Ангелов: Водим политика за максимално задържане на мотивираните в армията. Непрекъснато расте делът на ресурсите за гориво, летателни и плавателни дейности...

Pan.bg 25 дек 2012 | 09:32 views (5241) commentaries(8)
img Из доклад на министъра на отбраната Аню Ангелов по време на Съвета за отбрана проведен на 18 декември

Предлагаме нови възможности за развитие на офицерите и сержантите, отбеляза министър Ангелов. С приетите от правителството промени в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и Въоръжените сили е увеличена с 2 години възрастта за кандидатстване в редовна и задочна форма на обучение във военна академия. Удължен е срокът за заемането на длъжности, изискващи завършена военна академия от офицери без такова образование до 31 декември 2015 г. вместо до 2013 г. От следващата година е разрешено на офицери със звание подполковник да се обучават в стратегически курс и вече е отдадена заповедта за 32-ма. До 2015 г. е удължена възможността сержантите да заемат длъжгностите, които са в несъответствие с притежаваното от тях звание. Промените в класификатора на длъжностите на военнослужещите позволявали на сержантите да служат на една и съща длъжност до звание „старши сержант”.

Искам категорично да подчертая, каза министърът, че други промени освен заложените в плана, не се предвиждат. Всички военнослужещи, уточни той, имат ясната представа какво предстои. Министърът категорично отхвърли всякави слухове за отпадане на социални компенсации, включително обезщетението от 20 заплати при уволнение. Или за сливане на командванията на Видовете въоръжени сили, какъвто слух витае сега в момента.

След приемането на Закона за резерва, посочи още министърът, при голям интерес и състезателност започна набирането на резервисти. Вече били подготвени договорите за първата група от 225 резервисти. През 2013 г. предстоят няколко приема.

Следва поредният извод на министър Ангелов: Всичко това е потвърждение на следваната от нас политика за създаване на възможности за задържане максимално време на подготвените и мотивирани най-вече военнослужещи. Той смята, че именно такива хора са необходими и полезни на Българската армия. Затова, каза министърът, отделяме преимуществено средства за добра и качествена подготовка, непрекъснато расте делът на ресурсите от бюджета за бойна подготовка, заделят се повече пари за гориво, летателни и плавателни дейности, повишават се броят на ученията с акцент върху съвместната подготовка.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  Maksimalno Motiviran 25 дек 2012, 11:28
   
  0
   
  0

  Как бе Аньо-Ганьо можеш да даваш категорични обещания, че " други промени освен заложените в плана, не се предвиждат"? Това от твоите уста звучи меко казано несериозно. Всички помним как казваше, че повишаването на възрастта за пенсиониране ще доведе до тапа за развитието (растеж в званието) на военнослужещите и как след това промени и възраст и въведе втори параметър. А защо не кажеш категорично докога или някакъв срок поне няма да има промени или съкращения? Защото в Стратегията за развитието на ВС се предвижда същата да бъде преразгледана през 2014г.!!! И престано в лъжите, че всички военнослужещи знаят какво им предстои. Това което знаят е че няма сигурност, че ще има съкращения, ще отпаднат част от 20-те заплати, ще си плащат косумативи и резервни части!

 2. #2
  Защита на конституцията. 25 дек 2012, 12:52
   
  0
   
  0

  Чл.9 от конституцияна на РБ: Въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост. Реално им състояние е анти конституционно. Те не са в състояние да изпълнят този член 9 . БА е вече екорпус за мисйи и отдавна не е в състояние да гарантира нито суверенитета, нито сигурността и независимостта на страната нито да защитава нейната териториална цялост. .Виновните за това пренебрегване на основния закон на държавата трябва да бъдат изнравени пред съд.И там да се оправдават .Закупуването на истребителите не е големия проблем. Той не може да служи като страничен пас за отвличане на вниманието от фрапиращото умишлено нарушение на конституцията.

 3. #3
  nemotiviran 25 дек 2012, 17:54
   
  0
   
  0

  Аньо,Аньо....прост дъртак такъв! Какво искаш да задържаш след като самият ТИ е*а мамата на всички подготвени кадри?Какво по дяволите искаш да задържаш сега и кого мотивираш.Върви от там дето си излязъл и стига си дрънкал глупости.Прекалено си превъртял вече!!!!

 4. #4
  Тони 25 дек 2012, 20:00
   
  0
   
  0

  Аню, догодина, като продължи кризата, ще ти скимне, че 20-те заплати НЕ са компенсация, а за привилегия останала от миналото и ще махнеш и тях.

 5. #5
  Meetyou 25 дек 2012, 20:36
   
  0
   
  0

  Колеги, обидните думи макар и заслужени по,адрес на министъра и премиера не правят форума по-актуален. Нека се опитаме да запазим добрия тон и да си кажем това с което не сме съгласни, и това от което сме удовлетворени.
  Може и много хубави неща да е направило това правителство и конкретно този министър на отбраната, но ние военнослужещите не ги видяхме и не ги почувствахме. Колкото и да ни ги обяснява министъра смисъл няма - "Не може да се обясни, това което трябва да се почувства".
  Оборудваха ни с нова и хубава техника Мерцедес - няма пари за обслужване, а да не говорим за поддръжка. Стоят си в единия край на парка и чакат по-добри дни, и обясняваните от министъра повече пари за осигуряване на бойната подготовка.
  Започнаха да ни обличат много фирми, понеже конкуренцията между тях щяла да повиши качеството и да понижи цените - дрехите се бавят много и ако въобще дойдат, то размерите няма да отговарят, шевовете ще са накриво и т.н. Казано накратко останахме си пак със старите дрехи. Надяваме се догодина да е по-добре.
  Реорганизирахме се отново, уж за по-добро. Останаха много места за сержанти и войници незаети. Сержантските някак си ги попълнихме -повишихме войници, дойдоха от други поделения. Войнишките останаха. Излезе регистър - не ги обявиха, макар да се знаеха. Да, знам че от такива места идват ДМС в края на годината, но знам и че такива места се оставят незаети и тогава когато идва реорганизация. А дали идва?
  Въведе се възраст за пенсиониране, освен изискуемите 27 прослужени. Обясняват ни колко е хубаво това за нас, как по-дълго ще служим и вземаме заплата. А пита ли ни някой, искаме ли да служим по-дълго при тези условия. Преди тези промени всички 95% от офицеритеи 99% от сержантите се натискаха да служат до пределна възраст, защо ли сега не искат и побързаха да си пуснат рапортите и да се пенсионират. Повярвайте ми не е от подобрение на условията за служба!
  Освободиха се много места вследствие на пуснатите рапорти. Младите офицери искат да ги заемат и наистина да им се случи кадровото развитие, но не би. За едни се иска да са престояли 1 година на длъжността на която са, но не е така за помазаните. Пак всички са равни, но някои са по-равни.
  Такива ми ти прятни и весели нещица се случват последно време в поделенията.
  А как е в София?
  Господин министър, по Вашите думи випуска от НВУ и ВА ще попълни 50% от вакантните места за офицери, а останалите какво ще ги правим? Кога ще излезе следващия регистър на вакантните длъжности за офицери? Ще ги има ли всички места или пак определени ще се попълнят по 2-рия начин? А, защо?

 6. #6
  помним 26 дек 2012, 21:07
   
  0
   
  0

  че до 1990 година се мислеше само за за техниката и сградите, а не за хората.СЕГА този манталитет се завърна. кучета ги яли хората важно е да се усвояват "...повече пари за гориво, летателни и плавателни дейности...."

 7. #7
  GO6O 29 дек 2012, 18:25
   
  0
   
  0

  В елитната база Граф Инатиево всеки месец събираме пари за консумативи по 3 лева на месец

 8. #8
  гpажданин 02 яну 2013, 16:57
   
  0
   
  0

  Най-мотивиран от всички е министъра на отбраната Аню Ньойски - взема си и максималната пенсийка и министерската заплатка. Успя временно да евакуира и сина си Николайчо от МО направо в МС с тайната надежда някога пак да го върне обратно... Казано накратко - мотивацията е много важно нещо във всяко едно отношение, особено ако е следствие на комерсиални интереси. Нали така, бе Анчо????

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка