Цонев: Над 1000 рапорта има вече в БА. Оценката на военните за Ангелов е силно негативна. Хората напускат заради безумните поправки в закона от страна на Аню. Трябва да има конкурс за изтребители

Pan.bg 26 ное 2012 | 10:05 views (6513) commentaries(12)
img Ексвоеннният министър и лидер на партия „Нова алтернатива“ Николай Цонев в онлайн интервю пред news.bg
http://www.novaalternativa.bg/%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D1%8A%D0%BC-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BB-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%82%D0%BF/


Въпрос от FOX81: Здравейте! Аз съм много, ама много огорчен военнослужещ, до кога ще продължава подигравката с Българска Армия и ще върнете ли 25г. служба? До кога ще продължава подигравката с целият Български народ и тази шуробаджанащина , ще намерите ли културен начин да задържите кадърните доктори и ще спрете ли дискриминацията срещу Българи в полза на гласоподавателите цигани? Развиете ли икономиката ще развиете България стига само да спрете кражбите ! Успех !

Николай Цонев: Подигравката с българските военнослужещи ще приключи в момента, в който бъде сменено това правителство, което въобще не разбира от отбрана. Това е правителство, което се управлява от милиционери, които не знаят какво е сигурност. Те даже не знаят какво е вътрешна сигурност, защото индивидуалната сигурност е на първо място в Европа. Човекът трябва да бъде сигурен за своето развитие, а ние българите в момента това не го чувстваме. В следващото правителство ще бъде направено всичко възможно, независимо дали ще участваме в управлението, ние ще предлагаме нашите политики, за да може българските военнослужещи да почувстват отново грижата за тях, както я чувстваха до 2009година, когато аз и моят екип управлявахме МО, когато бяха повишени заплатите, командировъчните на тези, които са в мисия и други социални стимули, които компенсираха техните ограничени граждански права и тяхната невъзможност да членуват в партии и синдикати. Построихме детски градини за децата на военнослужещите. В тази част на МО нашият екип направи всичко, което имаше възможност и което смяташе за правилно. Това нещо военнослужещите го оцениха и сега ни поддържат, обаждат ни се и ние се радваме на уважението им.

Въпрос от deep1: Какви са настроенията в армията спрямо настоящия министър Ангелов и какви са спрямо вас

Николай Цонев: Спрямо мен са положителни и те оценяват макар и късно какво сме направили – и със социалната, и с жилищната програма. Въпросът е, че това правителство цялата социална програма и затова те не могат да бъдат доволни от това правителство. Оценката за сегашното управление от тях е по това, което наблюдавам от срещите си с тях и от това, което виждам в интернет и форумите е силно негативна, поради неадекватната политика, която се върши в МО. Това силно демотивира личния състав. Липсва мотивацията на личния състав, което значи, че може би и бойната подготовка и готовност на българската армия е нарушена. Ще ви дам пример, в Граф Игнатиево 11 летци са напуснали, останали са само двамата инструктори. Хората масово напускат, преди две седмици бяха сигурно 700 рапорта, сега са над 1000 и те напускат заради някакви безумни поправки на закона, които нямат никакви мотиви и обосновка защо ги правят.

Въпрос от Donche: Уважаеми господин Цонев, Най големия военен гарнизон в България няма Военнопочивна станция. Става въпрос за ВПД – Витоша. Считам за виновни министрите на отбраната преди Вас от 2000г. Какви са причините според Вас.

Николай Цонев: Не бих търсил виновност от колегите преди аз да стана министър. Там имаше доста документална проблематика, тъй като почивният дом се намира в парк Витоша, а там има сериозни ограничения за строителството и когато беше правен първия проект за ВПД Витоша, той беше направен с реконструкции и излизане от сегасъществуващите граници и затова ние не получавахме разрешение за строителство. Когато станах министър направихме проекта така, че да се спазва закона. След това започнахме усилен ремонт, като в края на 2009 година той беше почти пред завършване, а какво е станало до този момент не мога да кажа. Бяха усвоени финансовите средства, беше направен сериозен ремонт, модернизация. Проектът беше направен като един конгресен център извън пределите на София, беше предвиден и за мероприятия, при които ще се използва класифицирана информация. Един добър и модерен проект, отговарящ на всички изисквания на НАТО. Но не е само това съсипано за тези 4 години. Домът за ветерани в Орешак – съсипаха го и го затвориха.

Въпрос от deep: как ще коментира действията на мо по процедурата за купуване на нов изтребител. според него какъв е начинът да стане това и кой е самолетът най-подходящ за ввс

Николай Цонев: МО не знае в момента какво да прави и съобщава някакви новини, които да бъдат лансирани в общественото пространство. Те нямат визия какво ни трябва и как ще бъде закупено. Според мен многоцелеви изтребител на България не й е нужен, нужен е само изтребител, който е много по-евтин. Второ, задължително той трябва да бъде избран с конкурс или търг. В никакъв случай не трябва да се позволява да се сключват договорки, сделки между държави, защото това все пак става дума за парите на българския данъкоплатец и той трябва да знае за какво ги дава.

Въпрос от Е_С_ССР: Има ли нещо ‘останало’ от армията ни след 1989 година, което не остана разпродадено, заменено, ревизирано, съкратено или изпратено за скрап? С други думи, по кокалът освен следи от зъби, има ли и малко костен мозък останал?

Николай Цонев: В българската армия има много имоти, които не са разпродадени, но има и едно погрешно впечатление, че се продава непрекъснато. Това обаче не се прави. По време на моето управление аз не отстъпвах безвъзмездно имоти на нито една община или на друга държавна структура, защото смятам че това е капитал на МО и на държавата и този капитал трябва да бъде събуден. Това е един спящ капитал и именно на базата на този спящ капитал ние направихме т.нар. жилищна политика в МО, където давахме възможност военнослужещите да живеят в жилища без да плащат наем и отделно да закупуват жилища по себестойност на 15 година от службата. В момента ГЕРБ, демократичната партия, върнаха отново оня социалистически принцип на раздаване на жилище, в който ако нямаш друга собственост, тогава получаваш жилище. Докато ние въведохме съвсем нормалния принцип – служиш 15 години, получаваш жилище. Армията има огромен капитал, който може да бъде менажиран от хора, които знаят как. Такова нещо не наблюдавам през последните 3-4 години. Когато един човек е неграмотен и не знае как да управлява, той непрекъснато греши.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 12

 1. #1
  гpажданин 26 ное 2012, 11:30
   
  0
   
  0

  "Цонев: Над 1000 рапорта има вече в БА."
  На Аню Ньойски въобще не му пука за хората, семействата им и кадровия потенциал на БА. За него най-важни са стотиците пенсионери по пределна възраст, които назначи в МО и подчинените структури! Той така вижда бъдещата армия на България - офицерски полкове от кадрови и запасняци старши офицери като белогвардейските през Гражданската война в Русия!

 2. #2
  ШМИЦ 26 ное 2012, 13:55
   
  0
   
  0

  Трябват нови шествия колеги.Сержантският състав завършил сержантски училища е най ощетен от новите условия за пенсиониране.МНОГО СМЕ-да не се отказваме.

 3. #3
  Kiro Kirov Kirestiyaa 26 ное 2012, 16:20
   
  0
   
  0

  Г-н Цонев, не искам да се изказвам неподготвен, но може би ако направите предизборна коалиция с НДСВ (партията от която произлизате), съм сигурен че ще влезете в парламента.

  Знам че не звучи много приятно, но ако само двете партии се коалирате, няма да е толкова зле (пак по-добре от коалициите на другите с по 10 партии).

 4. #4
  итс 26 ное 2012, 17:27
   
  0
   
  0

  Всички са ощетени!!Легията защо замълча?На срещите си говорехме нещо!!

 5. #5
  poserko 26 ное 2012, 19:41
   
  0
   
  0

  Molia, no opravdavaite ministur Angelov kato kradetz. Tozi e natsionalen predatel, tzelenasocheno razrushavasht natsionalnia suverenitet posredstvom selski i bezmisleni reformi.

 6. #6
  слав 26 ное 2012, 20:48
   
  0
   
  0

  абе слагачи , защо ме изтрихте , или слугувате на Цонев- този крадлив изрод, за дребни стотинки . Що ли се чудя , такива сте военните , жалки и дребни душици. Жалко , и такива военни ще ни пазят , не-дай си боже!

 7. #7
  оракул 26 ное 2012, 21:18
   
  0
   
  0

  Хайде, на
  този гъзоблизец слав пак му е тръгнал компютъра.

 8. #8
  валс 26 ное 2012, 21:30
   
  0
   
  0

  Хей слав те военните не са те изтрили. Ако им паднеш по скоро ще те .... Така, че изтриването ще ти се види голяма радост сравнение с това, което те очаква.

 9. #9
  navigon2010 26 ное 2012, 22:30
   
  0
   
  0

  этом сообщает ИТАР-ТАСС со ссылкой на заявление представителя Кремля.

  "Подобных планов, однозначно, нет", - подчеркнул высокопоставленный источник, комментируя сообщения СМИ об инициативе главы комитета Госдумы по обороне увеличить срок службы до полутора лет.

  В Кремле напомнили, что еще семь лет назад Владимир Путин обещал сокращать срок службы. Он постепенно уменьшался сначала с двух до полутора лет, а затем - с полутора лет до года. Таким образом, обещания Путина были выполнены, и никто менять их не собирается. К тому же в апреле текущего года премьер-министр РФ Дмитрий Медведев заявил, что к 2018 году в российской армии должно остаться не более 15 процентов солдат-срочников. А остальные военнослужащие должны быть контрактниками.

  "В стратегическом плане ориентир сохраняется - это постепенный переход на контрактную систему формирования армии с сохранением призыва", - отметил источник в Кремле.

  Эту информацию подтвердил "Интерфаксу" и заместитель начальника Генштаба ВС РФ, начальник Главного организационно-мобилизационного управления генерал-полковник Василий Смирнов. "Генштаб не планировал и не планирует выходить с предложениями об увеличении срока службы по призыву. Один год службы определен законом", - подчеркнул генерал.

  Кроме того, глава комитета Госдумы по обороне Владимир Комоедов заявил агентству РИА Новости, что в ГД не ведется работа над поправками по увеличению срока службы. "На данный момент никаких законодательных разработок в этом направлении в думском оборонном комитете не ведется", - сказал он.

  По словам Комоедова, идея об изменении срока службы принадлежит исключительно ему.
  ОПРОС "РГ"

 10. #10
  rosen.ra 27 ное 2012, 08:35
   
  0
   
  0

  Легията не е спряла да работи просто ни остава малко време за писане по форумите все пак и ние ходим на работа. Провеждат се срещи с политиците и депутатите.И по другите въпроси дето говорихме по срещите се работи скоро ще се огласи. Но всичко иска време а ние не можем да се клонираме, така че малко търпение.

 11. #11
  Юна 27 ное 2012, 10:47
   
  0
   
  0

  Г-н Цонев, моля Ви, станете пак военен министър, и ни спасете от тоя гургул и неговите "реформи"

 12. #12
  1 28 ное 2012, 11:05
   
  0
   
  0

  До rosen.ra!

  Ако легията работи по нещо/или с някого, огласете има ли нещо конкретно, защото колегите си пускат рапорти, време почти няма, а ако може някой да се спаси, мисля, че е задължително ДА ГО НАПРАВИТЕ!Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка