Аню Ангелов се опитва да замаже очите на войниците. Практическа стойност от новата поправка няма да има!

Pan.bg 03 дек 2012 | 10:15 views (4657) commentaries(5)
img Заглавието е на ПАН.БГ
ГЕРБ се опитва да замаже очите на войниците
Спирдон Спирдонов (Argumenti-bg.com)

Да измъкне от калта поредната промяна на Кодекса за социално осигуряване, предложена от правителството, се зае народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев. На всички беше ясно, че една професия, в случая войнишката, не е редно да бъде лишена от възможност за придобиване право на пенсия. Само Бойко Борисов и неговите министри мислят друго и пуснаха в парламента чрез законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2013 г. поправката на Аню Ангелов, според която в армията до пенсия могат да стигнат сержантите и офицерите, но не и войниците, макар че те са професионални?!

Макар и по-късно, между двете четения на въпросния законопроект, ГЕРБ се усети и неговият депутат, бившият войскови офицер Владимир Тошев направи предложение, което беше прието от бюджетната комисия и чака гласовете на цялото народно представителство. Само че става дума по-скоро за замазване на очите на войниците, отколкото за решаване на проблема. Най-вероятно министърът на отбраната се е съгласил, знаейки че практическа стойност от новия текст няма да има. За какво става дума?

ГЕРБ дава шанс на войниците да се пенсионират, като посочва, че за това те трябва да изпълнят две условия: 27 години осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени във Въоръжените сили и 52 години възраст. Така както за сержантите и младшите офицери. В същото време, случайно или не, забравя да промени Закона за отбраната и Въоръжените сили, който регламентира, че пределната възраст за военна служба на войниците е 45 години. Така депутатът Тошев и неговите съпартийци сами блокират своето “благородно” предложение. Както казват хората „И вълкът сит, и агнето цяло”. Едва ли с подобна политика скоро ще бъдат запълнени и без това полупразните войнишки щатове!

Правейки това допълнение към Кодекса за социално осигуряване, Владимир Тошев привидно застава на позицията на бившия военен министър Николай Цонев, който сега е председател на партия „Нова алтернатива”.
Нещо повече, Цонев реши да даде Аню Ангелов на Комисията за защита от дискриминация заради лишаването на войниците от право на пенсия. С този финт депутатите от ГЕРБ се надяват да спасят министъра си от санкция на комисията и в същото време да се издигнат в очите на войниците. Дори и това да е само в месеците до изборите.

Финтът на ГЕРБ обаче е много прозрачен и едва ли ще мине толкова лесно, колкото им се иска на тези, които са го измислили. Ако управляващите държаха да се издигнат в очите на военните, не трябваше да допускат сделката на Симеон Дянков. Финансовият министър натисна Аню Ангелов и заради 9-процентно увеличение на военните заплати запали пожара в армията.

Гласувайки предложените от правителството промени за въвеждане възраст за пенсиониране на военнослужещите, ПГ на ГЕРБ е на път да разгори пожара, който се изразява в стотици рапорти за уволнение. Още по-необяснимото е, че опозицията стои на позицията на управляващите. Нито един депутат от нейните редици не поиска отпадане на този текст от законопроекта. Но това не е неочаквано. В този парламент армията, т.е. българските офицери, сержанти и войници, нямат лоби. А и защо ли да имат?!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  bubasmith 03 дек 2012, 13:03
   
  0
   
  0

  По-добре първо да измислят как аджеба един редник ще може да стане полковник след примерно 25 г., както тръбят, че било в другите армии. Щото при нас това все още го няма, ама май и няма да го има. Иначе войник на 52 г. някак си не върви.

 2. #2
  гpажданин 03 дек 2012, 15:55
   
  0
   
  0

  "Аню Ангелов се опитва да замаже очите на войниците."
  Аню Ньойски нищо повече не може да замазва, защото е омазан до ушите с .....!
  Това вече е ясно не само за експертите, но и за обикновените граждани!

 3. #3
  Ме4о 03 дек 2012, 17:24
   
  0
   
  0

  А аз си мислех, че само жена ми може да ме пита, след това да си отговаря, а накрая да ми обясни, че греша! Абе вие напълно сте изкукали! Сами си внушихте, че като кажеш "поправката важи за и за войниците", нещо се променя - ами няма как, защото те практически не могат да направят 27 години. Ама най-интересното е, че решихте, че се променя реда за пенсиониране на войниците, та сега псувате МО, че било лъгала, ами МО никога не е казвало, че ще променя този ред!

 4. #4
  Ум Белия Делфин 03 дек 2012, 18:20
   
  0
   
  0

  "А аз си мислех, че само жена ми може да ме пита, след това да си отговаря, а накрая да ми обясни, че греша!"
  ТОВА Е КУЛТОВО!:-)))
  27 години боеца не може да направи но две трети от тях- тоест 18 може спокойно.След което ще навърти стажадо 27 и ще се пенсионира на 52.

 5. #5
  Meetyou 03 дек 2012, 21:29
   
  0
   
  0

  И това е някакъв макар и нищожен жест към българския войник. Да изслужи 18(за сега)години в БА, после стаж до 27(и възраст 52г.)в цивилизацията и на 52г. ще е пенсионер. Поне няма да чака до 65 години.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка