Версия: Покани ли Обама Борисов? Извика го

Pan.bg 28 ное 2012 | 09:22 views (3502) commentaries(3)
img segabg.com

Българският премиер стъпи на хлъзгав терен с амбицията да си направи политическа реклама в Белия дом

Историята за двата пуяка в Белия дом става сериал. Коблър и Гоблър напускат сцената, след като получиха президентско помилване в Деня на благодарността. Но следващият епизод е за техните братя по съдба Цветан Цветанов и Бойко Борисов, които също се натискаха за милосърдие от президента на САЩ. И го получиха в понеделник вечерта като съобщение "за незабавна разгласа" от прессекретаря на Белия дом. В съобщението от три изречения отсъства най-важната дума - "покана".
Ето какво се казва в него: "Президентът Обама ще приеме (ще бъде домакин на) министър-председателя Бойко Борисов в Белия дом в понеделник, 3 декември. Президентът приветства възможността да обсъдят широк спектър от двустранни и регионални въпроси на среща в Овалния кабинет, включително и водещата роля на България в НАТО и ценния й принос за Международните сили за сигурност в Афганистан (ИСАФ). Президентът очаква да получи последна информация относно разследването на България за терористичното нападение в Бургас на 18 юли 2012 г. и нейната продължаваща работа за върховенство на закона и за реформи в съдебната система."

Първото изречение е недовършено, защото в дипломатическата практика протоколната формулировка за подобно гостуване е: "Ще бъде приет по негова молба". Сега се скрива чия е инициативата, но за всички запознати е ясно. Във всеки случай липсата на изрично посочване, че Обама кани Борисов, означава най-малкото, че посещението няма да бъде официално, а работно и че ще бъде фокусирано върху определен кръг въпроси "от взаимен интерес". Този кръг е очертан от следващите две изречения, които са точно премерени, пестеливи и достатъчно съдържателни.

Най-силно впечатление прави формулировката за "водещата роля на България в НАТО".
Възможно ли е Съединените щати като безспорен лидер в НАТО да иронизират България, която определено има съвсем скромно участие във военно-политическия съюз поради символичните си възможности? Това би било крайно недипломатично и затова твърдението трябва да се приеме сериозно. Каква водеща роля се очаква от България? Обяснението идва от третото изречение, което казва: "Президентът очаква да получи последна информация относно разследването на България за терористичното нападение в Бургас на 18 юли 2012 г." Става ясно, че Борисов е извикан от Обама да му докладва докъде е стигнало разследването за терористичния акт и защо продължава да го приписва на "неизвестен извършител".

От първите часове след атентата България е подложена на съгласуван израелско-американски натиск да посочи ливанската организация "Хизбула" и нейния покровител Иран като отговорни за престъплението. На тях не им трябваше разследване на терен, защото твърдяха, че имат засечена информация, която ги отвела по тази следа. Борисов обаче показа сдържаност, защото обвиняването на определена държава би се възприело като казус бели (casus belli) - повод за война или поне враждебен акт. Най-малкото би довело до рязко влошаване на отношенията на България с Иран, които по традиция са приятелски. Освен това би настроило отмъстително екстремистите в "Хизбула" и сродни организации.

Неохотата на Борисов влезе в ярък контраст с очакванията на Израел, който също ни е голям приятел. На 11 септември израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещна с българския си колега в Ерусалим и заяви пред журналисти. "Имаме несъмнена информация, че тази атака е извършена от "Хизбула". Това е атака, планирана за друга държава, срещу туристи. Знаем, че е "Хизбула", и знаем, че Иран работи тясно с "Хизбула". За разлика от него Борисов каза: "Винаги бихме застанали срещу всеки терорист, тероризъм или държава, която произвежда такъв, стига да имаме достатъчно доказателства. В момента ние ги нямаме и затова продължаваме усилено да работим по разследването", като добави оправдателно: "Работим много близко със САЩ, Израел, Великобритания и всички служби, за да имаме категорични данни".

Разминаването в оценките е известно от месеци,но защо сега се възлага на България "водеща роля в НАТО"? Отговора получихме преди две седмици. Той изтече първо от френския посланик в Израел Кристоф Биго, който заяви пред в. "Джерузалем пост": "В решението си дали да обяви "Хизбула" за терористична организация, Европейският съюз ще се позове на изводите от разследването на България". Франция не пое риск да упражнява натиск над България и се скри зад гърба на Великобритания: "Британските ни приятели биха искали да сложат военното крило на "Хизбула" в терористичния списък", обясни Биго, добавяйки, че "основният фактор ще е резултатът от разследването в България".

По този въпрос обаче Лондон също не играе водеща роля, а приглася на САЩ. Точно преди месец помощникът на президента на САЩ по въпросите на контратероризма Джон Бренън отправи призив към Европейския съюз да обяви "Хизбула" за терористична организация. В изказване в Дъблин, посветено на сътрудничеството в сферата на сигурността, той предупреди, че отказът на Европа да последва примера на Вашингтон, който от 1995 г. квалифицира "Хизбула" като терористична организация, "усложнява гарантирането на сигурността на нашите страни и на техните граждани". Джон Бренън е сочен в момента като вероятен следващ директор на ЦРУ. Именно той е човекът, който пръв обяви чрез Цветан Цветанов на среща с него в първия ден на посещението му в САЩ, че Бойко Борисов ще гостува през декември в Белия дом. Съпоставката на фактите не оставя съмнение, че Бренън е инициаторът да бъде извикан Борисов и да бъде подложен на пряк натиск от Обама. Той няма как да не е забелязал желанието на българския премиер да се покаже в компанията на американския президент, за да се избави от подозрението, че американците си имат нещо наум заради неговото минало.

Дипломатическата сделка е прозрачна Борисов обаче не подскача от радост. Седмица след като Бренън зарадва Цветанов, че ембаргото за Борисов в Белия дом ще бъде вдигнато още през декември, лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала предупреди Израел, че "хиляди ракети ще се стоварят над Тел Авив и други райони в страната" в случай на бъдеща война. Заканата може да се тълкува и в по-широк аспект, защото враговете на Израел смятат всяка тяхна цел за законна, дори и да се намира на територията на друга държава - както стана при атентата в Бургас срещу израелските туристи.

Залогът е прекалено голям, защото става дума за риска България да се превърне в терен за терористично отмъщение, след като бъде изтикана на първа фронтова линия срещу Иран. Колкото и да се грижи за собствената си политическа реклама, Борисов би постъпил крайно рисковано, ако посочи виновник без категорични доказателства. За да няма мърдане, съобщението на Белия дом го предупреждава в третото изречение, че ще му бъде търсена сметка и за правовия ред в България, което означава, че като нищо могат да бъдат изтупани от праха неговите досиета, припомняни периодично от посланиците на САЩ в София. Особено тревожно е, че на Борисов не се оставя никакво време за ново шикалкавене, а ще му бъде искан отговор още идния понеделник. Може би щеше да е по-добре, ако Цветанов не се бе старал толкова много да зарадва началника си с бърза "покана" за гостуване в САЩ.

Светослав Терзиев
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Тони 28 ное 2012, 11:43
   
  0
   
  0

  Приятно прекарване в САЩ! :))

 2. #2
  сас 28 ное 2012, 11:55
   
  0
   
  0

  Дрън дрън ще има набиване на чумбери....

 3. #3
  чепara 28 ное 2012, 21:50
   
  0
   
  0

  Пука му на Тиквата и на шайката му за сигурността ни, както и на Обама за миналото на Тиквата. Тиквата иска да има американска поддръжка за следващ мандат и ще прави каквото му казват. Обама иска Хизбула да се посочи като автор на атентата независимо дали това е някаква бивша мутра (помните ли как Нуриега първо беше личен приятел на американския президент, след време го арестуваха в двореца му). Така че очакваме на 3-ти поредното предателство на Рапонич.Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка