Ангелов: В армията останаха младите и образованите! 658 напуснаха, повечето от тях са без академия

Pan.bg 22 дек 2012 | 11:43 views (5323) commentaries(19)
img В интерес на военнослужещите е да служат повече и с по-високо възнаграждение. Заедно с това, обаче, трябва да се дава път и на млади, способни, високообразовани и подготвени кадри.
Това посочи министърът на отбраната Аню Ангелов в интервю за Българската телеграфна агенция.

По думите му от началото на годината досега от армията са освободени 194 офицери със звание майор или капитан трети ранг, от които едва 15 имат завършена военна академия. "Останалите или не са искали, или са нямали възможност да се развиват. А от всички офицери със звание "полковник", напуснали през тези три месеца системата, едва трима са завършили военни колежи в чужбина. Затова твърдя, че добре подготвените кадри избраха да продължат да служат", заяви Ангелов.

Днес мога да дам окончателния брой на военнослужещите, които напуснаха системата поради придобито право на пенсия по сега действащия закон - 658, посочи военният министър.


За сравнение ще кажа, че за същия период през миналата година напусналите по същата причина са 641. Вълна от напускащи няма, коментира министърът.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 19

 1. #1
  ivo 22 дек 2012, 12:46
   
  0
   
  0

  ха ха че по колко човека могат реално да отидат в тез колежи щом се отпускат годишно по 3-4 места за вид въоръжена сила.И това означава ли че завършилите Раковски са малоумници.

 2. #2
  Несъгласен 22 дек 2012, 13:05
   
  0
   
  0

  абсолютен изрод,няма капчица срам ....

 3. #3
  силви 22 дек 2012, 13:25
   
  0
   
  0

  И какво излиза сега? Че ние, които сме завършили българската академия, сме некадърни и неподготвени добре.

 4. #4
  наблюдател 22 дек 2012, 13:59
   
  0
   
  0

  Ама имате си един министър,да се чуди човек кога не говори глупости?На Президент "доста загрижен за БА"ли да вярвам или на министър?И чак днес разбрах защо човека върши всички тези безумия.Ами той бил 70 годишен!Щете или не щете ще си го търпите поне до лятото.На всички военнослужещи пожелавам здраве,късмет и весели празници!

 5. #5
  11 22 дек 2012, 14:34
   
  0
   
  0

  Наблюдателю, не вярвай нито на единия, нито на другия...един дол дренки са.И двамата послушковци отдавна са продали армията и България.Това,което се случи през последните няколко месеца бе един елементарен цирк с предрешен край...просто толкова могат момчетата...нищо че единият е немски възпитаник,а другият има всякакви академии.Та помислете е ли наистина развитие така наречената академия,в която и магаре да вържете ще изкара...за да се развие и стане още по-голямо магаре.Нагледен пример-актуалният министър Ангелов.

 6. #6
  muncho 22 дек 2012, 14:57
   
  0
   
  0

  Министърът е принципа "Може да се осерем, ама няма да се изложим".
  Всъщност той никога не е бил български военен министър,а слуга на партията ГЕРБ и нейните задокеански кукловоди. В момента в който Аню, който се възползва от всички социални придобивки като военнослужещ, премахна от ЗОВС Глава десета "Социална политика, провеждана от министерството на отбраната", всеки умен военнослужещ трябваше да си направи сметката какво го очаква и да предприеме съответните мерки.

 7. #7
  111 22 дек 2012, 15:53
   
  0
   
  0

  Много си зле министре,ама много.Тази лъжа и хиляда пъти да я повториш няма да стане истина.Това министър да е доволен,че подчинените му с опит напускат - нямам думи.И колкото и да се въртиш,усукваш и хилиш на всички им е ясно какви ги вършиш.Продължавай в същия дух и ще видиш до къде ще я докараш.

 8. #8
  Георгиев 22 дек 2012, 18:16
   
  0
   
  0

  Когато се прави сравнение в статистиката за тази и миналата година, нека си припомним, че миналата година беше направена още една поправка от поредицата ощетяващи военнослужещите, а именно промяна в изискването за осигурителен стаж при пенсиониране от 25 на 27 години. Тогава също имаше не вълна, а цунами от желаещи да напуснат. В този смисъл сравнението на "министър" Ангелов е неуместно. По правилно би било да се направи сравнение за напускащите по собствено желание, преди пределна възраст за цели мандати. Защо не се сравни с мандата на министър Цонев, например. Тогава обаче няма да излезе сметката, както за напусналите, така и за провежданата социална политика. Ще блесне истината, че единия е надграждал, а другия порязвал, започвайки с премахване на раздела за социална политика в закона, че чак до сегашното положение.

 9. #9
  юлиян 22 дек 2012, 19:35
   
  0
   
  0

  150 ГОДИНИ ДА СИ ЖИВ, аньо, ОСРАН И ОПИКАН, И ПОЗДРАВИ ОТ МЕН, "ДЕМОТИВИРАН", "НЕКАДЪРЕН" И "НЕОБРАЗОВАН"!!!
  АКО СИ МИСЛИШ, ЧЕ ТЕЗИ "млади, способни, високообразовани и подготвени кадри" СА ТИ БЛАГОДАРНИ, ЧЕ ИМ ГО НАБУТА ПО ОЩЕ 8-10 ГОДИНИ ОТГОРЕ, ИДИ ПРИ ТЯХ И СЕ СРЕЩНИ, ЗА ДА ЧУЕШ ПЕСНИТЕ, КОИТО ПЕЯТ ЗА ТВОЯ ВЪЗХВАЛА!!!
  НО НЕ ТИ СТИСКА, МИШОК СИ И МИШОК ЩЕ ОСТАНЕШ!!!

 10. #10
  Тони 22 дек 2012, 19:49
   
  0
   
  0

  Личното ми мнение за кариера в Армията или „Защо рибата се вмирисва от към главата?”

  За да се посвети човек на военна кариера за дълги години е добре да има предвидимост. Никой няма да си заложи живота и семейството на празни обещания. В Американската армия: „Когато наемат теб, те наемат цялото семейство.”

  МО декларира, че ние сме в НАТО и армията ще се интегрира в НАТО, а в същото време не заменя армейската структура с корпусна. Само променя имената.
  Имаме „бази”, „бригади”, но те не са „deployable”. Даже имаме откровено връщане назад и една бригада я правим полк. Всичките ни мисии НЕ са мисии на deployable поделения, а нашите роти са винаги в състава на НАТО-вско формирование.

  Изборът за завършване на ВА не може да бъде „информиран избор” и за това не е „добър” избор. Причина за това е липсата на план за кариерно развитие, за това в кои поделения, на какви длъжности и за колко време ще служиш. Това го има в армиите на НАТО.
  След 2г. учене, обикновено те разпределят в провинцията за 3 г. без никакви ангажименти за кариерно развитие после. Трябва да си имаш „връзки”, ако избереш такъв вариант, защото офицер с ВА, трябва да заема длъжности с изискване за ВА.
  Във ВА продължава да се преподава тактика от времето на Варшавския договор, „защото имаме руска техника”. Когато имаме НАТО-вска ще се преподава НАТО-вска тактика. От което следва извода, че тази ВА не струва нищо в системата на НАТО, където се интегрираме.

  Познавам много офицери, старшини и сержанти, които за завършили ВУЗ в България, имат STANAG и продължават да са в Aрмията, без Армията да се интересува за техния потенциал. Те се подготвят за времето, когато няма да са в Армията. Това е „добрият информиран” избор. На това се казва „диверсификация” на риска. Това дава отговор на въпроса: „Какво ще стане с мен, ако се наложи да напусна армията?”

  Сега, когато МО прави промени и „отлага” пенсионирането на военните с 9 г. до 2020г., се налага военните да правят план за кариерното си развитие за 9г. напред, да правят планове за семейството си за 9 г. напред, а МО има план САМО до края на 2014г.!!!!!!!!!

  Явно, 1200 офицера в последните 2г. са си дали отговор на въпроса: „Какво ще стане с мен, ако се наложи да напусна армията?”

  Весели празници!

 11. #11
  Meetyou 22 дек 2012, 20:42
   
  0
   
  0

  Браво г-н министър! Това упражнение вече го изпълни. А каква е равносметката за успеха ще си проличи през лятото на 2013. Иначе, от моя гледна точка има и положителни страни, например:
  - кога иначе тези 180 майори без академия, а явно и без желание(възможности) за това щяхя да си тръгнат?
  - кога иначе останалите около 400 офицери с придобито право на пенсия щяха да си тръгнат и да освободят път на младите?
  - до кога офицери завършващи Академия ще продължават да се назначават на места не изискващи завършена Академия?
  - защо за Бога увеличавате възможността офицери без академия да заемат академи

 12. #12
  Meetyou 22 дек 2012, 20:49
   
  0
   
  0

  Браво г-н министър! Това упражнение вече го изпълни. А каква е равносметката за успеха ще си проличи през лятото на 2013. Иначе, от моя гледна точка има и положителни страни, например:
  - кога иначе тези 180 майори без академия, а явно и без желание(възможности) за това щяхя да си тръгнат?
  - кога иначе останалите около 400 офицери с придобито право на пенсия щяха да си тръгнат и да освободят път на младите?
  - до кога офицери завършващи Академия ще продължават да се назначават на места не изискващи завършена Академия?
  - защо увеличавате възможността офицери без академия да заемат академични такива до края на 2015г.? До края на 2013 си беше добре!
  - голяма услуга направихте на полковниците, успокоихте ги че няма да ги закачате поне до 54г.
  А къде останаха плановете за кариерно развитие на младите? А информираността? А прозрачността при избора и назначаването?

 13. #13
  Asen Georgiev 22 дек 2012, 21:27
   
  0
   
  0

  Срам за такъв човек е да се нарича министър на отбраната!!! А по време на Сръбско-българската война колко от капитаните показали чудеса от храброст и водили войската в боевете при Драгоман и Сливница са били завършили военна академия?!? Добре, че напуснах армията по времето, когато все още да си военен беше ако не престижно, поне не беше срамно... Влизам в положението на всички днешни колеги, но истината е една - по-добре няма да стане, каквото и да ви казват и колкото и Бели и Червени клниги да ви извадят!

 14. #14
  Qdosan 22 дек 2012, 22:05
   
  0
   
  0

  Тоя нещастник дето ми се води министър и ме е срам от него че ми е такъв освен да му тегля една новогодишна за друго не сата. Всички офицери не могат да завършат академия глупако трябва да има и такива да стоят в окопа иначе всички ще са бетоните комкандни пунктове.ТЪПАНАР пълен и каво се учи в нашата родна аКАДЕМИЯ тактика от преди 30г.на армия която е с ранга на бившата СССР, а нашата е с численост на една руска дивизия.Програмите са морално остарели както и преподавателите в аКАДЕМИЯТА те самите си баят едни стари ппесни, които нямат нищо общо с действителността . Въобще тоя дъртак за какво говори а не вземе да си ходи.

 15. #15
  Су-22 23 дек 2012, 05:01
   
  0
   
  0

  Останахте само млади и образовани .Но Вие господин министър сте на 70г и нямате западно образувание.Така,че е време да разберете къде ви е мястото.

 16. #16
  Като си прост 23 дек 2012, 09:28
   
  0
   
  0

  Като си прост, си прост за цял живот. Няма връзка с кораба-майка, щом в едно изказване битуват словосъчетания като "млади офицери" и "да служат повече". Явно ямата в кадруването е доооста дълбока и няма на трета възраст кой да им изкарва заплатите.

 17. #17
  rebel 23 дек 2012, 12:55
   
  0
   
  0

  Колеги, коментарите са много. За всичко, което ни вълнува.Социални, образование, допълнително обучение. Така трябва да бъде. Но някой от вас знае ли отваря ли се сайта от тези които трябва да се отваря-пенсионерския клуб около "министъра". Вълнува ли го някой от министерското обкръжение за нас-тези които все още таят някаква слаба надеждица за истинска армия.

 18. #18
  mad tanker 27 дек 2012, 09:35
   
  0
   
  0

  Колко удобна статистика ... или по-скоро удобна извадка от статистика! Ето така липсата на модерна и обективна политика за управление на човешките ресурси (а и на всякаква друга!) се компенсира с математическа еквилибристика. Интересно какво ще предприеме "клубът на пенсионера", когато кризата отмине и заплатите в частния сектор отново задминат тези в сектор отбрана, а високоподготвените и образовани кадри започнат да напускат?

 19. #19
  бивш морски 28 дек 2012, 05:50
   
  0
   
  0

  Няма ли най-после един добре подготвен и информиран екип да предизвика този министър на открит дебат по някоя от телевизиите, но да е с пряко излъчване?
  Да отговори министъра на най-смислените въпроси задавани в този сайт през последните 2 години. Все пак какво може да му се противопостави за да не гледат на военнослужещите като хора 2-ра категория (както тръгналите си, така и тези които останаха).

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка