Отбрана: Топ 10 на събитията в армията през 2012 г.

Pan.bg 26 дек 2012 | 07:12 views (6414) commentaries(4)
img Спирдон Спирдонов

www.otbrana.com

Отива си втората година от изпълнението на Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили и Плана за развитие на Въоръжените сили до 2014 г. Какво се случи?

1.Народното събрание промени Кодекса за социално осигуряване и от 1 януари 2013 г., освен 27 години осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени във Въоръжените сили за придобиване право на пенсия на военнослужещите, ще е необходима и възраст. В края на годината този факт предизвика поне шест събития. Сред военнослужещите настъпи тревога и стотици от тях предпочетоха да се уволнят, притеснени от несигурното си бъдеще в армията. Директорът на дирекция „Управление на човешките ресурси” в МО Иван Иванов подаде оставка. Напрежението в армията принуди президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевлелиев лично да участва в последния за годината Съвет по отбрана, за да изрази своята тревога от напускането на млади и добре подготвени офицери. Финансовият министър Симеон Дянков се съгласи военните заплати през 2013 г. да нараснат с 9 на сто, а на цивилните служители – със 7 процента. Министърът на отбраната Аню Ангелов отдаде заповед за награждаване на всички в МО и армията, с което се опита да потуши недоволството. От 1 декември бяха повишени компенсационните суми с 15% за лицата, които живеят на свободен наем, и изравнени два от най-важните гарнизони - Карлово и Казанлък с областните градове.

2.За първи път от началото на мандата на това правителство, започнал с 576 млн. наследен дълг, МО приключи годината без финансови задължения, с изключение на тези на ВМА, които според министъра на отбраната се правят в интерес на общото здравеопазване на българските граждани.

3. В Сухопътни войски бе сменено почти цялото командване. Нов командир – генерал-майор Нейко Ненов, нов заместник-командир – бригаден генерал Красимир Кънев, нов командир на 61 механизирана бригада – бригаден генерал Димитър Шивиков, нов командир на 2 механизирана бригада – бригаден генерал Любчо Тодоров. Трансформацията в тактическите звена доведе до окрупняването на бригадите по натовски стандарт и с нова структура. Успешно бе сертифицирана първата от предвидените шест батальонни бойни групи в двете бригади. Учението „Траен мир 2012”, проведено през октомври на полигон „Корен”, показа отличната подготовка на нашите военнослужещи и спечели уважението и доверието на висшето военно и държавно ръководство.

4. Във ВВС генералитетът се запази. Войските се разделиха само с командира на Първа зенитно-ракетна бригада бригаден генерал Ваньо Славеев. Първа зенитно-ракетна бригада се трасформира в Първа зенитно-ракетна база. Трета изтребителна авиационна база в Граф Игнатиево вече е Трета авиационна база, която включи в състава си учебната авиационно група в Долна Митрополия и представителният духов оркестър на ВВС. От 1 юли 2012 г. в състава на 24-та база беше включена 16-та транспортна авиационна група – Враждебна с военно-транспортните самолети Ан-2, Ан-30, РС-12 „Pilatus” и C-27J „Spartan”. Отбелязахме 100 години от първия боен полет. На 19 декември правителството даде мандат на министъра на отбраната да води преговори за закупуване на многоцелеви изтребители, но без да се ангажира със срокове и финансови средства. Авария на 26 април с учебно-боен самолет МиГ-29 без човешки жертви и щети на инфраструктурата.

5. През годината във ВМС бяха реорганизирани отделният отряд за електронно разузнаване, два дивизиона патрулни кораби, хидрографската служба и ремонтната работилница в Бургас.
Военноморските бази в Бургас и Варна бяха обединени в обща база, чието командване е в Бургас, а във Варна има пункт за морско базиране. Изградиха се и структури, осигуряващи съответно управлението и комуникацията на базата. От два дивизиона миночистачни кораби се формира един. Разформирова се дивизионът „Леки сили”. На тази основа се извеждат от експлоатация три ракетни катери и един среден десантен кораб.

6. След приемането и обнародването на Закона за резерва на Въоръжените сили бяха разработени подзаконовите актове към него. Амбицията бе до края на годината доброволният резерв да се попълни с първите 400 резервисти. До 18 декември се подготвяха договорите с първата група от 225 резервисти.

7. Започна първият етап от изпълнението на Стратегията за трансформиране на участието на въоръжените ни сили в операцията на ръководените от НАТО международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан. Става дума за прекратяване на участието на българския медицинския екип в Херат. Така се намялава с около 2 % на числеността, отнесено към общия брой на личния състав на българския контингент през 2011 г. Вторият етап – прекратяване на участието на рота за действие в зоната за отбрана на летище Кабул ще завърши в началото на 2013 г. Той ще доведе до намаляване с около 30 % на числеността, отнесено към общия брой на личния състав на българския контингент през 2011 г. На 14 декември бе последното дежурство на българските военнослужещи на наблюдателния пост „Шипка”. В продължение на 3 години (от края на 2009 г.) нашите военнослужещи денонощно водиха наблюдение върху външния периметър на летище „Кайа” и оказваха съдействие за осигуряване сигурността на полетите от и към летището. На 15 декември на официална церемония на летище „Кайа”, бяха прехвърлени отговорностите и задачи от наблюдателен пост „Шипка” на Афганистанската армия.

8. В изпълнение на решение на Министерския съвет (№ 484 от 14 юни) бяха изтеглени техниката, въоръжението, материалните средства и личния състав от Националния елемент и 13-та лекопехотна рота, които участваха в операция „ALTHEA” в Босна и Херцеговина (European Union Force ALTHEA - EUFOR). Участието продължи с общо 10 военнослужещи в щаба на операцията и подчинените структури. От 1 септември 2012 г. застъпиха в готовност Национален поддържащ елемент и рота „Военна полиция” (общо 140 военнослужещи), влизащи в състава на Междинния резерв на операцията. Готовността се поддържа от територията на Република България в пунктовете за постоянна дислокация на формированията.

9. На 3 август 2012 г. приключи съвместната многонационална операция „Горещо лято 2011” за дълбочинно прочистване от невзривени боеприпаси на войскови район Челопечене, водните площи в двукилометровата зона от епицентъра на инцидента, контролно повърхностно прочистване от невзривени боеприпаси на част от войсковия район и повторно повърхностно прочистване на част от защитената зона от Натура 2000 – “Рибарници Челопечене”. В операцията участваха общо 150 военнослужещи от въоръжените сили, както и представители на Международния фонд за разминиране и оказване на помощ на засегнатите от мини с екипи на американската фирма „Sterling” и на Регионалния център за подводно разминиране от Черна гора.

10. На 20 септември 2012 г. приключи операция „Чист хоризонт” по прочистването от невзривени боеприпаси на прилежащата територия в радиус до 3 км. от мястото на инцидента от външната страна на складова база за боеприпаси „Стралджа-Мараш” в района на Петолъчката. Задачата по прочистването беше изпълнена от специализирана тактическа група в състав до 100 военнослужещи от Сухопътни войски и 19 броя специална техника.

Изводи и прогнози

Ще бъдем нечестни, ако не се съгласим с извода, че през 2012 г. Българската армия нееднократно показа готовност за бърза и адекватна реакция и висок професионализъм. Това се отнася както за българските мъже и жени в униформа в операция зад граница, така и във вътрешен план, когато на няколко пъти намесата на БА беше решаваща и навременна за преодоляване на последствията от бедствия-наводнения, горски пожари в труднодостъпни местности, обезвреждане на боеприпаси и други.

2013 г. ще трябва да разделим на две. До парламентарните избори и след това. По-нататъшното развитие на армията не може да не зависи от изборните резултати. Поне това показва досегашната практика. Всяка власт обикновено започва нова реформа. Новата действително ще има много работа.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Meetyou 26 дек 2012, 10:08
   
  0
   
  0

  Топ 10 на събитията в Армията:

  Отива си и последната година от управлението на това правителство!

  1. Въведаха възраст за пенсиониране на военнослужещите. Въпреки явното несъгласие на самите военнослужещи и очевадната несправедливост министъра се направи на командир и действа на принципа на единоначалието.
  2. Натовариха страхотно бюджета на НОИ с промяната на една дума - вместо "военнослужещите" стана "лицата".
  3. Изминалата година беше белязана с най-големите лишения в новата ни история. Нама пари за нищо. Ако продължава така догодина ще си плащаме за да ходим на работа.
  4. Направи се опит за връщане на войсковото хранене. Не ми е известно по опита не кои армии. Невъзможността да се организират банкети за началниците/проверяващите/ доведе до отпадане на фирменото хранене.
  5. Продължиха неуспешните опити да се облече Армията. Целта както винаги е да не се усвоят от военнослужещите всички пари за вещево имущество.
  Който взел, взел, поне ще е облечен на бутикови цени.
  6. Министерство на отбраната продължи да финансира държавата, чрез ВМА и нейната спешна помощ. ВМА се утвърди като институция не работеща за военнослужещите. Кога ще и сменят името?
  7. ВМС вече няма кои да ги пази и направо им разказаха играта.
  8. ВВС продължават да се надяват на нов многоцелеви истребител. Когато го купят, дали ще има кой да го управлява.
  9. Наближава времето на прекратяване на участието на БА в мисията ISAF в Афганистан. След прекратяването и ще видите какво се казва "вълна от рапорти" за напускане на войници. Особено след промените и невъзможността им да се пенсионират в армията.
  10. Създадоха се много формирования Военна полиция в размер до рота в поделенията. Нали се сещате кои хора пратиха там командирите - да, да "най-добрите".Няма ли кой да им каже какво да правят? Още едни безделници! После рейтинга на Армията бил нисък. Радвайте се че изобщо го има.

  Измина още една година от безхаберното управление на този министър. Дано, да е била последната!?!

 2. #2
  АЗ 26 дек 2012, 10:41
   
  0
   
  0

  до Meetyou и всички, които не четат между редовете."Натовариха страхотно бюджета на НОИ с промяната на една дума - вместо "военнослужещите" стана "лицата. Точно тази дума "лицата" е положителното във всичко негативно в промяната. Не знам колко ще се натовари НОИ, но едва ли е много. Започвам да мисля, че това писане е преднамерено, за по-лоша промяна. Ако е написано "военнослужещите" ще могат да се пенсионират само който е останал на служба до пределната възраст. Ако си капитан или сержант и си тръгнеш на 50, просто не можеш да се пенсионираш по този член, а наобщо основание, защото не си вече военнослужещ. Да приложиш този казус с думата "лицата" оставям на тези които могат да четат. Не се поддавайте на внушения и да ги разпростанявате, а първо мислете и не губете чувството си за хумор ;)

 3. #3
  о.р. 26 дек 2012, 11:32
   
  0
   
  0

  Признавам, че малко съм объркан от този спор за промяната в КСО от "военнослужещи" на "лицата".
  Защото процедурата е такава,че военнослужещият ПЪРВО получава заповед за уволнение от БА и така престава да е военнослужещ и ЧАК ТОГАВА отива в пенсионното да си подава документите.
  Т.е. отивайки в пенсионното той ВЕЧЕ е "лице", независимо дали се е уволнил от армията вчера,преди 3 месеца или преди 5 г.
  И мисля, че сегашният запис е по-правилен, доколкото действащ военнослужещ няма как да иде в пенсионното и да се пенсионира, първо трябва да се уволни и да стане "лице".

 4. #4
  коментатор 26 дек 2012, 13:04
   
  0
   
  0

  Само който има поглед върху статистическата информация може да опише ясно създалата се ситуация.
  НОИ едва ли ще се натовари особено. Твърде малко са съкратените с 18 г служба. Преди всяко вдигане на възрастта за пенсиониране, който можа избяга.
  Проблема е, че сега ако те съкратят преди пределната възраст, ставаш лице. Първо трябва да чакаш до 52/54 и когато я достигнеш, коефициента няма да е същия, т.е. пенсията няма да е такава каквато би взел ако се пенсионираш директно от армията. В това е цялата оргия. Така се намалява натиска върху НОИ. Какво става с един военнослужещ парашутист или летец които поради натоварванията или друга причина на 38 не може да покрие медицинските. Остава да чака 52/54?
  Сега по тази безсмислица, тези които са без академия но са застанали на майорски длъжности за които не се изисква такава ще чакат две години повече от своите съвипускници капитани. В никоя европейска армия няма такава дискриминация. А всички знаят колко е разликата в заплащането между първата капитанска и последната майорска степен.
  Другите, които биха се закачили са тези на които не им достига малко до 18 г, чрез служба в резерва. Но и те не са толкова много според мен.
  Така, че бития бит ....

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка