СЕГА: Защо е нервен военният министър?

Pan.bg 24 ное 2012 | 08:49 views (4470) commentaries(9)
img Защо е нервен военният министър?
Неясни реформи и съкращения, говорене чрез заповеди, неизпълнени обещания и планове за скъпи проекти повишиха напрежението в армията

Панайот Ангарев, в.СЕГА
--------
"Вие явно сте много осведомен. Гледайте вие да не катастрофирате, многоцелевият изтребител няма да катастрофира!".


Какво може да накара един министър да каже такива тежки думи на журналист, който го пита... защо военното разузнаване е проспало кацането на тримата френски парашутисти край с. Коиловци? Ясно е, че по инерция политикът издава яда си от очевидно бламирания му проект за покупка без конкурс на изтребители. Гафът е явен и се наложи личният му медиен съветник да се извинява на журналиста, че е станала грешка. Само че фактът, че напоследък военният министър Аню Ангелов е много нервен, не може да бъде скрит. А той със сигурност има много причини да бъде неспокоен, защото нещата в ресора му не вървят.

Неизпълнени обещания за бонуси

Нервността в МО започна от обещанието за бонуси в армията, което не беше изпълнено, и "пусна духа от бутилката". Преди изборите шефът на МО заяви, че почти всички военни и цивилни ще получат допълнително материално стимулиране през ноември, защото имало спестени между 10 и 15 млн. лв. от фонд "Работна заплата". След вота обаче се оказа, че тези пари трябва да отидат за плащания на вече доставена военна техника, а армията остана с пръст в уста. За да замажат положението, неофициално от военното министерство разпространиха слуха, че финансовият министър Симеон Дянков е виновен за всичко, но усещането, че министърът на отбраната не е защитил подчинените, си остана. И докато министърът не извоюва нищо за своите и се оплете в обяснения, стана ясно, че други ведомства са си раздали коледни бонуси.

Постоянни полуреформи

Това усещане сред военните се затвърди и около промяната в осигурителния стаж и предстоящото изменение на пенсионната възраст. Оказа се, че армията единствена от всички силови структури се съгласи да се раздели с някои социални придобивки. Първо от 25 на 27 години беше увеличен осигурителният стаж за придобиване на право на пенсия от 1 януари тази година. Въпреки че тогава министърът заяви, че това няма да доведе до сериозно увеличаване на рапортите за напускане, се оказа, че това не е така. "Миналата година освободихме около 1300 военнослужещи, които си тръгнаха по собствено желание", призна преди 10-ина дни Аню Ангелов пред "Преса". И отново се опита да затвори темата, но този път неуспешно.

Около предстоящата промяна на правилата за пенсиониране на военните напрежението между Министерството на отбраната и състава на армията се повиши още повече. Договорените с финансовото министерство изменения за въвеждане на пределна възраст за пенсиониране и обвързването й с осигурителния стаж, както и намаляването на отпуската бяха предприети без никакво обсъждане с войската. Военният министър предпочете да наложи промяната еднолично с манталитета на генерал от резерва вместо на цивилен ръководител на политическото ръководство на Министерството на отбраната. Затова се стигна и до безпрецедентния протест на офицери пред Министерския съвет преди месец, а очакваните рапорти за напускане отново ще бъдат неколкостотин. И не изглежда да са последните.

Гърмящата България

Един от големите провали на МО се оказа невъзможността му да унищожи няколко тона боеприпаси, без те да гръмнат и да застрашат населението. И ако взривът в поделението в Челопечене се размина без жертви, последният инцидент при утилизацията на боеприпаси край Петолъчката отне живота на трима души. Тактиката на министерството е да прехвърля отговорността на фирмите, които режат бомбите, заобикаляйки факта, че именно експерти на МО избират тези фирми. Те преценяват дали компаниите могат да извършват подобна дейност и проверяват дали дадена фирма работи по правилата. Може би затова нито една обществена поръчка за утилизация на военното министерство досега не е минала без проблем.

Изтребители - на всяка цена

Вкарването на проекта за покупката на изтребители в Министерския съвет явно е поредното нещо, което е опънало нервите на началника на МО. Въпреки че Ангелов се зарече, че до 31 октомври ще поиска мандат от правителството да води преговори с други държави за изтребители втора ръка, това не се случи. Оказа се, че по "технически причини" вкарването на решението в Министерския съвет се отлага с десетина дни. Пред министъра стои непосилната задача да обясни защо е нужно точно сега да се купуват 25-годишни самолети за 400 млн. долара. И то в момента на криза, когато обяснява на подчинените си, че за да им се увеличат заплатите с 60-70 лв., трябва да се разделят с не една социална придобивка. Да не забравяме, че и в момента България разполага с изтребители МиГ-29, както и щурмовите Су-25, които срещу много по-малко пари ще могат да продължат да летят. Тезата, че все пак трябва да се мисли за бъдещето на авиацията, със сигурност е вярна, но едва ли това трябва да става без конкурс и без прозрачност. Друг е въпросът дали има смисъл от изтребители втора ръка.

Затова не е чудно, че напрежението в армията расте, а Министерството на отбраната не прави нищо адекватно, за да го намали. Даже може да се каже, че постига обратното с погрешната си тактика на недоволните да се спускат само заповеди, вместо да се води диалог, а парите на данъкоплатците да се харчат без смислени аргументи. Което означава, че инерцията от времената, когато България не бе член на НАТО, а беше част от Варшавския договор, още не е отминала.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  Георгиев 24 ное 2012, 09:35
   
  0
   
  0

  Ясно е защо е нервен - идва края намандата му и понеже ГЕРБ ще загубят изборите ще има проверки за незаконните му действия. Могат да се открият маса "изчезнали" пари, неправомерни актове и пр. На дедо-анювата възраст не е лесно да търкаш наровете.

 2. #2
  michmana 24 ное 2012, 09:41
   
  0
   
  0

  За последния месец само офицерските рапорти са повече от 250, а той още не е свършил. Старшинските са толкова много, че рапортите на желаещите да отидат в пенсия за 14 дни, които по закон се разписват от министъра, в настоящия момент се подават до и подписват от командирите на в.ф. по места.

 3. #3
  Математика ура 24 ное 2012, 10:08
   
  0
   
  0

  Проста сметка.
  Да приемем, че випуските от военните училища, които ще искат да се пенсионират до края на годината по старите условия са от 1986 до 1991. (могат да имат 27г. осигурителен стаж, но им остават 4 - 8г. до 54).

  Тогава 6 випуска по 400-500 човека са около 2400-3000 .
  От тях, ако половината все още служат остават 1200-1500.
  От тези 1500, ако половината решат да напуснат сега - значи рапортите само от офицери ще са около 600-750 ПОНЕ.
  И това при положение,че сметката (половината на половината) е в полза на НЕ подаване на рапорти. Аню и да крие и да не крие точната бройка няма смисъл. Всеки може да сметне сам.

 4. #4
  Ворхурлин 24 ное 2012, 12:56
   
  0
   
  0

  Георгиев, сподели чии точно незаконни действия досега са санкционирани след края на мандата му в последния четвърт век?

  Министърът е нервен, защото е само кукла на конци, и защото са му казали да слушка и да изпълнява, и са му обещали дори да няма въпроси - за толкова тъпи ни имат.

  И няма как да не се съглася при положение, че толкова хора просто си окачиха шапките на пирона и затръшнаха вратата. Без да питат. Така че и това скоро ще се обяви за буря в чаша вода и ще се забрави!!!

 5. #5
  Meetyou 24 ное 2012, 19:27
   
  0
   
  0

  Ще си позволя и аз да не се съглася с комантираната бройка на напускащите. Нека да видим първо кой иска да напусне? Кой няма друг шанс освен да напусне? Нека не се заблуждаваме, че ще се втурнат да напускат офицери от командванията на СВ, ВВС и ВМС. За ВВС не е толкова сигурно. Сигурно е че опашка не се е образувала и в МО. Е, какво се получава? Желаещите да си отидат до края на годината са от военните формирования. Да, да ама, не!!! Както е казал П.Бучаров. Мога да го допусна само в поделенията на ВВС. Те губят най-много. Но колко са завършилите ВВВУ през тези 4-5 години? Отговора е - не са много. В СВ също не се чува за вълна от рапорти. Само за информация - в най-голямата бригада на СВ има само 4-5 рапорта. Така, е възможно бройката цитирана от министъра да е вярна. Истината е че си отиват само хората, които ако не го направят сега, ще ги изгонят утре без пенсия. Те и много, ама много малко други. Никой не изгаря от желание да взема мизерна пенсия от 600-700 лева, като може да взема заплата 2-3 пъти по-висока. Глада е по-силен от тока!?!

 6. #6
  Математика ура 24 ное 2012, 21:14
   
  0
   
  0

  Meetyou-чо, признавам, че успя да ме "поизнервиш". Като приключи подаването на рапорти да видим колко ще са общо. Ако Анчо го каже де и, ако не се опита да скрие точната бройка и пак да "замангельоса" всички ни. НО кадровиците (ако им разрешат) могат да дадат инфо колко човека и от къде са си заминали .
  ВВС са важни, но НЕ СА единствени. Какво повече губят от другите ? Като процент завършилите са съобразени с необходимото (числеността) за вида ВС. Нали така ?!
  Хората както ти ги определяш "...които ако не го направят сега, ще ги изгонят утре без пенсия" са 6 випуска (в това число и ВВС). Ти тези хора за "втора ръка" ли ги смяташ. Що ли си мисля, че ако си отидат едновременно 6 випуска поред (в това число и ВВС) няма как да не се усети навсякъде !!!
  И като имаш такава точна информация за СВ, я кажи какъв е броя на напусналите в по-"засуканите" специалности - гео/метео, комуникации, IT и др. Или щом не са от ВВС не се броят !? Не е ли лошотията за цялата Армия ?

  Мисля, че рапортите ще са ПОНЕ 600-750, а другарят ти министър лъже като дърт ром.

  И накрая: 600-700 лева, ако за тебе са "мизерна" пенсия, за други не са. Да не би да чакаш "да падне тавана". Дори и да са заслужил, го давай по-полека и не бъди алчен. Какво да кажат тези с по 250-300 лева при 35 г. трудов стаж.

 7. #7
  Preslav 24 ное 2012, 22:03
   
  0
   
  0

  Миту, нали знаеш, че ние имаме най-точните данни? Няма никакъв смисъл от това твое словоблудство...
  Нямало хора от ВМС и от СВ ли? Нямало хора от ВВС ли?.... Колко пъти да пускаме новини...

 8. #8
  Математика ура 24 ное 2012, 22:47
   
  0
   
  0

  Сигурен съм, че pan.bg са добре информирани.
  Без да настоявам за "арбитраж" и без да очаквам отговор съм убеден, че с логиката на моята простичка аритметика също съм много близко до истината. ;-)))

 9. #9
  гpажданин 26 ное 2012, 11:16
   
  0
   
  0

  "СЕГА: Защо е нервен военният министър?"
  Ами нервен е понеже е най-некомпетентният и най-некадърният в цялата 130-годишна история на Българската армия след Освобождението!!! На него бойните възможности и кадровия потенциал на БА са му последна грижа. За Аню Ньойски най-важна е приятелската пенсионерска армия в Пенсионерското министерство на кръговата отбрана!Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка