Ангелов:Създадохме една прекрасна визия за развитие. След 2014 БА ще се развива еволюционно. Дайте ни възможност да продължим

Pan.bg 30 дек 2012 | 10:51 views (5103) commentaries(13)
img Министърът на отбраната Аню Ангелов: Демокрацията ни е още много млада

21.12.2012 | Тодор Токин - в.Българска армия

Целта на реорганизацията, която правим е от 2014 г. да се спре с реформите и армията да се развива еволюционно


- Г-н министър, вашият 70-ти рожден ден – 22 декември - се пада в ден първи на новия свят. Как гледате на тези публикации?

- Естествено, че с голяма доза необръщане на внимание, защото животът продължава, той не може да спре изведнъж. Трябва да има някакви признаци преди това, а такива не се наблюдават, за щастие. Вървим успешно и като държава, и като армия, и като министерство през тази изтичаща вече година и се надявам следващата да бъде още по-добра.

- Равносметката ви за 2012-та?
- Най-важното е, че изпълнихме всички задачи, които стояха пред нас в Плана за развитие на въоръжените сили за една от най-тежките и най-негативни за военнослужещите реформи - реорганизация на тактическите поделения от Сухопътни войски основно и другите видове въоръжени сили, с което трябваше да освободим хора, които заемаха определени длъжности, които са предвидени за съкращаване. Естествено всеки един военнослужещ приема това с известна доза разочарование, но тази реорганизация е наложителна. Тя беше наложителна и ще продължаваме да я провеждаме така, както е заложена в нашия план. Важното е да се знае, че още от края на 2010 г. всеки един военнослужещ е информиран какво ще стане с неговото формирование - дали то ще остане, в какъв състав, дали той ще остане. Ако това не е свършено все още някъде, то е крупен пропуск на съответните командири, които трябваше да разяснят докрай какво става с всеки един военнослужещ. А те имат възможност да се подготвят, няколко регистъра допълнително направихме за вакантните длъжности, доста от тях заеха своите места, но и голяма част от войнишкия състав преди всичко не поискаха да продължат да служат в други гарнизони. За съжаление ще трябва да ги освободим на 4 януари следващата година, когато изтича 6-месечният срок за предизвестие. Иначе друго, което беше важно за нас, това е да харчим така своя бюджет, толкова целесъобразно, че фокусът да бъде отбранителната способност на армията. И ние това се стремяхме да правим през цялата година. Не е маловажно, че успяхме да намерим средства и да увеличим от 1 януари заплатите на всички военнослужещи с 9 процента, а на цивилните служители на трудово правоотношение извън администрацията със 7 процента. Успяхме също така да разпределим известна икономия по решение на съответните командири всеки един военнослужещ да получи една определена награда, изразена в парични знаци, която ги стимулира да работят още по-добре в бъдеще.

- Скоро четох интервю с един виден опозиционен депутат, който казва, че МО е най-реформираното министерство и най-наказаното от гледна точка на бюджета…

- Вижте, трябва да се прави много точен баланс между различните сфери на обществения живот. Не може да се каже, че една или друга сфера е ощетена. В края на краищата при сегашната степен на икономическо развитие и развихрилата се финансово-икономическа криза всяко министерство е ощетено по определен начин. Да, ние се реорганизираме, ние спазваме стриктно онова, което сме разработили още от 27 януари 2010 г., когато станах министър, а и преди това като заместник-министър ние разработихме една прекрасна визия, според мен. Самият факт, че тази визия беше приета без нито един глас против в парламента говори достатъчно, че и опозицията няма някаква особена алтернатива на това, което ние предлагахме. Затова и ние сме уверени, че вървим по правилния път. Наистина, чувствам огромната помощ на правителството по отношение на допълнителни средства, които се отпускат с тяхна помощ през 2010, 2011 и с наши икономии, включително от фонд „Работна заплата” ние успяхме да сведем почти до нула висящите ни задължения в края на 2009 г. в размер на 576 милиона лева – на практика 50 процента от бюджета на отбраната. Ето това, което направихме, считам за огромно постижение, то не е само моя заслуга, но и на моя екип, и на всички, които работят в системата, но и преди всичко на правителството, на разбирането от страна на министър-председателя и на министъра на финансите че това, което е вече договорено, държавата България трябва да държи на своя авторитет и то трябва да бъде платено.

- Коя бе най-трудната ви година като министър?
- 2010-та. Първо, защото трябваше да направим анализ къде сме. Когато видяхме къде сме, видяхме, че сме доста зле. Освен това трябваше да очертаем визията къде трябва да отидем, определихме си хоризонт края на 2014 г., за да има приемственост между това и следващото правителство. В хоризонта ние посочихме какво трябва да правим и очертахме по какъв път трябва да стигнем дотам. В същото време бюджетът за отбрана бе намален с 40 процента. 2010 г. заедно с още една оптимизация през 2011 г. В МО от 1432 служители останаха 789 към момента. Това означава съкращение с близо 50 процента. В началото имаше големи проблеми кой какви функции изпълнява, получаваше се дублиране, незачитане на интеграцията в министерството и от двете страни – от цивилната и военната експертиза. Мисля, че след три години успешна работа вече имаме напълно интегрирано министерство на отбраната.

- А коя от досегашните ви 70 години бе най-трудната?
- Мисля, че точно 2010-та. Вижте, до 1989 г. нито един военнослужещ или цивилен служител не се е замислял какъв е бюджетът на министерството. Никога. След 1989 г. в хода на реформите естествено възникнаха някои проблеми – техника, въоръжения, подсигуряване, поддръжка, техническа изправност. Не че и сега ги няма тези проблеми, но те бяха особено остри в онези начални години, въпреки че армията беше голяма. Когато дойде 2000 г. започнаха солидни съкращения. От 120 хилядна армия – само в Сухопътните войски имах 50-60 хиляди – беше съкратена до 44 хиляди в момента заедно с цивилните служители. Сами разбирате, че това беше една доста сериозна реформа. И мога определено да твърдя, че хората постепенно се умориха от реформи. Целта на тази реорганизация, която правим – аз избягвам да употребявам „реформа”, защото не е в класическия смисъл на тази дума в сравнение със съкращенията преди това – е да се спре с реформите. Т. е. от 2014 г. армията да се развива еволюционно, постепенно да се модернизират различни видове техника и т. н. целта на визията е следващото правителство, когато дойде на власт, да си направи своя преглед на структурата на силите, на отбраната и да набележи мерки по-нататък, до 2020 г. Въпреки че и в този аспект на инвестиции ние сме се погрижили да направим план до 2020 г. и работим по него.

- Допускате, че след изборите може да не бъде същото правителство?
- Напротив, считам, че на сега управляващата партия трябва да се даде възможност да довърши започнатото и като инфраструктура, и като промени в администрацията. И съм сигурен, че ако хората много внимателно направят една не емоционална, а чисто обективна преценка на това, което беше в следата на 2009 и това, което има сега, би трябвало да дадат своето доверие отново на управляващата партия ГЕРБ. За мен това би било лично удовлетворение заедно с факта, че ще изпълним основните задачи, които имаме към 1 юли 2013 г.

- А кои години бяха най-хубавите за вас?
- От гледна точка на реализация – 1984-1987 г., когато бях командир на зенитно-ракетната бригада в Стара Загора. Това са години на придобиване на нова техника, на изучаване, на подготовка, на стрелби в бившия Съветски съюз. Това бяха много напрегнати две години и половина, след което естествено друг период, който ме удовлетворява изцяло е този в ръководството на МО - от 27 юли 2009 г. до сега.

За цялото интервю тук:

http://bgarmy.bg/?action=news&id=13117
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 13

 1. #1
  пламски бг. 30 дек 2012, 11:30
   
  0
   
  0

  ТЪП,НАГЪЛ НЕКАДЪРНИК-НАКРАТКО :МИЖИТУРКА! НИЕ ОБЕКТИВНАТА ПРЕЦЕНКА ,ОТДАВНА СМЕ СИ Я НАПРАВИЛИ!!!

 2. #2
  Meetyou 30 дек 2012, 13:42
   
  0
   
  0

  Изпълнили били Плана..., един много грешен план. Кой казва дали плана е бил добър? Мисля, че много компетентни хора изказаха мнение, че тази касапница която извършихте в БА е и ще остане като дълбока рана в българската история. Много години ще са необходими за възстановяване и рехабилитация. Какво стана с малката, но добре въоръжена БА? Май се случи само "малка". Сменете си експертите г-н министър, тези за нищо не стават.

 3. #3
  shark 30 дек 2012, 14:58
   
  0
   
  0

  Мазен циганин! След няколко месеца няма да си никой и тогава има да ядеш балтаци по черния врат, в който и град, където и да отидеш.

 4. #4
  един от многото 30 дек 2012, 14:59
   
  0
   
  0

  Тъпанар, ще му се още като министър, да доразруши армията. Кокала не се пуска лесно

 5. #5
  diver 30 дек 2012, 15:26
   
  0
   
  0

  Аньо , аньооо ...помияр загубен!!!!!
  Равносметката е , че всички вече искаме да те видим легнал в карамфилите !!!! ....патладжан насран!

 6. #6
  ludkoo 30 дек 2012, 17:13
   
  0
   
  0

  Прост Хасковски ЦИГАНИН,след изборите отлиташ усещаш ли ???

 7. #7
  A така 30 дек 2012, 18:16
   
  0
   
  0

  Дали някой се сеща да обобщава всички обръщения и пожелания отправени към А.А. ?! Сигурен съм, че много скоро дружно ще се забавляваме с тях....

 8. #8
  Незнайко 30 дек 2012, 18:27
   
  0
   
  0

  То като чете написаното човек и още малко ще вземе и да му повярва на "Ньойския". Леле как само си вярва, че някой му се връзва на розовите сънища. От тук нататък щял да развива армията "еволюционно" ...
  Аньо то остана ли какво да се развива? А като пак не излязат сметките, какво ще приказваш, че е виновен следващия министър, следващото правителство?

  Жалко, ама все още му се връзвам на тъпанара нещастен

 9. #9
  pilatus 30 дек 2012, 18:44
   
  0
   
  0

  Ако този остане министър и след изборите"тежко ви бивши колеги" не ми се мисли още какво ще роди главицата му.Аз скоро напуснах армията единственно заради непредсказуемите му глупости.А иначе в речите много го бива както и в обещанията...

 10. #10
  Фидос Искренов 30 дек 2012, 23:52
   
  0
   
  0

  Фидосова: Моето куче яде телешки шол и има джинси

  "Яде много малко - купуваме му телешки шол, който първо се сварява, след което се смила и се смесва със зеленчуци - чушка, морков и тиква, и спагети", обяснява Фидосова за хранителния режим на кучето си
  Искра Фидосова Искра Фидосова
  Председателката на правната комисия на НС Искра Фидосова глези своето кученце Франсоа с телешки шол и кюфтенца, облича го с джинси и тениски.

  Яде телешки шол и малки кюфтенца, има собствен гардероб – джинси и тениски. Това заяви пред "Труд" Фидосова за своето "истинско малко, изящно бижу".

  Той е от декоративната порода - помияр сръбско-монтафонска овчарка, разкрива още Фидосова За менюто му се полагат специални грижи - всичко му се приготвя у дома, тъй като кучето е на специална диета и не трябва да наддава на килограми, добавя тя.

  "Яде много малко - купуваме му телешки шол, който първо се сварява, след което се смила и се смесва със зеленчуци - чушка, морков и тиква, и спагети.

  От сместа се правят мънички татарски кюфтенца- нервозни.

  Порционът за едно хранене е не повече от 350-400 г.

  Два пъти в седмицата му дават и едра, сварена норвежка сьомга, един-два пъти за закуска хапва и третинка от една кора пържени яйца", заяви Фидосова.

  Освен специална диета ФРАНСОА има и собствен гардероб.

  Във всекидневието си Фидосова най-често го облича с джинси и тениски.

  Има си дори и моряшко костюмче.

  Гвоздеят в гардероба му обаче е червено кожухче на джудженце, с което ФРАНСОА се фръцка щастлив, казва Фидосова.

 11. #11
  майтап 31 дек 2012, 00:00
   
  0
   
  0

  Aбе днес да не е 1-ви април,бе!Така ми звучи този пасквил!

 12. #12
  Запасняк ат резерва 31 дек 2012, 09:13
   
  0
   
  0

  Чудя се защо плюете само министъра, а не си погледнете безгръбначните генерали, адмирали и полковници? И не прави чест на част от форумците да кълнат Ангелов като простаци!

 13. #13
  опълченец 02 яну 2013, 17:25
   
  0
   
  0

  Оставането на Аню Ньойски на поста министър на отбраната ще бъде равносилно на подписване на втори Ньойски договор.
  Затова на парламентарните избори летоска всинца заедно като опълченци да се явим на изборите - семейства, роднини и приятели. Да им покажем, че "най-добрият министър за последните 20 години" (Аню Ньойски) е предизвикал пълен провал на ГЕРБ на изборите.
  А тогава Бойко ако иска нека си го направи зам.-председател на ПП ГЕРБ. И без това Ньойски има богато партийно-политическо минало още от 14 к-с на БКП и ОК на БКП в Стара Загора. Ако Бойко не го иска - да се върне при приятелчето си Иван Костов. Ако и той не го иска - да се върне при Александър Томов в "Коалиция на розата". Ако и Томов не го иска - да се върне падайки на колене и да целува ръка на царя - току виж пак го направили директор в МО. Ако и там не стане - да се ориентира към Мегленчето Кунева. Аню е пробивен. Нищо чудно пак да пробие... Всяка ПП си има по един ренегат-предател. А за няколко партии това е едно и също лице - Аню Ньойски!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка