Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/NOISKI.JPG" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Борбата срещу българската армия продължава: според германски доклад България е 25-а в света по висока милитаризация

Pan.bg 25 ное 2012 | 09:48 views (5376) commentaries(23)
image" alt="img" /> България е 25-а в света по висока милитаризация

Високите военни разходи на бедните държави рефлектират върху качеството на здравеопазването

Светла Василева

www.duma.bg

Излезе докладът на международния център за конверсия в Бон, измерващ глобалния индекс на милитаризация чрез гарантирания минимален доход. Според екипа изследователи България заема 25-о място в света (стойност на индекса на милитаризация 607.87) сред 135 страни и е причислена към групата на високомилитаризираните. От членовете на ЕС преди нас са единствено Кипър - 6-о място (стойност на индекса 725.33) и Гърция - 14-о място (стойност на индекса 662.04). Индексът регистрира видимо разделение в Европа - на Източна и Западна, отчитайки, че финансовата криза е принудила много от западноевропейските държави да намалят военните си разходи. Далеч зад нас са Франция - 61-во място (стойност на индекса 483.35), Австрия 67-мо място (стойност на индекса 465.74), Испания - 68-мо място, Италия - 69-о място. Германия е на 86-о място, а Ирландия заема 114-о място (стойност на индекса 331.39) - най-ниското сред страните членки на ЕС.
След края на студената война в периода между 1989 и 2000 г. беше отбелязана трайна тенденция за намаляване на въоръжаването, която освободи финансови ресурси поради съкращаване на военните разходи с 43%. Атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ срещу кулите близнаци на Световния търговски център обаче върнаха процесите обратно. Военните разходи в световен мащаб се увеличават с 49%, за да достигнат своя връх през 2009 г.
Глобалният милитаризационен индекс подрежда страните по брой точки от 0 до 1000, което позволява да се наблюдават тенденциите на разоръжаване или въоръжаване. От средата на 90-те години може да се отбележи, че някои бивши членове на Варшавския договор показват значително по-ниски нива на милитаризация - Полша (2000, позиция 41: 2009: позиция 84), Румъния (позиция 2000: 18; 2009: позиция 48) и Унгария (позиция 2000: 37; Позиция 2009: 68).

Изключения са България и

Беларус. Възможните причини за това, според авторите на изследването, са широкото участие в международни военни операции.
По данни от настоящия доклад на центъра по конверсия най-милитаризирани са Израел (стойност на индекса 877.05), заемаща първо място, следвана от Сингапур (стойност на индекса 807.26) и Сирия (стойност на индекса 782.23). В първата десетка на най-милитаризираните страни в света влизат шест страни от Близкия изток - Сирия, Израел, Йордания, Кувейт, Бахрейн и Саудитска Арабия. Други шест страни от Близкия изток и Северна Африка влизат във втората десетка - Оман, Алжир, ОАЕ, Либия, Ливан и Мароко. Най-слабо милитаризирани са Мадагаскар, Нигер, Ямайка, Гана и Мавриций, който е на последно място със стойност на индекса 104.7.
Амбицията на изследователския екип, провеждащ изследването от 1990 г., е данните да станат инструмент за оценка на отношението между военните ресурси и посоката на развитие на държавите. Традиционно разходите за отбрана са област на политиката, която е забулена с тайни и е лишена от прозрачност. Глобалният индекс хвърля светлина върху значимостта на военния апарат за състоянието на цялото общество, като определя степента на милитаризация в поведението на държавата при разпределянето на ресурсите.
Дебатът за връзката между въоръжение и развитие, който не престава да се води в съвременното общество, има два основни аргумента. От една страна, се твърди, че военните разходи стимулират икономическия растеж, създават сигурни работни места, устойчиви високи доходи и предлагат повече възможности за образование. Инвестирането в изделия, технологии и инфраструктура с двойна употреба засилва цялостното развитие. От друга страна, тези, които критикуват разходите на военните, казват, че се отнемат ресурси от сектори, които са от особено значение за развитието. Констатирана е тенденция при много от бедните страни, отделящи средства над средното ниво, че това се случва за сметка на здравеопазването. Отчита се също, че прекомерната милитаризация пречи на структурните промени в икономическата и социалната сфера и налага дефицити в развитието на местната промишленост и селското стопанство. От друга страна, твърде ниската милитаризация също може да е проблематична, защото генерира проблеми в сектора на сигурността, която, ако е слаба и нефункционираща, не може да предотврати насилие и конфликти. Това пък рефлектира негативно върху населението и развитието на страната.
От двете становища става ясно, че е необходимо диференцирано наблюдение на процесите, което да идентифицира преките

последици от високото ниво на милитаризация

върху икономическото развитие на всяка страна.
Глобалният индекс анализира три категории - разходи, персонал и оръжия, по отношение на гарантирания минимален доход за страната. За всяка категория има индикатори, които носят различна тежест в крайната оценка.
Индикаторите, даващи основание за оценка на разходите са два - военните разходи като процент от БВП (теглови коефициент 5) и съотношението на военните разходи към разходите за здравеопазване (теглови коефициент 3). Приема се, че това са най-важните показатели за определяне нивото на милитаризация. Данните за военните разходи са взети от Международния институт за мира в Стокхолм (Stockholm International Peace Research Institute - SIPRI), считан за надежден източник. Данните за брутния вътрешен продукт са получени от Международния валутен фонд, а отнасящите се до здравеопазването, са взети от Международната здравна организация.
Освен чрез военните разходи, нивото на милитаризация се оценява и по персонала. Индикаторите за отчитане са съотношенията между броя на военните и населението (теглови коефициент 4), запасните военни и населението (теглови коефициент 2) и съотношението военни и запасни военни към количеството на лекарите (теглови коефициент 2). Всички данни за военния персонал са взети от годишника на Института за стратегически и международни изследвания (Institute for Strategic and International Studies - IISS), за населението от демографската статистика, а за броя на лекарите от Световната здравна организация.
Последната категория, по която се прави анализ на милитаризацията на дадена страна, отчита броя на тежкото въоръжение към броя на населението. Тези данни са събирани от изследователите от различни източници в т.ч. и от военните баланси на Института за стратегически и международни изследвания.
Данните от доклада на Международния център за конверсия в Бон, съотнесени към Бюджет 2013 не будят основание за оптимизъм. По-скоро

България ще си остане в групата

на високомилитаризираните държави с всички произтичащи от това негативни последици за обществото. Министерството на отбраната е едно от ведомствата, които заедно с МВР, ДАНС, Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана и др., ще получи повече пари през идната година. За военното министерство ръстът е от 980.6 млн.лв. на 1 052.9 млн.лв., или увеличението е в размер на 7.4%. И това едва ли е всичко, предвид готвената за 2013 г. покупка на многоцелеви изтребител, оценяван на 600 млн.лв. В същото време средствата на здравното министерство са орязани с 19.8% от 458.2 млн.лв. на 368.2 млн.лв. - точно както пише в доклада на центъра по конверсия. Образованието и то е "уважено" от ножицата на Дянков, която отрязва от средствата на министерството 10% и ги свежда до 430.2 млн.лв. Но кой да ти гледа образование и здравеопазване. Учители и лекари оръжия не носят, не дрънчат с тях и следователно не са заплаха. Друго си е да се скрие всичко зад етикета "национална сигурност" и да се развърже кесията, а за пред обществото да се твърди, че образованието и здравеопазването са приоритетни за властта. Гледани от нашата кула, може и да са приоритетни. За онези, които все още вярват на управляващите. Международните доклади обаче показват друго. И то ни нарежда сред високомилитаризираните държави в света.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 23

 1. #1
  офицер 25 ное 2012, 10:18
   
  0
   
  0

  В страна(която и да е тя) с не работеща(не съществуваща)икономика винаги силовите структури ще са и в тежест.

 2. #2
  SS-23 25 ное 2012, 10:41
   
  0
   
  0

  Картинката е още по трагична. Ние сме високомилитаризирана страна, която отделя огромни финансови ресурси за да поддържа структурите и срещу тези огромни финансови ресурси стои една голяма 0 (НУЛА) службите за 23 години не са хванали никой, въпреки че всички разузнавания по света имат представители тука, дори в досъдебна фаза не са докладвали никой. Армията, за нея направо не си струва да говорим. Шайка безработни простаци които след дълго скитане от работа на работа, отритнати от обществото стават кадроваци, те май така се наричат, даже още по зле - киртаци. Използват клишета като професионализъм ама е доста смешно, защото какъв професионализъм от човек едвам изтикал средно. Въобще какъв професионализъм след като си избрал да не работиш? Офицерския състав долу горе добре. Само той стои солиден, макар и малко. Трагедията е пълна и един нов ньойски договор би ни дошъл добре, за да може най-после нещата да се подредят, защото те сега не могат да бъдат поправени.

 3. #3
  Чудо 25 ное 2012, 11:33
   
  0
   
  0

  Интересна работа. Пак учудихме Света. От 20г. насам наблюдаваме само рязане на войска и оръжие. И въпреки, че от близо 100хил. през 1989 "клъцнахме" войската на 25хил. пак си стоим нагоре в класацията.
  Явно причината не е в броя на "щиковете" (съответно тегловите коефициенти са добри).
  Остава да е в начина на УПРАВЛЕНИЕ на парите. Стане ли, обаче въпрос за пари, може би някои хора спират да мислят за национална сигурност, а гледат как да завъртят "военните" парички през "правилните" фирми. И там започва едно умножение по 2 и по 3. Те на това му се вика "Интелигентна отбрана" (Smart defence).
  Впрочем всеки ден виждаме, че схемата е до болка позната във всички сектори на Отечеството.

  Освен това никой няма да ни продаде нов самолет (пък и каквото и да било друго) на половин цена, само защото имаме мижаво БВП. Самолетът пак ще си струва толкова. А що е туй "животну", наречено "политическа цена" нека да обяснят политиците.
 4. #4
  zlpetrov 25 ное 2012, 12:13
   
  0
   
  0

  По същия начин някакъв американски икономист през далечната 1997 г заяви,че България била в челната тройка по стандарт на живота,защото 80 процента от сградния фонд бил в частни ръце.Странна работа!

 5. #5
  ФРОГ 25 ное 2012, 15:30
   
  0
   
  0

  http://tablet-zone.eu/

  Колеги, вижте това, струва си

 6. #6
  etc 25 ное 2012, 15:35
   
  0
   
  0

  Смятайте, тези дето са написали статията се явяват алтернатива на сегашните . Жална и майка на армията.

 7. #7
  1 25 ное 2012, 15:37
   
  0
   
  0

  Който може да се маха, тва е

 8. #8
  321 25 ное 2012, 17:04
   
  0
   
  0

  До etc:
  Статията е от в."Дума". Демек на БСП. Не знам дали комунистите са алтернатива на ГЕРБ.
  Ако БСП влезе в управлението при следващите избори Армията може и да спрат да я режат и "реформират". В социалната политика, обаче връщане назад няма да направят. Да не забравяме, че пенсионната реформа е в ход и ЕС натискат за нея. До 2020г. възрастта за пенсиониране 1-ва категория за м/ж трябва да достигне 55/57 (за сега).
  За военните вече ще е свирено, но остават МВР, ДАНС, НСО, следствие и другите с ранно пенсиониране. С тях трябва да се "преборят" следващите господари, които и да са те. Ако не го направят ще стане наистина интересно ! От "милитаризация" към "милиционеризация"...

 9. #9
  Ум Белия Делфин 25 ное 2012, 17:41
   
  0
   
  0

  И защо си мислиш че ако "другарите" са на власт "Армията може и да спрат да я режат и "реформират".
  Да си видял признаци да са показали грижа за армията?
  В коя от годините на тройната коалиция нямаше резачки?Правилно- 2009.Правилно-защото беше предизборна!
  Безумните поръчки за техника са от тяхно време.За мегаломанските амбиции с корветите да не говорим!
  Защо в годините на рекордни излишъци заплатите се държаха жалко ниски- докато всичко започна през 2007-2008 да се разпада като мокър картон.
  За милиционаризацията..А помниш ли че някога в ЗОВС пишеше че офицер и сержант от МО може да се арестуват само с разрешение на министъра на отбраната- или при заварено тежко престъпление?
  Тази ни защита отпадна 2007 със съдействието на Близнаков.Е - и сега всяко заптие може да сложи белезниците на който си иска от нас?Само че тогава никой не коментира и не се възмущава...
  А някой помни ли че навремето акт от КАТ се пращаше на командира ти на поделение и той - а не катаджията решаваше дали да влезе в сила?
  А когато ни забраниха да носим оръжието си с нас?
  Както виждате жабата оттдавна къкри бавно...
  А по-кошмарен период от тандема Стойков -Близнаков не мисля че е имало иш искрено се надявам да няма отново ...
  Някой помни ли изказването на Стойков че военните не искат по-големи заплати?

 10. #10
  321 25 ное 2012, 18:07
   
  0
   
  0

  Ами мисля, че Армията може и да спрат да я режат и "реформират", защото догодина като махнат оше 7хил., както е по План 2014 остават около 18-20хил. Повече рязане няма на къде, че не ще стигат за мисии навън (предвид схемата на ротация на контингентите). Нали основно мисии в НАТО се очакват от Армията.
  А за милиционаризацията що подскачаш ? Кой оспорва, че не е така както го казваш ?

 11. #11
  etc 25 ное 2012, 18:26
   
  0
   
  0

  до 321:
  пънат се да са алтернатива. Но Ум е прав, от тях нищо добро армията не е видяла.

 12. #12
  plamsan 25 ное 2012, 19:30
   
  0
   
  0

  Още има накъде да махат. Скоро ще приключи мисията в Афганистан и тогава съвсем няма да е нужна армията. Така че който може да се спасява сега, преди да са го оставили на улицата, както непрекъснато се случва с колеги от най-различни ВФ.

 13. #13
  СТЪКМИСТИКА 25 ное 2012, 20:08
   
  0
   
  0

  Всичко е въпрос на стъкмистика. Когато западните страни си дават числеността на личния състав и бойните единици те не включват резерва и консервираната техника (пълноценна и боеготова). И нашите хоп - вярват! Че ги и цитират. Че даже и висшите военни им се връзват и се позовават на такива данни.
  На Запад всяко силово ведомство има резервен щат - полиция, армия, затвори. И тая бройка няма хващане, буквално.

 14. #14
  Христо 25 ное 2012, 20:33
   
  0
   
  0

  Четох статията, четох и коментарите, и така и не намирам обяснение, как Ни изкарват на това престижно 25-то място - а са едни нищо и никакви 8 (осем) изтребителя не можем да осигурим средства.

 15. #15
  трети батальон 25 ное 2012, 20:35
   
  0
   
  0

  Армият уж много, ама ще ви припомня, че с третият батльон за Ирак заминаха 90 човека резервисти.

 16. #16
  #13 към #14 25 ное 2012, 20:56
   
  0
   
  0

  Стъкмистика! Нямам много добър поглед върху числеността на военните на Запад, но виждам как стои въпроса с полицията например. Там има три вида полиция - всяка е с отделен бюджет и щат. Градска - на щат към общината/кметството, пътна и национална/федерална-към изпълнителната власт. Всяка от тях си има резерв. Тоя резерв е варира като количество и е нещатен, но напълно функционален и подготвен. Служби и други агенции - допълнително. После казват, че сме с най-висока численост на полицаи на 1000 души население. Но като правят срещи на върха излиза, че има по един полицай/агент на протестиращ.
  За армията постоянно върви подготовка на резерв - хора, желаещи да служат, но неуспели да влезнат поради липса на свободен щат. Тая бройка варира, понеже постоянно има текучество от и към армията. И така. И понеже бюджета на резерва не е армейски се сещай за верността на данните. Швейцария ли няма армия?!....

 17. #17
  Ум Белия Делфин 25 ное 2012, 20:57
   
  0
   
  0

  Факт е че с вас имаше 90 резервисти.А е факт и че ние от втори заминахме с 80 некомплект.
  Щото мишоци и мераклии за мисии много ама де не се стреля.
  Зашо мислиш сега стана толкова трудно да се иде на мисия?щЩто от години(дай Боже така да си остане) нямаме убит.
  Та на мишоците- връзкари им дойде куража....
  Не че сега глупостите са по-малко де...

 18. #18
  Христо 25 ное 2012, 21:06
   
  0
   
  0

  Пълна стъкмистика, т.к. не се отчита, т.нар Ни Здравна каса с нейния бюджет от 3 млрд. лева. Пък спокойно, ако се съпоставят данните напр. на Франция с нашите (има ги в Wikipedia), се вижда и колко е обективна госпожичката - нещо като Аню и балерините

 19. #19
  Тъй 25 ное 2012, 23:31
   
  0
   
  0

  Тъй, как съкращаване на администрация, и фалирали болници се съпоставя с покупка на военна техника ?
  Ябълки и круши мерим тук, господа.

 20. #20
  dido 26 ное 2012, 06:53
   
  0
   
  0

  http://www.bicc.de/old-site/index.php?page=ranking-table?year=2011

 21. #21
  mill47 26 ное 2012, 10:11
   
  0
   
  0

  Такива статийки винаги изкарват, когато се приема бюджета и те са платени за да се докарат на Симеончо Великолепни от МФ. Защо не публикуват анализите за последните места, които заемаме по заплати в армията, по доходи на населението, по разходи за отбрана на глава от населението, по капитални разходи. Тия малоумницип не могат да разберат, че армия се прави с реални пари, а не с проценти. А реални пари в България, са колкото оборота на една западна или китайска компания. Не виждате ли, че в основата на всички изчисления слагат минималния доход. И тъй като ние сме на последно място в ЕС, а ако не и в половината нормален свят по доходи,скачаме в класацията за милитаризация и сигурност и за всичко останало, за което трябват пари на предните места. нека в българия дигнат заплатите и минималния доход като в Гърция например и ще се озовем автоматически на 100-то място

 22. #22
  Махандац 26 ное 2012, 16:28
   
  0
   
  0

  Не си мислете, че държавите от ЕС са огромни армии. Швеция е четири пъти по-голяма от България, с 10 млн. население и има 25 000 армия.

  Друг е въпроса, че ние сме на кофти географско място.

 23. #23
  zlpetrov 26 ное 2012, 16:43
   
  0
   
  0

  Лека поправка.Швеция има военен бюджет от 7 милиарда,33 900 армия,292 000 души резерв и 8000 души паравоенни формирования.Но не са членове на НАТО и Еврозоната.А ние?Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка