Сагата с пенсионирането на военните продължава

Pan.bg 10 дек 2012 | 10:55 views (5394) commentaries(8)
img http://inews.bg

Ще се пенсионират ли редниците като сержантите и има ли вълна от рапорти в армията?

Има десет професии, които се възползват от ранното пенсиониране. Единствена професията на военнослужещия е поставена в неизгодна позиция чрез въвеждане на втори параметър. Винаги сме заявявали, че сме против такова въвеждане на допълнителни условия за пенсиониране на кадровите военнослужещи.

Това каза в интервю за Агенция „Фокус” майор Иван Милов, председател на Българска офицерска легия „Раковски”. „Липсва каквато и да е била дискусия с Министерство на отбраната, за да ни се обясни защо и каква е причината за въвеждане на тези втори условия, за да се изпълнят условията за пенсиониране”, каза още майор Милов.

Значително ще нарасне броят на военнослужещите, подали рапорти за напускане, смята майор Иван Милов, председател на Българска офицерска легия „Раковски”.

„Голяма част от сержантския състав до този момент изчакваше, защото при тях процедурата за освобождаване от състава на въоръжените сили е доста по-съкратена, отколкото при офицерите. Сега действията на колегите са информирани, решени и личното ми мнение е, че този брой ще порасне значително в рамките на оставащите 10-12 работни дни”, заяви майор Милов.

По думите му има вълна на подалите рапорти за напускане на армията. „Над 400-те офицера за близо два месеца – ако това не е вълна, не знам какво ще бъде вълна, може би ще е цунами”, добави Милов.

Според него, след като Българската офицерска легия „Раковски” се е запознала с предложението на министър Ангелов за реформата, касаеща пенсионната възраст при военнослужещите, е предприела действия, с които да се постигне договореност с Министерството на отбраната.

Същевременно военният министър съобщи пред БНР, че досега 619 са военнослужещите, от които 421 офицери, подали рапорт за напускане в периода 1 октомври.

През 2011 г. за същия период подадените рапорти са били 641. Общият брой на напусналите системата военнослужещи за 2010 г. е 1819, за 2011 г. – 1507, а от началото на 2012 г. до сега – 1503.

Според военния министър Аню Ангелов няма вълна от рапорти. Тази година се извършва реорганизацията на тактическите звена и до 2014 г. по план трябва да се съкратят 5700 длъжности за военнослужещи, а за 2012 г. тази цифра е 2800. Пожелалите да напуснат в голямата си част имат право на пенсия и са социално осигурени, каза министър Ангелов и подчерта, че те ще получат и полагащите им се 20 заплати, които се запазват като важна компенсация за военнослужещите.

„Подалите рапорти за напускане отварят места за служба за мотивирани военнослужещи, които желаят да продължат да служат в редиците на Българската армия“, допълни министър Ангелов.

От своя страна пък стана ясно, че са приети промените на второ четене в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, внесено от депутата от ГЕРБ Владимир Тошев, според което редниците вече ще могат да се пенсионират като сержантите – на 52 години, с 27 г стаж в армията – проблем, който беше поставен от „Нова алтернатива“, съобщи в-к „Преса“.

Потърсен за коментар по темата, бившият министър Николай Цонев каза, че поправката е в резултат на реакцията на „Нова алтернатива“. „Управляващите не обичат да си признават грешките, а още по-малко, че някой друг се е сетил вместо тях. По-важното е, че с допълнението на текстовете на закона се предотврати допускане на дискриминация и между самите военнослужещи. Поправката не е най-доброто решение на въпроса, свързан с пенсионирането на военните, защото пенсионна възраст се предвижда само за тях, но не и за останалите лица, които са в обхвата на чл. 69 от КСО и ползват правата на т.нар. ранно пенсиониране“.

Според публикация на в-к „Преса“ Тошев е коментирал, че редниците са на 5-годишен договор, а всъщност са на не по-малко от 3-годишни договори. Промените са приети в бюджетна комисия бъз възражение.

„Срокът на договорите им в случая няма значение при положение, че законодателството не е синхронизирано, за да даде гаранции на тези хора, че ще могат да получат пенсия като професионални войници“, коментира още Цонев. „Защо не видяха, че липсва най-многобройната част от българската армия. Тук прозира недостатъчното институционално взаимодействие.

Или може би, са имали предвид войниците да се пенсионират без оглед на възрастта, а такава да се изисква за сержанти и офицери. Не е ли абсурдно да се противопоставят военнослужещите едни срещу други. Или пък войниците трябваше да излизат в пенсия след 60-годишна възраст, по общия ред за трета категория труд. Изобщо не е ясен първоначалния замисъл, тъй като липсват мотиви в предложението на министъра на отбраната като вносител на измененията в Кодекса за социално осигуряване“, смята бившият военен министър.

Запитан дали внасянето на тази поправка е вследствие многото подадени рапорти, Николай Цонев отговори, че „не мисли, че подадените рапорти са причина за допълването на закона от страна на депутатите. А и военният министър обяснява, че те са в рамките на нормалното и не се наблюдава бум от желаещи да напуснат армията.“

Според бившия военен министър военните напускат поради несигурността дали ще могат да продължат да бъдат на служба, докато придобият право на пенсия.

„Не бих определил поправката като предизборен ход, тъй като промяната на условията за пенсия на военните не е в техен интерес, т.е., по-скоро ги отблъсква като избиратели. Това е поредното доказателство за непоследователност и некомпетентност при вземане на управленски решения. Както се казва, действат на парче и резултатът е налице“, категоричен е Цонев.

Бившият военен министър уточни, че се очаква становището на Комисията за защита от дискриминация за новите правила за пенсиониране на военните. Второто гласуване в пленарна зала от НС предстои тази седмица.

„Искам да отбележа, че дори и да бъде гласуван текста по този начин пак остава нерешен въпрос по отношение на войниците и матросите. В Закона за отбраната стои пределна възраст за военна служба от 45 години, при достигането на която се прекратява договора за военна служба. А какво правят тези хора от 45 до 52-годишна възраст – без работа и без право на пенсия“, пита риторично бившият министър на отбраната.

А относно идеята да се разсекретят досиетата във военното разузнаване, която бе предложена от „Синята коалиция“, Цонев смята, че „управленските решения трябва да бъдат мотивирани, обмислени и полезни.“

Според бившия военен министър трябва да се подходи внимателно, защото военното разузнаване е работило за защита на националната сигурност от външна заплаха. Когато тази дейност е извършвана в изпълнение на служебни задължения, какво нередно има в това, казва в заключение Цонев.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  tochka 10 дек 2012, 14:34
   
  0
   
  0

  "Сагата" приключи. Взеха си решението без обществен дебат и без демократично мнозинство. И никой няма да ги съди...

 2. #2
  smirnof 10 дек 2012, 15:02
   
  0
   
  0

  Ще ги съдим всички !Само след няколко месеца!

 3. #3
  kukuruku 10 дек 2012, 15:40
   
  0
   
  0

  Чувалите с бюлетините може би са вече готови. Избори се печелят и с пари, или с много пари!

 4. #4
  Boy-scout 7th Cavalry 10 дек 2012, 17:54
   
  0
   
  0

  Този Аню Ньойски вместо да се гръмне като помияр на някое бунище (където всъщност му е мястото), се спука да обикаля правителствените и "независими" медии. Страшно нагъл тип! Дори някой по-ербап да му се изплюе в противната физиономия, пак ще се перушини като пуяк... Продължава да се прави на най-младия, най-красивия и най-компетентен министър... а всъщност е най-мразеният и прокълнат тип!

 5. #5
  Петков 10 дек 2012, 19:31
   
  0
   
  0

  Отворете сайта на ЦИК-Централната избирателна комисия и вижте кой е заместник-председател - директорката на правната дирекция на Аню - нямало конфликт на интереси, цицат отвсякъде

 6. #6
  kratun 10 дек 2012, 22:53
   
  0
   
  0

  Сега напускат, за да се върнат след това, като цивилни ЕКСПЕРТИ.

 7. #7
  Meetyou 10 дек 2012, 23:14
   
  0
   
  0

  Само това остава да разсекретят досиетата на военното разузнаване. Ако искат могат да осветлят и сега действащите военни разузнавачи и цирка ще е пълен. Тотално съсипване на всичко градено толкова години с толкова труд се затрива с лека ръка. Сещам се за думите на Иречек за българите, които "... изпитват невероятно задоволство да развалят един другиму работата". И най-интересното е че хората които през живота си не са сложили две тухли една въху друга рушат най-много. Българска работа!

 8. #8
  до 7 11 дек 2012, 11:20
   
  0
   
  0

  Не е българска тая работа приятелю, от другаде идва ..както е предрекъл Левски на времето, че само приятели ще ни пое*ават. Само тея дето са купени да я свършат са българи (ама прости.... от тея дето им викат на село " еййй прост българин , мааму стара ")!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка