preslav 23 ное 2012, 22:00
   
  0
   
  0

  Една...

 22. #22
  27 23 ное 2012, 22:52
   
  0
   
  0

  ако искаха да направят нещо добро трябваше да приемат направилите 18 години да имат право на пенсия на 52/54 а онези направили 25 не 27 да имат право на пенсия веднага или ако желаят да служат до 52/54 а сега го правят така че ако направиш 18 и те съкратят на 52 ще вземеш минимална пенсия. това е час от понижаване на националната сигурност за което някой трябва да отговаря

 23. #23
  Оня 23 ное 2012, 22:59
   
  0
   
  0

  Айде, честито!!! Кой ...бал, ..бал, Мара вече не е ку*ва! Какво ли следва сега???

 24. #24
  Toncho 24 ное 2012, 00:11
   
  0
   
  0

  Уважаеми военнослужащи, извинете ме, но хората, които работят в цивилния сектор са също толкова натоварени и рискови, колкото и вие. Дори и много повече от вас. Всички, които сме били в казармата знаем колко "МНОГО" работа върши старшината, отговарящ за учебния кабинет по тактическа подготовка, който ще се пенсионира на 45 годишна възраст. Отново с молба за извинение, но играта "На стражари и апаши свърши". Вие не сте с нищо по- различни от нас- цивилните и затова си струва да се пенсионирате на 63 годишна възраст, да си купите жилища на пазарни цени, да се простите с 20-те заплати при пенсиониране... Просто, защото сте като всички други- с един стомах, две ръце, вда крака.......

 25. #25
  Preslav 24 ное 2012, 01:15
   
  0
   
  0

  Точно, като са всички други, бягай бързо - в Графа има место за инструктор на МиГ-29, даже няколко. Бягай - имаш 2 ръце, влизай в кокпита и прав ти път в нощния Ер полисинг, току виж си хванал самолет нарушител от Русия. без това доста често преминават напоследък.... Ама ще успееш ли? Всъщност ти изтребител може ли да управляваш? Нищо, че имаш 2 ръце...

 26. #26
  lela_so 24 ное 2012, 01:37
   
  0
   
  0

  Ти който си повече от военните,колко пъти си спал на палатка в най голямата зима, колко пъти си отсъствал от семейни празници, колко пъти си сменял града в който живееш, колко пъти детето ти е сменяло училището?

 27. #27
  ПП 24 ное 2012, 08:12
   
  0
   
  0

  Остава да чакаме Конституционния съд да отмени текстовете като дискриминационни.

 28. #28
  Армията ни 24 ное 2012, 09:33
   
  0
   
  0

  До Toncho #24 и всички като него, които са били в казармата.

  Това време кога е било ? Преди 10, 15 или повече години ? Всичко се променя - Армията също.

  През последните 20 години от народа български умишлено се криеше какво става с Армията и какви "оздравителни" процеси протичат в нея. Поредната кратка новина по TV за съкращения преминаваше незабелязано. Проблемите се неглижираха, замазани от гръмки фрази за от рода на "Малка но модерна".
  Промените вървяха без ясна цел и посока. Така във времето войската се сви ПЕТ пъти като численост и въоръжение. Докато съкращенията вървяха, изискванията към хората се променяха. А те (хората) ошашкани от постоянните промени и от менящата се "кадрова" политика се опитваха все пак да си вършат работата. Под непрекъснат стрес и без представа, какво идва утре. Ставащото, объркваше тотално българския военен, който продължаваше да вярва, че Армията е основния стожер на държавността. Виждайки какво се случва военните гледаха Президента и правителството с надежда, че тази разсипия най-накрая ще спре и ще започне нещо градивно. Но не би !
  Нищо подобно не се случи - даже обратното и още по-страшно. Накараха българинът да повярва, че Армията е вреден израстък, който само гълта парите му, че военният е "хрантутник" и "печалбар" и накараха теб да повярваш, че той си играе "На стражари и апаши".

  НЕПОНЯТНО е злорадството на Българския народ, който гледа как пред очите му съсипват НЕГОВАТА Армия. Масово насажданото убеждение, че колективната сигурност ще пази Държавата е криво поставено. Наполовина е обяснено, че да е част от колективна сигурност ВСЯКА държава трябва да има добре изградена СОБСТВЕНА. За това е труда на военния. Неговото място е първо ТУК в собствената му Държава, а после в чужди земи.

  Вместо да получи уважение, обаче (уважение, което заслужава всеки труд) българският военен е "насметен" в ъгъла. За сметка на други професии все с "военни привилегии", част от които даже не са от сектор "Сигурност". Това, меко казано е странно...

  Исках да напиша и много други неща. Например как минава един военен живот. Усещам, обаче, че трудно ще те накарам да разбереш истината, след като си "облъчван" през последните 20г. от какви ли не "военни разбирачи". Но поне опитах...

  А "...старшината, отговарящ за учебния кабинет по тактическа подготовка" сигурно отдавна не е в армията, а смият кабинет заедно с целия войскови район вероятно отдавна е продаден...

 29. #29
  същия 24 ное 2012, 12:01
   
  0
   
  0

  До #28: Благодаря, колега че успя да запазиш приличния тон и да се опиташ накратко да му обясниш на господина в каква дълбока заблуда се е оставил да бъде потопен. Вероятно и старшината, отговарящ за учебния кабинет по тактическа подготовка, ще се окаже че е бил невзрачен офицер,който в момента е Министър на отбраната!?

 30. #30
  Глупчо 24 ное 2012, 12:07
   
  0
   
  0

  До #17,19 не съм се сетил сега да се "побарам". Твоя пост говори за същото което е при мен - безсилие но за разлика от мен обърнато в агресия. Какво съм ти виновен аз? Откъде знаеш дали не съм бил на шествието?...знаеш ли?
  А ти какво направи ?......

 31. #31
  de4inko 25 ное 2012, 15:57
   
  0
   
  0

  Preslav, само дето ВИЕ, дето сте "винка", си знаете делника и празника, карате си празниците със семействата, планирате си почивките и уикендите без някой да ви разваля плановете, правите си фирмички, бачкате си час-мак на няколко места, не ходите по изпити и т.н. , лягате си вечер до топлия з--ник на жена си и не ви вдига никой от там до сутринта, купите си къща и си живуркате в нея, близо до мама и тати, не сменяте квартири( евентуално жена ви си работи все на същото място във вашия град)Нещо да пропуснах?...А, чакай, забравих: когато падне снега или стане пожар или наводнение, или друго стихийно бедствие - не забравяте да викате ВОЕННИТЕ. Вие къде сте тогава, господин Пре-слав?

 32. #32
  de4inko 25 ное 2012, 16:03
   
  0
   
  0

  Съжалявам, Преслав, коментарът ми не е бил отговор на Вашия, грешката е моя. Искрено злобеех срещу ЦИВИЛНИЯ -Toncho-,който бидейки някога войник, никога не е бил военнослужещ.Отново съжалявам,че замесих името Ви в толкова гнусно изказване срещу армейците!!!

 33. #33
  Preslav 25 ное 2012, 20:35
   
  0
   
  0

  Няма проблеми Дечинко, аз по всякакъв начин се боря да огранича идиотски коментари, като този дето не искал да имаме армия...Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка