90 депутати въведоха възраст за пенсиониране на военнослужещите

Pan.bg 05 дек 2012 | 17:07 views (8402) commentaries(32)
img otbrana.com

Народното събрание определи възраст за придобиване право на пенсия от военнослужещите, променяйки Кодекса за социално осигуряване чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на ДОО за 2013 г. Направи впечатление, че по-малко от половината народни представители – 90, подкрепиха предложението на правителството. От 114 гласували 90 бяха „за”, 23 „против” и един се въздържа.

Текстът, който гласува 41-то Народно събрание: „Лицата, изпълнявали военна служба, придобиват право на пенсия при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и при навършване на: 52-годишна възраст – за войниците (матросите), сержантите (старшините), офицерските кандидати и офицерите с младши офицерски звания”; 54-годишна възраст – за офицерите със старши и висши офицерски звания.” Тези, които са прослужили 15 години на длъжности от летателния състав, парашутистите, екипажите на подводните съдове и водолазния състав придобиват право на пенсия при навършване на 42-годишна възраст – за войниците (матросите), сержантите(старшините), офицерските кандидати и офицерите с младши офицерски звания и 44-годишна възраст – за офицерите със старши и висши офицерски звания.

По този текст се получи дискусия, в която обаче участваха най-вече представители на опозицията. От управляващите единствено Владимир Тошев се опита да защити тезата на правителството и мнозинството, но не можа да намери убедителни аргументи. Така българските военнослужещи бяха лишени от правото да се пенсионират при наличието на определен осигурителен стаж независимо от възрастта, както бе досега.

За отпадането на промяната на Кодекса за социално осигуряване пледираха народните представители Ангел Найденов, Венцислав Лаков, Александър Радославов и Атанас Мерджанов. Искането им бе прегласувано, но не събра повече от 34 гласа. Предложена бе и процедурата за поименно гласуване, както вчера поискаха от БОЛ „Раковски”. Не бе прието, независимо от призивите на Александър Радославов поне депутатите, които са били войници, да проявят воинска смелост.

Народният представител Хасан Адемов предупреди, че промяната на тези текстове от Кодекса за социално осигуряване не е обсъдена със социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество, което ще доведе до проблеми при прилагането им. Според него с това решение парламентът създава условия за увеличаване кръга на осигурените лица с право на ранно пенсиониране, което е в противоречие с изискванията на Европейската комисия.

Ангел Найденов, заместник-председател на Комисията по външна политика и отбрана, попита защо управляващите не са чули гласа на военнослужещите и защо наказват най-реформираната у нас система, каквато е Българската армия. Според него е налице напрежение сред военнослужещите и на практика с гласуването на тези текстове Народното събрание принуждава военнослужещите, особено тези, които имат днес 27 години осигурителен стаж, да си подават рапорти за напускане на армията, заради безперспективността и несигурността в кариерното им развитие. Той обеща след парламентарните избори БСП да възстанови правото на военнослужещите да придобиват право на пенсия независимо от възрастта си.

Венцислав Лаков, депутат от ПП Атака постави остро въпроса за двойните стандарти, които прилага държавата. Защо, попита той, само за военнослужещите се въвежда възраст за пенсиониране, а за останалите категории служители в МВР и други ведомства това не се прави. Той бе категоричен, че не може да става дума за привилегии, както твърди министърът на финансите Симеон Дянков.

Интересен беше отговорът на народния представител от ПП ГЕРБ Владимир Тошев за т.нар. двойни стандарти. Министърът на отбраната Аню Ангелов имаше смелостта да въведе тази промяна, докато другите министри нямат, каза той.

Вече може да се приеме, че коментираните през тази есен промени в режима на пенсиониране на военнослужещите са факт. Ясно е, че Законът за бюджета за ДОО за 2013 г. няма да бъде върнат точно по тази причина от президента Росен Плевнелиев. Държавният глава имаше възможност да изрази своето съгласие с позицията на правителството. Така от 1 януари 2013 г. освен 27 години осигурителен стаж на военнослужещите или на служилите във Въоръжените сили ще им бъде необходима определена възраст, за да почнат да получават пенсия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 32

 1. #1
  Starshina ot BNA 05 дек 2012, 17:17
   
  0
   
  0

  Ami shtom AA e nai-smeliq ministar,Boiko Borisov da mahne strahlivite!!! Zakakvo ni e strahliv ministar na bezstrashnite policai?

 2. #2
  Boy-scout 7th Cavalry 05 дек 2012, 17:32
   
  0
   
  0

  Сега вече, след завръщането си от САЩ, Аню Ньойски ще може да спи спокойно, защото ще завари БА разсипана и обезкървена.
  Постигнаха си целта с другия о.з. пенсионер и пръв приятел - кадровика на МО Иван Василев Иванов да смачкат войската.
  Вечно проклятие и позор за националните предатели!
  Помнете новия Ньойи!!!

 3. #3
  Стар боец 05 дек 2012, 17:51
   
  0
   
  0

  Някои по-млади момчета и момичета явно не знаят, че до 1989 година това право имаха само офицерите и сержантите от БНА. След избухването на криминалната революция у нас през 1989 г.,условно обозначена с псевдонима "демокрация", правата на военнослужещите от некомпетентни политици бяха дадени на полицията, след това на съдебната полиция, после на прокурорите, на съдиите и т.н. Въпреки че те не живеят по гарнизони, не ги вдигат по тревога, не ходят в Афганистан, имат право да развиват и частен бизнес.

  И както е във вицовете, тези на които това бе дадено като компенсация за тежестите на военната служба, им го отнеха. Но остава за тези, от които има нужда властта, за да я опазят от "народната любов".

  Защото армията не е сред любимците на нито една власт. Тя се кълне да защитава народа и Родината си, а не да лакейничи пред новоизлюпените политици. Но тя загуби водачите си, т.е. от опасна организирана военна сила, след безкрайните реорганизации се превърна в послушно стадо без достойнство. А армия от която не се страхуват политиците, която е пожертвала достойнството си, не може да разчита на нищо друго освен унижение. Каквото и си получихте с днешна дата.

  В царска България, Началника на ГЩ е влизал в Народното събрание, оставял е бюджета на Министеството на войната и е излизал. Тогава военните не са правили мирни шествия, а са чукали с приклада на пушките по пода. Бюджета се е приемал без забележки.

  Какво ви остава - ами напуснете я тогава тази армия. Нека синовете и дъщерите на политиците отидат там.Да видят колко е хубаво.

 4. #4
  Рапорт даден 05 дек 2012, 18:05
   
  0
   
  0

  Не знам дали директивата на ЕС за ограничаване на възможността за ранно пенсиониране е препоръчителна или задължителна. Демографският проблем, обаче никой не може да го отрече и затова такива мерки са необходими.
  Ясно е обаче, че у нас става пак "по български". Вместо да се обяви ясна стратегия, се дава право всеки министър еднолично да решава какво да прави. Който иска, който бил смел, който бил не знам си к'во... Тъпо, тъпо, тъпо. А дедо ни Аню така го направи, че изцяло усра работата.
  Не знам и дали следващото правителство ще върне за военните старото правило за пенсиониране 27г. стаж без възраст. И може ли някой да обещае такова нещо ?

  Ако обаче, целта НАИСТИНА е да се закрепи пенсионната ни система всички силови структури трябва да станат като военните.

  Дали следващите управляващи ще успеят да наложат същите условия и на полиция, ДАНС и т.н. времето ще покаже. Ако не го направят работата е ясна...всичко отива на майната си и пенсионна реформа просто няма. Или може би показва, че първата категория на МВР е по-първа от първата категория на военните. А то те доскоро бяха втора... Абе Абсурдистан к'во да се говори..

 5. #5
  Ефрейтор 05 дек 2012, 18:20
   
  0
   
  0

  Шапки долу... минава процесията от опелото на армията ...

 6. #6
  бай иван 05 дек 2012, 18:21
   
  0
   
  0

  След близо 4 години некадърно управление от ГЕРБ ни показаха, че са най-слабото правителство управлявало страната след 2000 г. Кое ни е на ред - армия, полиция, съд, данъци, пенсионна реформа, безработица,здравеопазване, култура или образование? Герберастите се оказаха слаби навсякъде, дори и във всекидневните си лъжи. Спомнете си всичко това следващото лято и нека тогава им покажем нашата признателност.

 7. #7
  mr.BIG 05 дек 2012, 18:30
   
  0
   
  0

  "Чорбаджи, това да си ВОЕНЕН ще рече НЕ Е КАТО да си ПРОСТ ПОЛИЦАЙ...." култова фраза от филма "ЕДНА ОДИСЕЯ В Делиормана"

 8. #8
  kiril_bulgaria 05 дек 2012, 18:33
   
  0
   
  0

  Познати и приятели, използвайте оставащото ввреме до 01.януари.2013 за да се пенсионирате.

  Лицата, изпълнявали военна служба, придобиват право на пенсия при 27 години общ осигурителен стаж,
  от които две трети действително изслужени като военнослужещи и при навършване
  на 52-годишна възраст - за войниците (матросите), сержантите (старшините), офицерските кандидати и офицерите с младши офицерски звания,
  и 54-годишна възраст - за офицерите със старши и висши офицерски звания.

  Военните, прослужили 15 години на длъжности от летателния състав, парашутистите, екипажите на подводните съдове и водолазния състав придобиват право на пенсия при навършване на
  42-годишна възраст - за войниците (матросите), сержантите (старшините), офицерските кандидати и офицерите с младши офицерски звания,
  и 44-годишна възраст - за офицерите със старши и висши офицерски звания.

 9. #9
  Meetyou 05 дек 2012, 18:38
   
  0
   
  0

  Ей, мислех си че има разумни и мислещи политици в тази страна. Уви, няма. Има само послушни овчедушници, гласуващи по заповед на премиера и тайничко надяващи се догодина да са отново на по-предни места в листите. Сега сложиха и възраст за пенсиониране, ако има и следващ мандат със сигурност ще ни вземат и заплатите. По цялостната политика на ГЕРБ, си мисля че те доста се поумориха да управляват и всеки ден правят заявки за една дълга почивка, за да се възстановят. Искат си я хората и то упорито.

 10. #10
  МУНЧО 05 дек 2012, 19:12
   
  0
   
  0

  От 114 гласували 90 бяха „за”, 23 „против” и един се въздържа.
  От 240 хрантутници са гласували само 114. И така се решава съдбата на въоръжените сили.
  Пълни безхаберници. Ако ги бяха поканили на софра щяха да отидат всичките. Спомняте ли си как отидоха да получат подаръци в работно време.

 11. #11
  Чичо 05 дек 2012, 19:16
   
  0
   
  0

  В Народното събрание има 240 депутата. Днес от 114 гласували 90 бяха „за”, 23 „против” и един се въздържа. Ако някой може да ми обясни това нормално ли е? Гласуването редовно ли е?

 12. #12
  fuck russia 05 дек 2012, 19:19
   
  0
   
  0

  старата пушка го е казал "армията не е сред любимците на нито една власт. Тя се кълне да защитава народа и Родината си, а не да лакейничи пред новоизлюпените политици".утре ще се появят надъхани момчета и ще поискат сметка на еничарите какта през 1923 и 1934 г.затова правим армията непривлекателна да няма луди глави а само банкоматчици.

 13. #13
  итс 05 дек 2012, 19:21
   
  0
   
  0

  Когато цъфнат теменугите и нещата не отиват на добре,ЕБИ ИМ МАЙКАТА НА БОЙКО,АНЮ И ГЕНЕРАЛИТЕ И ГЛЕДАЙ ТИ ДА СИ ДОБРЕ!!!

 14. #14
  3 05 дек 2012, 19:24
   
  0
   
  0

  Do fuck russia - Брат ми, много ти е малка оная работа за такава голяма работа...

 15. #15
  ех 05 дек 2012, 19:26
   
  0
   
  0

  И сега какво следва?
  Масови съкращение? Премахване на 20-те заплати? Сваляне на категорията? Последващо вдигане на възрастта и (или) стаж?
  Ами каквото хрумне на кой да е министър на отбрана, финанси, на НОИ.
  Досега се ядваше - като ти падне пердето се пенсионираш, а сега? Постоянно треперене дали няма да отнемат още някоя компенсация, дали ще се стигне до пенсия след 27-30 г. служба на държавата. И от тези хора ще искат да милеят за армията, да работят съвестно, да се (само)усъвършенстват?
  Ето това направи Аню със съгласието си - превърна армията от мъже и жени,служещи на страната си, в треперещи за хляба си хора.

 16. #16
  бесен 05 дек 2012, 19:28
   
  0
   
  0

  Това вече е върхът на сладоледа....
  Всички вие, които все още сте под пагон имате време до 31.12.12 г. да се разделите с армията, Бойко и Аню Ньойски, защото след нова година ви очакват още "приятни изненади" като:
  1 поемане на социалните осигуровките за сметка на военнослужещите
  2 увеличението на заплатите няма да ви стигнат да си поемете осигуровките
  3 премахване на т.н привилегии в р-р на 20 заплати

  има и още изненади, но тези са сигурни -

 17. #17
  Starshina ot BNA 05 дек 2012, 19:33
   
  0
   
  0

  GOSPODA OFICERI,SERJANTI I VOINICI, restorantiorite se kanqt da narushat zakonite na stranata i da boikotirat palnata zabrana za pushene!!!!! . Kak li adjeba te se organizirat za da go napravqt zaedno!!!?

 18. #18
  един видял 05 дек 2012, 19:57
   
  0
   
  0

  Аз взех решението и на 27 ноември подадох рапорта си- след 26 г. и 4 месеца служба! Чакам още 2-3 дни и хайде! Спасявайте се, братя!

 19. #19
  Zoro 05 дек 2012, 20:05
   
  0
   
  0

  Taka,на тези 90 депутата да им исьхне рьката, с която гласуваха срещу АРМИЯТА !!!!!!!!!!

  ПРОКЛЯТИЕ !!!

 20. #20
  paaaasat 05 дек 2012, 20:49
   
  0
   
  0

  Вече незвам какво е престъпление, човек обикновен да посегне на друг себеподен или един,но във власта на цяла социална група - незнам какво е РИФОРМА да направиш ремонт в апартмента или да оставиш вратата на апратамента отворена - Левски къде си събоди се и ВИЖ !!!!!!! Защото Майко Българио пази ни от ПОЛИТИЦИ!
  Пенсионери мрете защото няма пари за пенсии - Момичета не раждайте- защото това е престъпление - е Българио Българио -боли боли..........

 21. #21
  pppppppppiron 05 дек 2012, 20:59
   
  0
   
  0

  Явно е, че няма смели министри, които да направят "реформите" в МВР,в съдебната власт и в другите закъсали я ведомства. Ето защо предлагам нашия министър да смени средата и да им "помогне" да се "реформират" за да получи всички възможни награди и всенародната любов на Българите.

 22. #22
  pishmana 05 дек 2012, 21:02
   
  0
   
  0

  до оня с рапорта- не пиши глупости! никаква реформа от подобен род няма да оправи пенсионната с-ма, нито да премахне демографския срив!!! това, което виждаме са конвулсиите на мъртвите вече нои и нзок, сега остава да се оглозга трупът, докато все още е топъл...(разбирай от всички, невнасящи пари в бюджета под каквато и да е форма).ситуацията е безнадеждна и всичко, което се прави от всички е просто едно отлагане! а за работещи промени ще са нужни поне 20-30 години; никой в тая държава вече не мисли толкова напред; така, че се оглеждайте за нещо НАВЪН (иначе патриотично ще умрете от глад тук)

 23. #23
  ники 05 дек 2012, 22:34
   
  0
   
  0

  Този пожарникар назначи ни министър с когото може да прави каквото си иска и успя.Разби останалото от БА.

 24. #24
  бай Прецаки 06 дек 2012, 06:47
   
  0
   
  0

  Изборите наближават , всеки ще си получи заслуженото, и тези 90 послушковци едва ли ще се наредят на кокала следващия мандат ! Колеги , да ги накажем както подобава ! А дано следващите спазят обещанието си , да премахнат унижението ни от чл.69.

 25. #25
  Gaydata 06 дек 2012, 08:35
   
  0
   
  0

  БАЛАЛАЙКИ
  САМО ЛАЕТЕ, НО НЕ ХАПЕТЕ.
  ЩЕ ВИ МАЧКАТ , ЩОМ ВИ Е ТОЛКОВА КУРАЖЪТ.

  ЩО НЕ ЗАКАРАХТЕ НЯКОЛКО ТАНКА ПРЕД ПАРЛАМЕНТА
  ЩО НЕ МИНЕ ЕДНА 29-КА НАД ПАРЛАМЕНТА НА ФОРСАЖ

  ДА ВИДИМ ДАЛИ ЩЕ ГЛАСУВАТ ПРОМЕНИТЕ

 26. #26
  Глупчо 06 дек 2012, 11:15
   
  0
   
  0

  до 16-ти Писал си че тези изменения са сигурни.
  А сигурни ли са ? ...доколкото знам бюджета е увеличен на МО с толкова колкото са осигуровките- няма ли да се плащат централизирано- както досега.
  А следващата стъпка очаквам да променят новите гласувани промени и да променят израза не "служили"в армията а военнослужещи- и да отрежат тези съкратени с 18г стаж преди да са достигнали новите 52/54г
  ...горчивия хап се приема на хапки.

 27. #27
  Калин 06 дек 2012, 12:00
   
  0
   
  0

  От 240 хрантути 114 гласували, че те са нямали кворум. Като знаем, че гласуват с 2-3 карти от 90 остават половината. Президента няма ли да наложи вето или и той е съгласен. НАЛИ Е ГЛАВНОКОМАНДВАЩ или ПОСЛУШКО

 28. #28
  бесен 06 дек 2012, 13:52
   
  0
   
  0

  http://tv7.bg/news/economy/9558412.html
  до № 26 изгледайте интервюто с Дянков за МО и тогава споделете, но все пак честито на всички

 29. #29
  До Boy-scout 7th Cavalry 06 дек 2012, 14:01
   
  0
   
  0

  Колега, като напомни за Анювия лизач о.з. пенсионер-кадровик Иван Василев Иванов, се сетих, че въпросният дрогар е в крещящ конфликт на интереси. От няколко месеца комуно-герберът Иванов е и председател на КООСО - някаква асоциация на запасни съюзи с червена кръвна група. Като висш държавен чиновник Иван Василевич не е разбрал, че няма право да заема ръководни длъжности в неправителствения сектор. Но той е Ного умен. И ще се раздвои: до обяд ще мисли и ще действа като кадровик на МО, а след обяд - като лидер на НПО. При преговори между МО и КООСО др. Иванов ще седи 10 мин. от едната страна на масата, а следващите 10 мин. ще притичва от другата.
  Този пост в КООСО Ив. Василевич наследи от о. з. ген. Стоименов от ГлПУНА, понеже др. Стоименов премина на друга отговорна работа - съветник на президента по нац. сигурност. Затова не очаквайте помощ от Плевню и от неговите "експерти".

 30. #30
  rednik 06 дек 2012, 17:49
   
  0
   
  0

  MAINATA IM STE NI PAZIAT ROMITE V BG ARMIQTA TAKA STE SPAZIM VSI$KI EVROPEISKI ZARAKI I ANU STE BADE STASLIV 4E GO PAZIAT NAI ELITNITE 4ASTI NA BULGARIA.

 31. #31
  AhmeT 06 дек 2012, 18:38
   
  0
   
  0

  Преди време предложих една инициатива и сега ще я предложа пак:
  Понеже гласуването срещу заплащане е противозаконно, Ви предлагам следното: ГЛАСУВАЙ БЕЗПЛАТНО СРЕЩУ ГЕРБ!
  Аз ще го направя.

 32. #32
  n 06 дек 2012, 18:51
   
  0
   
  0

  da e jiv anu nioiski-50 g. da jivee o6te-s insult i da mu byr6at zadnika pravnu4kite i te da go psuvat !!!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка