1005 военни имота си търсят стопанин

Pan.bg 27 дек 2012 | 22:24 views (3433) commentaries(0)
img автор: Росица Николова, в. Труд, Веселина Ангелова, Иван Славов

Военното министерство търси стопанин на 1005 ненужни имота в цялата страна. Мераклиите обаче не са много.

Обобщените данни от отчетите на ведомството по тримесечия сочат, че от началото на годината досега са обявени над 160 тръжни процедури. От тях 21 са обявявани по два пъти.

Купувачите на бившите казарми се броят на пръсти. В София и Софийска област са продадени едва две поделения за 126 396,92 лева. От военното министерство обясняват слабия интерес с икономическата криза, липсата на инвеститори и неблагоприятните условия на пазара за недвижими имоти.

Преди малко повече от година министър Аню Ангелов обяви, че Министерството на отбраната ще преотстъпи на общините или други организации и ведомства всички армейски имоти с отпаднала необходимост. От това решение засега печелят най-вече общинските администрации. С решения на Министерския съвет на различни общини тази година са предоставени 21 поделения, на областни администрации - 11, а на министерствата на образованието, вътрешните работи, икономиката и правосъдието - 8. Войсковите райони, предоставени на местната власт, се превръщат в паркове, бизнес зони, магазини, жилища, лагери за обучения и отдих на ученици, автогари и спортни зали.

В Монтанабившата казарма стана хипермаркет на голяма търговска верига. На мястото на Пети полк в Шуменпредстои изграждане на жилищен комплекс. Някогашната Бургаска дивизия ще става модерна спортна зала.

Вместо команди и звън на оръжие по плацовете на севлиевските казарми, които са превърнати в кокетен парк с живописни алеи, сега кънти детски смях. В Русе на мястото, където преди се помещаваше санитарната школа, сега е построен паркинг, а на част от терена се извисява новата сграда на Националната агенция по приходите.
Върху 60-те декара, на които се ширеше Парашутният полк край Братската могила в Пловдив, сега се реализира проектът "Дриймвил" на стойност 16 427 350 лв. След завършването му градът под тепетата ще разполага с нов жилищен комплекс и бизнес парк.

Изоставените от армията казарми, от които военното министерство не може да се отърве, се разграбват и рушат. Във Великотърновскопустеят над 800 декара на военните. Най-големите казарми в Кресна и Санданскиса порутени. В същото окаяно състояние е поделението на сапьорите в Кюстендил. Там едновремешните спални помещения до бул. "Цар Освободител" ще паднат всеки момент.

Терени за 100 000 000 лева чакат инвеститори в Сливен

Над 2700 декара бивши казарми и други военни имоти получи Сливен през двата мандата на бившия кмет Йордан Лечков . В града, известен в близкото минало като столица на Трета армия, сега има само едно действащо поделение. За сметка на това той притежава най-многона брой и най-скъпи отпаднали военни имоти в сравнение с останалите областни центрове.

По времето на министър Николай Свинаров Сливен получи бивша казарма с площ от 116 дка в централната градска част. Преди последните местни избори през 2011 г. Министерският съвет раздаде подаръци на няколко общини, сред които бе и Сливен. Три дни преди вота бе съобщено, че е подписан договор за безвъзмездното прехвърляне на общината на 7 терена с обща площ от 2600 дка и 100 сгради. Оценката на тези имоти е за 40 млн. лева, но специалистите твърдят, че на пазара струват двойно повече. Така общата стойност на цялото придобито бивше военно имущество от Сливен надхвърли 100 милиона.

Най-атрактивни освен казармата в центъра на града са летище Бършен и военният спортен комплекс. Аеродрумът е от близо 170 дка. Спортният комплекс включва стадион и басейни.

В момента сливенската общинска администрация изработва концепция за ползване на терените. Предвижда се част от тях да бъдат дадени на концесия.

На Йордан Лечков военните имоти, за които той успя да се пребори като кмет, донесоха неприятности. Едно от образуваните срещу него дела бе за това, че като кмет е позволил фирми, работещи по обществени поръчки на общината, да ползват за известен период една от закритите казарми, без да плащат наем.

Според обвинението с това са причинени щети за 671 хил. лв.

Поделение става спортна зала

Община Стара Загора работи по проект за изграждане на спортна зала с около 6000 места за зрители на територията на бившите казарми в квартал "Казански". "В момента се извършва заснемане на терена. След това ще го поискаме от Министерството на отбраната. Разработваме идеен проект, който ще е готов до края на годината", обясниха от общината.

Предвижда се съоръжението да бъде построено чрез публично-частното партньорство.

Бизнес паркове и социални домове никнат в Пиринско

Половината от бившите казарми в Пиринско се превърнаха в бизнес зони, старчески и социални домове или паркове за разходки. Така бяха оползотворени хиляди декари от ликвидираните военни поделения, които иначе стояха безстопанствени и се разграбваха.

Първа бе казармата в град Симитли. На нейно място общината направи бизнес парк и сега там са базирани фирми и производства.

В Гоце Делчевреализираха четири проекта на територията на бившата казарма в града. По проект "Красива България" кметската администрация преобрази сградата в Дом за възрастни.

Цялата площ, върху която се простираше бившето военно поделение, е 208 декара. С решение на общинския съвет в Гоце Делчев 54 декара от тях са възстановени на собствениците, които не са получили обезщетения.

Вторият проект там е свързан с изграждането на защитено жилище за социално слаби лица и млади хора, напуснали социалните домове, а от третия проект, който вече е реализиран, се възползва аварийно спасителният отряд. Четвъртият проект в Гоце Делчев предвижда изграждане на икономическа зона.

Благоевгради Банскоса последните градове в региона, които успяха да уредят прехвърляне на армейските имоти на общините. В Благоевград казармата все още е действаща, но въпреки това Министерството на отбраната отпусна на общината 67 дка от имотите си за изграждане на бизнес парк и зона за отдих.

Неотдавна и Банско получи старата казарма.

Единствено вПетрич общината не успя да вземе нищо. Министерството на отбраната организира търг и продаде бившето поделение за 900 000 лева на частна охранителна фирма.

Сега в кметството се надяват да получат поне имотите на бившето гранично поделение и да ги превърнат в паркова зона.

Казармите в Свищов приличат на джунгла

Общинската управа на Свищов многократно е отправяла исканиядо различни министерства бившите казарми в града да бъдат предоставени на кметството.
Няколко поредни правителства обаче упорито отказват да отстъпят имота, простиращ се на площ от над 230 декара.

"Бившето поделение попада в най-добрата зона на Свищов на самия бряг на Дунав.
С изпълнението на интегриранитепланове за градска среда би могло теренът да бъде развит и максимално оползотворен. Сега наподобява джунгла", коментира кметът на Свищов Станислав Благов от СДС, който управлява четвърти мандат.
Според него на мястото на някогашната казарма може да се развие жилищно строителство, да бъдат вдигнати социални домове или да се изгради трансгранична зона.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка