Цонев:МО се оправда, но въпросите останаха без отговор

Pan.bg 11 дек 2012 | 14:33 views (4550) commentaries(6)
img Нова Алтернатива

Военното министерство излезе с оправдателно прессъобщение, след като г-н Николай Цонев, председател на „НОВА АЛТЕРНАТИВА“, беше разпитан вчера, 10 декември 2012 г., в Главна дирекция „Национална полиция” във връзка със сигнал, подаден срещу министъра на отбраната Аню Ангелов.

Пресцентърът на МО съобщава следното:

„Изплащането на 29 314 000 лв. по доставките на 1-ви и 2-ри вертолети „Пантер” по договора с „Юрокоптер” – ЕАДС е осъществено в изпълнение на Постановление на Министерския съвет № 312 от 18 ноември 2011 г.


Със същото Постановление са увеличени капиталовите разходи за сметка на разходите за заплати в размер 16 517 500 лв. и за сметка на икономии и преструктуриране на останалите разходи по бюджета на министерството в размер 12 796 500 лв.

Постановлението е прието на основание чл. 28, ал. 1 от Закона за устройството на държавния бюджет във връзка с § 66, ал. 3 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2011 г., според която промени между разходите за заплати и други елементи на кредитите по бюджета могат да се извършват само с нормативен акт на Министерския съвет.

В своята дейност Министерството на отбраната спазва всички законови норми, както и бюджетната и финансовата дисциплина.“

Цитираното Постановление № 312 от 18 ноември 2011 г., което е влязло в сила от 25 ноември същата година, е издадено СЛЕД заповедта на министър Ангелов, която е от дата 9 ноември 2011 г. Към момента на издаване на заповедта на военния министър, той не е разполагал с валидно правно основание, въз основа на което да пренасочи парите за заплати към капиталови разходи. Министър Ангелов е издал заповед 9 дни преди постановлението на Министерския съвет, което е реално нарушение на правилата. Той е взел решение, което само Министерски съвет може да вземе. След това Постановление № 312, което е за компенсиране на разходите, цели да оправи и узакони гафа на министъра. Това само по себе си не оправдава неговите действия.

Остава без отговор и въпросът защо със средствата за работни заплати от 2011 г. министерството извършва плащания, дължими през 2012 г. Заплащането на новите хеликоптери „Пантер“ е имало краен срок, който е през 2012 г. С други думи хеликоптерите се изплащат преди крайния срок за погасяване на задължението, но това се отразява в следващия бюджет на министерството.

Получава се така, че министерството с изработени пари си е „купило“ нови машини, както пациентите сами си купуват много от нещата, необходими за лечението им. Не стига това, ами някой изпълнителен „чиновник“ е платил за хеликоптерите в годината преди крайния срок за изплащане. Кой и защо е направил това?

Само министър Аню Ангелов може да обясни, защо се плаща авансово такава крупна сума. В бизнеса, какъвто е и този с оръжията, ако платиш нещо авансово – получаваш определена отстъпка – в пари, в допълнително оборудване и т.н.

Спрямо предварителното изплащане на хеликоптерите, има ли отстъпка или нещо допълнително в сделката за платените по-рано пари? Или пък – споменал ли е Аню Ангелов, че може държавата да получи нещо?

Поради всички тези важни въпроси без налични към момента отговори, въпреки оправдателното си прессъобщение, Министерството на отбраната не изглежда да е спазило всички законови норми, както и бюджетната и финансова дисциплина.

„НОВА АЛТЕРНАТИВА“ все пак благодари, че от ведомството реагираха толкова бързо, признавайки по този начин, че сигналът от страна на партията и нейният председател Николай Цонев е нещо сериозно, което не може да се подмине толкова лесно. Ще продължаваме да следим казуса и да ви информираме за развитието му.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  опълченец 11 дек 2012, 17:08
   
  0
   
  0

  Аню Ньойски - министър Цар на гафовете!!!

 2. #2
  maliii 11 дек 2012, 20:35
   
  0
   
  0

  цонев, ама мноо си смотан

 3. #3
  100 11 дек 2012, 22:13
   
  0
   
  0

  Дедото е за затвор - той си знае защо, иначе ако се опъва ще излязат мнооооого други неща, пред които казаното от Цонев ще бледнее. Най добре за Нойски е да приеме това мижаво обвинение, да си отлежи 3-5 год и после да си кара старините със спестените парици. Колкото повече мърда-по зле ще му е....

 4. #4
  Чукча 12 дек 2012, 07:10
   
  0
   
  0

  Бе защо Цонев е "г-н Цонев" а министърът е "Аню"? Мали-и-и, с колко поклони си заработвате заплатките...

 5. #5
  Незнаещ 12 дек 2012, 07:10
   
  0
   
  0

  До maliii. Не стига ,че си неграмотен ми си и много КУХ БРЕ ТЪПАНАР НЕЗЕМЕН. Цонев се пише с главна буква,бе магаре смотано.

 6. #6
  Мариела 12 дек 2012, 13:21
   
  0
   
  0

  Алоооо редакцията, с триене на негативно мнения към най обичания министър и конкретно зададени въпроси към вас, няма да си успокоите продадената съвест!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка