Зам.министърът Радев: Трябва да измислим механизъм, инвестиции които се влагат във воените, те да ги връщат. Продължаваме с остатъка от реформата. Ще освобождаваме още.

Pan.bg 04 яну 2013 | 21:14 views (4887) commentaries(19)
img Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев: Важно е да отиваш с удоволствие на работа!

04.01.2013 | Андрей Рангелов, Българска армия

- Г-н заместник-министър, кое ще е основното предизвикателство пред Българската армия през 2013 г.?
- През 2013-а остава остатъкът от реформата. Ние, политическото ръководство, ще направим всичко възможно да не ни се налагат или да не ни се внушават повече промени!

Но това, което е записано в Бялата книга, което е приел парламентът, искаме да се случи. Не желаем никакви трусове около това, което сме предложили там със 7-8 месечен труд на професионалното ръководство. Направихме преглед на силите. Сложихме тези параметри.
Знаете, през 2013-а трябва да освобождаваме още офицери и цивилни служители. Но всичко трябва да бъде по този план, това трябва да го знаят.
Неслучайно и президентът го повтори. Ние му благодарим за това. Защото е важно и той да го знае, да го съзнава и да го иска от всички партии, които участват на изборите.
И военнослужещите, и цивилните служители да знаят, че промени извън Бялата книга не би трябвало да се случват. Стремим се да поддържаме точно това темпо и всичко, което е записано в Бялата книга.

- Какво предстои да се извърши по възложения от правителството в навечерието на Коледа мандат на министъра на отбраната за преговори за нов основен боен самолет?
- Мандатът е да преговаряме с тези държави, за които министърът говори (Германия, САЩ, Португалия, Израел, Италия и Швеция – б. р.). С някои сме напреднали повече, с други – по-малко. Но направляващият комитет, който аз ръководя и групата, която ръководи бригаден генерал Румен Радев, експертите, сме направили това, което трябва да се очаква от нас.
Направен е анализ на информацията, която получихме от отделните държави. Известно е, че договорът ще бъде междудържавен. Такава ни е целта.
Обработили сме информацията. Стигнали сме до три вида, както го кръстихме – нов тип самолет, и сега остава да осъществим преговорите за финансови схеми и всичко друго, как точно да стане.
Това е времето, което ни остана - може би предстоящите 2-3 месеца в началото на тази година. И ще докладваме на министъра, министърът - на Министерския съвет, а от там – в Народното събрание.
Надяваме се до лятото да приключим процеса. След това плащанията, разбира се, ще бъдат от 2014-а и нататък.
Но не може да отлагаме повече, тъй като знаете, през 2013-а изтича ресурсът на МиГ-21, след това и на МиГ-29.

- Освен за изтребителя, по какви други проекти предстои да се работи най-активно през годината?
- Ще изграждаме следващите батальонни бойни групи, след като през 2012 година сертифицирахме първата. Това е може би най-важният проект, въпреки че има и доста други.
Ще се опитваме да придвижваме всичките проекти, които са записани в инвестиционния план-програма така, както сме решили. Очакваме до 2018 г. средствата, които си представяме, да бъдат получени. Разчитаме делът на разходите за отбрана от брутния вътрешен продукт да е 1,5 на сто.
Сега получаваме малко по-малко – 1,3 и малко. Надяваме се в следващите години, като минем 1,5, средно да бъде около едно и пет, както е записано в Бялата книга.
Ще работим по всички проекти, които сме предвидили. Така е решило експертното ръководство, така е преценило политическото ръководство, ние сме едно интегрирано министерство, всичко това е подкрепено, записано е в документите и през 2013-а започваме с тези. Сега говорихме за основния боен самолет, говорим за батальонната бойна група, ракети трябва да доставим за Военноморските сили, катери, а и киберсигурността е важна.
Така че всички проекти са под нашия поглед. Движим ги в зависимост от това в момента какво решава Съветът по отбранителни способности и политическото ръководство, кой от проектите трябва да бъде придвижен. И, разбира се, в зависимост от това какви са отношенията ни със съюзниците, защото това е свързано с тях. Когато те ни помагат, съответно единият проект изпреварва другите. Но ББГ е един от най-важните проекти.

- Предстои ли скоро да бъдат открити българоамериканските съвместни съоръжения на „Ново село”, след като се планираше това да стане през есента на 2012 г.?
-Надяваме се. Ние получаваме всестранна помощ от САЩ. Много сме им благодарни винаги за това, което всички знаят – за прочистването на терена в Челопечене, за проверките на складовете, нещо много важно. Идваха две инспекции. Това, което сме договорили с тях, винаги се случва.
Надявам се, че и със съвместните съоръжения ще бъде абсолютно същото. Считаме, че тези съоръжения, така изградени на „Ново село”, трябва да се използват много по-активно, включително от нашите воини и от съюзните сили.
Има и още такива съоръжения. Говорим и за Безмер по-нататък ако направим това, което е предвидено. Така че при тях проблеми няма. Стига ние да сме коректни и навреме да заявяваме желаното, за да може да влиза в тяхната финансова година.

- След края на мисията ни в Кабул в началото на тази година предстоят ли някакви промени в участието ни в Афганистан извън приетата стратегия за изтеглянето ни?
- Поне засега – не. Знаете, ние след 2014 г. ще си приберем и контингента от Кандахар. Нямаме други ангажименти освен обучение с групи. Каква ще бъде числеността, ще бъде уточнено допълнително. Такива са ангажиментите и договорките. Нищо не се е променило. Това изпълняваме.

- Смятате ли, че военнослужещите вече ще мислят по-малко по материални въпроси като заплати и пенсии, а повече – за службата си, след като от началото на 2013-а вече са в сила новите правила за тяхното пенсиониране?

- Така е. Смятаме да обмислим и една друга схема. Не можеш да минаваш обучение, примерно, в академия или курс - на запад или на друго място, след което да се върнеш и веднага да напуснеш...
Оказа се, че в кадровата ни политика нямаме механизъм, с който да задължаваме офицерите да върнат това, което е инвестирано в тях през годините на обучение. Това го няма и някои хора напускат. А това не е добре!

Но е и много важно военнослужещите да знаят, че завършвайки курс, ще имат някаква перспектива. Промени в армията винаги ще има. Ние се опитваме да стабилизираме системата и да приличаме на другите страни.
На фона на това има и втора страна - кризата и финансите, с които разполага България. Това всеки трябва да го разбира добре.
Ето, увеличаваме малко заплатите (от 1 януари - с 9 на сто за военнослужещите – б. р.). Но пък вече има второ условие за пенсионирането им (изискване за определена възраст – б. р.). Да, това ще го има и всеки трябва да си направи сметката за себе си.
Но системата би трябвало да се успокои. Ще кажа и личния си опит. Никога не съм мислил за такива неща и много офицери, според мен, не го мислят това. Да, хубаво е да си смяташ кога ще се пенсионираш, каква ще ти е заплатата, все пак ние сме тук на работа.
Но много по-важно е да погледнеш на това, че идваш на работа с удоволствие, че се занимаваш с колегите си с неща, с които си полезен. Всеки има нужда от това. Човек трябва да знае, че, отивайки на работа е полезен и да вижда това в очите на другите.
Пожелавам на военнослужещите това да им се случва! Да ходят с удоволствие на работа. Да са си взаимно полезни – те на Министерството на отбраната и Българската армия, и обратното – системата да им отвръща със същото. Така си представям нещата.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 19

 1. #1
  Научен кадър 04 яну 2013, 21:50
   
  0
   
  0

  Личи си простотията на исказа облечена в академична форма!!!!

 2. #2
  Йехуда Навир 04 яну 2013, 21:58
   
  0
   
  0

  Давай, давай - то ще дойде време, когато осанката ти на катър ще стане такава, като на лайно. Сега не ти се вярва, но само преди 20 години никой не вярваше, че България ще бъде в друга орбита, нали? И барабар с тебе, много други говеда с пагони и луксозни костюми ще отидат там, където им е мястото. Нещастник мръсен!

 3. #3
  Н.Еремиев 04 яну 2013, 22:00
   
  0
   
  0

  Този що не вземе да се гръмне. Прави сметки до 2018-та. Че то тогава ГРОБ няма да го има.

 4. #4
  Главен Редник на БА 04 яну 2013, 22:00
   
  0
   
  0

  Трябва да се измисли механизъм, чрез който държавните средства, вложени в некадърни депутати да се връщат!!!

 5. #5
  van 04 яну 2013, 22:11
   
  0
   
  0

  По този начин нещата няма да се получат!Ще има голям отлив от армията даже по време на криза!Причините са комплексни!Генералите трябва да застанат с позиция по близо до проблемите на подчинените си а не извън тях!

 6. #6
  Тиква 04 яну 2013, 22:28
   
  0
   
  0

  Четох интервюто няколко пъти и така не успях да схвана дълбочината на всички Радеви мисли. Все едно, че говори Цецко - несвързано и шаблонно. Ясни са ми само две неща - че ако ГРОБ-арите останат на власт ще има не-само още съкращения, но и финансови санкции срещу напускащите, както и че ще се купуват американските консерви, които ще се плащат от няколко следващи правителства.

 7. #7
  Тони 04 яну 2013, 22:38
   
  0
   
  0

  Приказки, Приказки!
  Само да има глупаци да ви вярват!

 8. #8
  trap 04 яну 2013, 23:13
   
  0
   
  0

  aman ot nazionalni predateli.sled mandata tryabva s ministara na otbranata da se podvedat pod sadebna otgovornost za nazionalno predatelstvo kam rodinata.i da gi pratyat v gulak.v nyakoi uranova mina

 9. #9
  Meetyou 04 яну 2013, 23:23
   
  0
   
  0

  А дали не трябва да се помисли и по въпроса, ако офицер завърши академия(колеж) било в България или в чужбина и решат да го освободят преди навършване на възраст за пенсия да му се полага и по-голямо обезщетение, заради времето през което е лишил семейството си от присъствието си. Нека сме откровени и за това какво инвестира армията в обучението на офицерите. Какво е нивото и качеството на обучение? Къде се настаняват по време на обучението? Какво им плащат при обучение в чужбина? Какво им се предлага след завършване на обучението? Как се грижите за семейството на военнослужещия по време на обучението? Каква социална политика, какви пет лева?

 10. #10
  Некой Никой 04 яну 2013, 23:29
   
  0
   
  0

  Валентине, Валентине, и ти се взе "насериозно"..... забрави годините на крадените стопове, а?

 11. #11
  perko 05 яну 2013, 00:29
   
  0
   
  0

  Майкооооо, като го чета тоя и се чудя да се смея ли,да плача ли? Май по-скоро тъжно ми стана за колегите, за армията, за държавата, за мен... Дума дупка не прави, а на тоя нищо не му разбрах и то не понеже много умни приказки е надумал. Въздух под налягане е тоя. Тия съсипаха толкова, колкото никой до тук не успя да съсипе. Кво дремахте 3 години и половина? Не знаехте ли, че нямате никаква кадрова политика?

 12. #12
  Морски от гората 05 яну 2013, 10:13
   
  0
   
  0

  Най-важното през 2013 заедно с министъра Гном да се подготвите и да сдадете безропотно постовете от, които направихте толкова много за разрухата на БА и нейните отбранителни способности, че ще останете навеки в историята редом до ньойския договор.
  След това не се показвайте много много, че някой изкукуригал безперспективен подполковник от резерва може да ви тегли куршума, ако следващите не се самосезират и не ви тикнат в затвора.

 13. #13
  Боец 05 яну 2013, 10:56
   
  0
   
  0

  Преди човек да пише глупости е по-добре първо да се запознае поне с автобиографията на човека (която я има в сайта на МО) за когото пише и след това да дава мнение. Хубаво е също така всеки военнослужещ да е прочел „Бялата книга“ която не е написана преди два месеца.
  Ако се осъществи това което казва Заместник-министър В. Радев ще е добре т.е. да се спазват ясни правила които са общо известни, наистина да се стабилизира системата и разходите за отбрана да достигнат 1,5 от брутния вътрешен продукт.
  Понеже много хора не знаят трябва да заявя, че Зам. министър |В.Радев и ръководство на министерството е помогнало на много хора за лечение благодарение на което много от тях са ЖИВИ И ЗДРАВИ и могат да работят пълноценно, А ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ ЦЕНА НЯМА!
  Според мен не е правилно един офицер да мисли за пенсия веднага след завършване на военното училище. Познавам офицери които от 10 години само пенсията си смятат и още са на служба. По-правилно е да мислиш как професионално да се реализираш и да повисиш своята квалификация така, че наистина да изпитваш удовлетворение от своята работа. Както един лекар трябва цял живот да повишава своята квалификация така и военнослужещия трябва да е в крак със съвременните изисквания и реалности.

 14. #14
  близък от екипа 05 яну 2013, 11:07
   
  0
   
  0

  от труда на екипа през тези 6-7 месеца има още три неща който ще се случат през есента на 2013год. Първо обежтетенията ще са 10 заплати за да може да си тръгнат полколниците и подполковниците, Второ ще въведат или заплата или пенсия за получаване, за да си тръгнат рабатещите пенсионери от МО и трето длъжност от ззам.командир на в.Ф до длъжност командир на Бригада ще паднат по натовски стандарт.Всичко това е съгласувано и с действащата в момента опозиция.

 15. #15
  необразован 05 яну 2013, 14:25
   
  0
   
  0

  Първо, трябва да се измисли механизъм за всеки, който с действие или бездействие е навредил или има потенциал да навреди на националната сигурност - било то в икономически или политически или военен или какъвто и де е аспект - да бъде му бъде раздавано правосъдие или да бъде отстраняван от мястото от което може да навреди на държавата си.

 16. #16
  Dedo Boje 05 яну 2013, 19:42
   
  0
   
  0

  Поредната медуза изплува от хранилката. Всичко било по "Книгата с белите листи" - какво ще отчетеш за този мандат освен конференцийки и екскурзии за дебелото черво!? Какви съоръжения, какви самолети и проекти. Въздух под наблягане. Американците си построиха всичко сами, въпреки опитите на местните смешници - логистици да ги ограбят, кажи един - два значими проекти, освен селски разпродажби и "утилизация" на нещо си. Какви перспективни планове, за които разбираш от вестниците месец-два преди да се случат.

 17. #17
  Asan 05 яну 2013, 19:51
   
  0
   
  0

  Знае ли, г-н зам.министъра изобщо какъв е неговия ресор в МО ??? Заради такива широкопрофилни експерти като Радев в НАТО България е мръсна дума, и хората бягат като дявол от тамян, опре ли до съвместни дейности. Опарили са се от празни обещания.

 18. #18
  наблюдател 07 яну 2013, 11:38
   
  0
   
  0

  "Ще освобождаваме още."
  А ние ще ви освободим на парламентарните избори през лятото! След това прокурорите ще решават колко свободни трябва да бъдете...

 19. #19
  ddd 09 яну 2013, 09:22
   
  0
   
  0

  Ей, малоумнико зам. министър, ходя с удоволствие на работа и давам 110% от това което съм получил като подготовка. Само вземи да кажеш ти колко даваш? И вземи да помислиш с такива интервюта какъв ти е баланса "вземане - даване". По мое мнение 70-30!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка