Все пак военните имат шанс да се пенсионират независимо от възрастта - сметките обаче не са надеждни

Pan.bg 06 дек 2012 | 22:43 views (4885) commentaries(3)
img Спирдон Спирдонов - otbrana.com

Народното събрание определи вчера възраст за придобиване право на пенсия от военнослужещите, променяйки Кодекса за социално осигуряване чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на ДОО за 2013 г. Това се случва за първи път, но все пак има един текст, който дава право на тези военнослужещи, които се „уредят” да се пенсионират и независимо от възрастта, т.е. само на основата на 27 години осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени по Закона за отбраната и Въоръжените сили, Закона за МВР, Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, Закона за пощенските услуги или Закона за ДАНС.

Каква е възможността?

Депутатите гласуваха текст в Кодекса за социално осигуряване, според който осигурителният стаж за придобиване право на пенсия на военнослужещите по Закона за отбраната и Въоръжените сили, на държавните служители по Закона за МВР и Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, по чл.11 на Закона за пощенските услуги, по чл. 391 на Закона за съдебната власт, следователите и младшите следователи и държавните служители по Закона за ДАНС се „зачита при взаимно допълване”. Така че, който от военнослужещите има шанса да продължи като държавен служител в МВР, Министерството на правосъдието, Министерството на транспорта и съобщенията и ДАНС ще може да ползва стажа си във Въоръжените сили и да придобие право на пенсия независимо от възрастта. Т.е., ако е завършил военно училище на 23 години ще започне да получава пенсия на 50-годишна възраст. Условието е да не завърши службата си в Министерството на отбраната, структурите на подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.
Разбира се, тези сметки не са много надеждни. Особено, ако и занапред министър на финансите е Симеон Дянков. Самият той вече си призна, че ще настоява и в другите сфери на сектор „Сигурност” да се въведе възраст, като условие за придобиване право на пенсия, както това вече се случи за военнослужещите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Qdosan 07 дек 2012, 09:44
   
  0
   
  0

  Тогава нека цялата армия се премести на работа в родната полиция

 2. #2
  Officer 07 дек 2012, 10:19
   
  0
   
  0

  Аню Ньойски започва да постига целта си да направи БА дирекция в МВР. Не може да му се отрече, че е упорит тип!

 3. #3
  ervisi 07 дек 2012, 13:43
   
  0
   
  0

  Аз съм от тези офицери които напуснаха армията през тази година защото не съм съгласен с това което става - разделение между отделните категорий военнослужежи и изопъчаване на реалностити.
  Изкам да ви дам един съвет е да поставя няколко въпроса.
  Ще уточня първо, че аз съм от тези "стари офицери" които можеше да изкарат още някой и друг месец и да вземат увеличение на заплатата и по-голямо обезщетение. Не го направих защото неможах да си отговоря на няколко въпроса за които и МО не желае да се коментират. Кой са тези въпроси:
  - Трябва ли реформата в БА да се провежда и ръководи /говорими за това как армията трябва да изглежда след 10-15 г./ от един 70 годишщен човек подпомаган от съветник на 62-65години /о.р. ген. Запрянов/ и съветван от чуждестранния военен експерт господин Глен Гранд /достигнал в йерархията на като военнослужещ като началник на военнен затвор/
  - С колко щеше да се увеличи заплатата на всеки един военнослужещ, ако района на 4-ти километър не беше подарен на Министерството на икономиката, а беще продаден - пазарната цена на имоте е между 500 и 800 милиона евра.
  - Защо един командир на взвод получава два пъти по малка заплата от един държавен служител при положинието, че отговаря за живота на подчинените си военнослужещи, изправността на числящите му се бойна техника и имущества, а държавния служител отговаря единствето за компютара си
  - Как си го представя господин министъра /след като неговото предложение за минимална възраст вече е прието/ един 48-49 годишен капитан да е командир на механизирана рота.
  Това са само първите четири въпроса на които немога да си отговоря. Има още и към легията. Ще задам за сега само един:
  - След като се отказвате от увеличение на заплатите защо тези пари искате да се дадът извън МО, а не за резервни части и кансумативи - неща които военнослужещите към настоящия момент купуват със собствени средства.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка