Николай Цонев представи визията си за излизане от кризата и реиндустриализация на страната

Pan.bg 14 дек 2012 | 09:05 views (4057) commentaries(11)
img dariknews.bg

novaalternativa.bg

декември 13, 2012

Често сме чували, че кризата е и възможност, но рядко сме наблюдавали реализацията на тази сентенция в реалността. Според лидера на партия „Нова алтернатива“ д-р Николай Цонев е назрял моментът да поговорим и за новия модел на устройство на икономиката на страната ни. Пред студенти в УНСС, където Цонев е дългогодишен лектор, той представи своята визия за излизане на страната ни от кризата и създаването на устойчива пазарна икономика със социална отговорност.

Необходимостта от промяна на икономическия модел е обоснована от реалната ситуация у нас, смята е д-р Николай Цонев. „Икономиката колабира“, категоричен е той. Цонев цитира данни на Българската стопанска камара, според които междуфирмената задлъжнялост възлиза на около 150 млрд. лева, а около 65 на сто от сделките са с просрочени плащания. Над два пъти повече са съдебните дела срещу длъжници, заведени през настоящата година в сравнение с миналата година. През миналата година към съда са се обърнали кредитори, които са искали да съберат общо около 12 млн. лв., докато тази година заведените дела за дългове са на стойност около 32 млн. лв., каза Цонев. Той допълни, че бизнесът дължи на служителите си заплати за общо около 57 млн. лв.

Цонев допълни, че реалната безработица надхвърля 15 процента, а младежката е 30 на сто. Ето защо е необходимо да се направят програми за обучение, както и за подкрепа на младите хора да имат работно място или възможност за почасова работа още по време на обучението си във ВУЗ-овете.

„Основният изход от настоящата криза се крие именно в актуализацията на икономическия модел на пазарна икономика със социална отговорност. Веднъж видели неговите предимства, гражданите на демократичните общества няма да се откажат да го защитят с голяма решителност. Новото в концепцията за пазарна икономика със социална отговорност за разлика от традиционното разбиране за пазарна икономика е в представата за свободния и отговорен гражданин, както и социалните цели на този стопански модел. Пазарна икономика със социална отговорност е свободен, основан на конкуренцията икономически ред, в чийто център стои самостоятелният, действащ на собствена отговорност индивид„, коментира лидерът на „Нова алтернатива“.

Цонев бе категоричен, че в тези условия държавата трябва да постави особен акцент върху здравеопазването и образованието. И още – трябва да се гарантира конкуренцията на пазара и ограничаването на монополите. „С други думи ролята на държавата да създаде благоприятна бизнес среда, а не да се намесва пряко в дейността на икономическите субекти. Необходимостта от изграждане на силен сектор на малки и средни компании при пазарна икономика и социална отговорност е приоритет на икономическата политика, защото именно те гарантират по-високата норма на заетост и по-успешното изпълнение на социалните цели на правителството за разлика от сектора на малките и средни фирми при направляващата пазарна икономика, където дейността на малките и средни компании са условия за успешното финансиране на едрия бизнес и по този начин способства за изпълнение не на социалните, а на икономическите цели на правителството. Това, което се получава на практика в момента в България, е, че прави политика и законодателство, обслужващо големите компании, а малкият и среден бизнес е подизпълнител на фирмите касички, в които се превеждат парите от обществените поръчки. Това е и причината, поради която малките и средни фирми не си получават парите по поръчките за големите инфраструктурни обекти и са на ръба на фалита“, каза Цонев.

Земеделието и услугите не са достатъчни, за да може България да се превърне в силна и конкурентоспособна страна, смята още Николай Цонев. Ето защо е време отново да се обърнем към индустрията.

„Без силна индустриална основа модерното стопанство остава лесна плячка за непрестанните люшкания на глобалната икономика. Реиндустриализацията на България следва да бъде осъществена по три отделни, но допълващи се вектора. Първият вектор е обърнат към бъдещето и дава подкрепа на индустриите на бъдещето и тяхното развитие в страната. Тук са новите и информационните технологии, зелената енергия, био- и нанотехнологиите, софтуерно развитие, иновациите и тяхната свързаност с бизнеса. За да бъдем успешни тук, трябва да подкрепим максимално много вече съществуващи предприятия и предприемачи, но и да търсим ново поколение външни инвестиции. Вторият вектор е обърнат към подкрепата за вече съществуващи индустрии и подкрепа за тяхното развитие и разширяване. Тук са например химическата и фармацевтичната индустрия, производство на авточасти, лека промишленост и други. Третият вектор е свързан с обективната оценка на възможностите за съживяване на предишните индустрии, в които страната има история и традиции. Тук са машиностроенето и военната индустрия. Единствено подобен цялостен подход може да даде здрава основа за дългосрочната политика на реиндустриализацията„, смята Николай Цонев.

Според лидера на партия „Нова алтернатива“именно това е пътят за постигане на устойчив икономически растеж и условия за по-добър живот на българите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 11

 1. #1
  Тони 14 дек 2012, 09:54
   
  0
   
  0

  Основна и единствена цел трябва да бъде - развитие на МСП. Точка.
  Опитите за реиндустриализация НЕ води до развитие на МСП.
  Ще има успех, ако се изпълнява само първата част от програмата.
  Ако се изпълнява и втората, резултата ще е сегашния!

 2. #2
  Guest 14 дек 2012, 09:54
   
  0
   
  0

  Тия бла-бла ги слушаме и от сегашните ни управляващи, и от предните ги слушахме и мога само да ви кажа едно - от тия никой хал-хабер не разбира от икономика!"Ще възстановим това, ще възстановим онова..много нови инвестиции......иновационни производства!" Дрън-дрън! Що не го направихте, като бяхте на власт, а? И защо сега не се прави? Защото тия сладки икономически приказки са за вуната на баба Вуна....Грамотните хора отдавна не им вярват...Аз пък искам да питам защо от 10.11.1989 г. досега НИТО ЕДНО българско правителство не излезе с инициатива да се разработи национална стратегия за развитието на България. Вие някъде да сте видели черно на бяло какви отрасли ще развиваме и най-важното - какви отрасли можем да развиваме и имаме природните, човешките и технологичните ресурси да развиваме????? Всеки може да си чете на лекции каквото си иска, но икономическите реалности са други...."Реиндустриализация на страната" - много гръмко звучи....Само че "индустрията" в тая държава е основно лека и хранително-вкусова! А основен източник на суровини за нея е селското стопанство (което го няма -само сравнете обемите производство в селското стопанство до 1989 г. и сегашните и ще видите за какво става въпрос). За него обаче - нито дума! Пътят за реиндустриализация на страната, минава през възстановяване на селското стопанство!

 3. #3
  Тони 14 дек 2012, 10:00
   
  0
   
  0

  До #2
  "Аз пък искам да питам защо от 10.11.1989 г. досега НИТО ЕДНО българско правителство не излезе с инициатива да се разработи национална стратегия за развитието на България. Вие някъде да сте видели черно на бяло какви отрасли ще развиваме и най-важното - какви отрасли можем да развиваме и имаме природните, човешките и технологичните ресурси да развиваме?????" -
  Защото не е работа на държавата да прави такива планове.
  Задачата на държавата е да дава възможност за развитие на МСП, а те ще решат какво и как ще развиваме. :)

 4. #4
  Guest 14 дек 2012, 11:15
   
  0
   
  0

  До № 3
  Тая неолиберална теория умря в западния свят някъде около 1985 г. От тогава НЯМА западна държава, която да не планира своето стратегическо развитие (само за сведение ще посоча, че Германия, Великобритания, Франция, Япония, САЩ имат визии/стратегии за развитие до 2030 г. с днешна дата) Не, това не е планова икономика (както според мен ти си мислиш, че е), защото държавата не планира какво и как да произвежда, а казва, че ще насърчава (чрез данъчни облекчения, субсидии или чрез други механизми) частната инициатива в определени сектори на икономиката. Държавата задава посоката на развитие (чрез приоритетите в стратегията си) и правилата на играта (чрез законите си). След това идва ред на частната иницатива да се вмести в приоритетите, ако иска да се възползва от облекченията на държавата и да играе по правилата на играта, които държавата е създала! Така работят в момента ВСИЧКИ модерни икономики.

 5. #5
  Julian Asange 14 дек 2012, 11:21
   
  0
   
  0

  Уважаеми г-н екс-Министър,
  на България не й трябва план за реиндустриализация, трябва и национално отговорни политики. Политики на които НЕ основната цел е заграбването на еди какво си... и сляпото слугинчество на еди кой си ... ето това й трябва на България.

  Царят щеше да ни опраи за 800 дни... и му повярвахме ... после и н Бойко повярвахме и вижте ни докъде го докарахме ...

 6. #6
  Цонев, Цонев.... 14 дек 2012, 12:01
   
  0
   
  0

  Ясно е, че този няма шанс в политиката с неговата партия, нито пък има идея какво ще прави с властта. Приказките му са дъра дъра, време е за промяна. Идеята е прозаична, да откъсне някои и друг глас от разочаровалите се гласуващи и да се намърда в парламента на топло за нови 4 години.
  Някой да помни някакви генерални негови промени, докато беше министър? Да не се оплаква, че не е имал шансове. Помним го с една заповед предизборно в края на мандата му за увеличение на парите за дежурства и с кражбите на средства по линия на Социални дейности на МО, както и с въвеждане на кетъринга - още една яка кражба....
  А за късопаметните и незапознати форумни поддръжници на Цонев ще напомня, че това, за което обвиняват единствено плиткоумния Аню в армията бе започнато от Цонев през лятото на 2008 !!! година. Имам предвид орязването на социалните придобивки на военнослужещите, на обезщетенията при пенсиониране, на частта от парите, които попадат в полагаемите при пенсиониране...Който е неверник мога да му пратя проектодокумента, подготвян от същия тоя Цонев.
  Така, че...променил се Илия, погледнал се и пак в тия...
  Пък за Анювите простотий няма нужда от коментар. Как не случихме на държавници...

 7. #7
  Тони 14 дек 2012, 12:07
   
  0
   
  0

  До #4.
  Не мисля, че това е планова икономика.
  Нека да вземем за пример "Стратегия „Европа 2020“":
  Виж как е формулирана една от водещите инициативи за стимулиране на напредъка по всяка приоритетна тема:
  – „Индустриална политика за ерата на глобализацията“ — има за цел да подобри бизнес средата, по-специално за МСП, и да подкрепи развитието на силна и устойчива индустриална основа, позволяваща конкурентоспособност в световен план."

  Това не е План.
  Ето така се прави Индустриална политика и Икономика въобще.
  Да имаш индустриална политика НЕ е инструмент. Тя е резултат от подобрената бизнес среда. Подобряването на бизнес средата е инструмент.

 8. #8
  MAM 14 дек 2012, 13:00
   
  0
   
  0

  Не съм специалист, но нали българина може и знае всичко ще напиша как виждам аз нещата.
  България трябва да се развива приоритетно в 3 направления:
  1. Селско стопанство.
  2. Туризъм.
  3. Лека промишленост.
  Необходимо и достатъчно условие за развитието на тези три отрасъла на икономиката е национално отговорна политика.
  А за де не сме назад от времето в което живеем по-будните да развиват IT технологиите.

 9. #9
  mi4eto 14 дек 2012, 13:12
   
  0
   
  0

  тоя не можа ниланата да си спаси тръгнал държавата да спасява

 10. #10
  Guest 14 дек 2012, 15:12
   
  0
   
  0

  До №7
  Стратегия 2020 е хубаво нещо, но то има една особеност - разработено е от ЕС,а ЕС не е държава! тя е обединение от независими държави. Целта на Стратегия 2020 е да даде стратегичското направление за развитие на държавите-членки от ЕС, т.е. дават ти посоката (доста общо при това), а ти като независима държава си го направи така, че в твоята държава, в твоята стратегия за развитие, с твоето законодателство да заложиш тази европейска посока за развитие. Стратегия 2020 залага цели, а политиките и средствата за тяхното постигане са част от националната стратегия на всяка държава.
  Така че, това, което цитираш от Стратегия 2020 е напълно вярно, то е валидно за всички членки на ЕС и те трябва да съобразят собствените си национални стратегии за развитие с тази цел. Както вече казах, в Германия, Великобритания и Франция националните им цели в техните визии/стратегии за развитие са в унисон с тази цел и дори надхвърлят времевите рамки на Стратегия 2020. Там има приети Стратегии 2030. Освен това Стратегия 2020 в никакъв случай не ограничава държавите-членки да си имат собствени стратегии за развитие (както в случая тези три държави), където да има цели, които изобщо не съществуват в Стратегия 2020. Въпросът е целите в националните стратегии да не противоречат на тези от Стратегия 2020! Разликата между тези държави от ЕС и нас е, че те имат бизнес среда, имат малки и средни предприятия, защото отдавна са си определили стратегическите направления за развитие. При нас не е така!
  Така че всъщност с теб се допълваме в известна степен. Твоето мнение е, че трябва да се остави инициативата за това какво и как да се произвежда на МСП (т.е на частника), а аз само допълвам, че държавата би трябвало да си има приоритети, на тяхна база да създава законите (условията за развитие, т.е. бизнес средата) и тогава частната инициатива е напълно свободна, за да работи при тези условия. Въпросът разбира се е именно в тази бизнес среда, която се създава от държавата. На всички ни е ясно каква е тя сега и каква би трябвало да бъде (казано е съвсем ясно и в Статегия 2020 и ти съвсем коректно го посочваш). Но за мен тоталната адбикация на държавата от това да задава стратегическото направление за развитие е грешка и това е отчетено от големите индустриални държави като Великобритания, Франция и Германия още в средата на 80-те години на миналия век. Тогава именно започва разработването на стратегическите документи за развитието на тези държави в дългосрочен период. Как би звучало например изискването на Стратегия 2020, което ти посочваш за "наша почва"? Аз например виждам една такава възможност така: "Подобряване на бизнес средата за МСП при инвестиране в региони (населени места)в България с трайно висока безработица чрез създаване на данъчни облекчения (например нулева ставка за данък печалба за период от хикс години, освобождаване от местни данъци и такси за период от хикс години)" Варианти, разбира се - дал Господ! това беше само един опит за пример!Само трябва някой да седне и да оформи стратегията за това. Това ни липсва на нас българите - българската стратегия, българската връзка между Стратегия 2020 и нашата икономическа действителност - нищо повече!

 11. #11
  админ 14 дек 2012, 19:15
   
  0
   
  0

  Идеите за доста добри и дълбоко научни, потърсете ги в нета иновативни икономически модели на световни умове и ще се убедите. А за ПЛАНОВАТА ИКОНОМИКА се знае и старта й в ЕС 01.01.2020 г. ЕС империята вече 8 години подготвя прехода към новият икономически ред.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка