Генерал-майор Попов: Ще преговаряме и за нови изтребители

Pan.bg 06 яну 2013 | 22:35 views (5109) commentaries(21)
img Otbrana.com

Правителството даде мандат на министъра на отбраната Аню Ангелов да преговаря за доставка на многоцелеви изтребители и то не само за употребявани. Това уточни днес по БНР командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов.

До 1 март военният министър трябва да докладва в Министерския съвет за резултатите от преговорите. Досега е разговаряно с 9 страни, обсъдени са 15 възможни варианта, каза още генералът. Той отрече появилите се напоследък информации, че министерството вече се е спряло на португалски Ф-16. Преговорите тепърва започват, допълни командирът на ВВС. Той припомни, че от 1989 г. България не е купувала бойни самолети.

Финансовата рамка е от 700 млн.лв., като изплащането ще бъде в продължение на седем години. На практика стойността на самолетите не е основната част в разходите, посочи генерал-майор Попов. Има много други аспекти – подготовка на летателен и технически състав, интегрирана логистична поддръжка и др.

До този момент не сме имали такава готовност за доставка на бойни самолети, подчерта командирът на ВВС. Заедно с това, продължи той, разполагаме с подготвени хора, участвали в редица международни учения и разработени абсолютно нови регламентиращи документи. Имаме, заяви генерал-майор Попов, готовност да наберем скорост и да не загубим темпото. За това, според него, сега е времето за закупуване на изтребителите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 21

 1. #1
  awiator 06 яну 2013, 23:07
   
  0
   
  0

  Г-н Генерал...какво темпо каква скорост какви 5 лева. ВВС се превърнаха в едно голямо нищо от което нищо не зависи и изобщо за какви ВВС говорим когато те останаха с капацитет и възможности на няма и една авиобаза от преди 20 години. Играем си на войници а на гърба ви се печелят едни сериозни суми от комисиони....ето за това все още съществувате в този формат което в действителност е страшно жалко и недостойно, но....какво да се прави....парата прай борбата(не храната) и точно в това е проблема.

 2. #2
  Beks 06 яну 2013, 23:25
   
  0
   
  0

  Две неща подчертани в текста правят впечатление.
  1. Имаме подготвени хора!
  - кого лъжете господин генерал?
  Имате 3ма инструктори в Графа и шепа момчета, които летят по Ер полисинг. За какви подготвени хора говорите? Та вие изгонихте всичките...
  Спомняте ли си едно интервю за Лайвнюз през 2011 г.? Тогава бяхте разтревожен от факта, че са напуснали 5-има летци!!! И казвахте, че лично сте ходили да говорите с всеки и сте били по-спокоен, след като сте успели да убедите хората да не напускат.
  А сега? С кого говорихте? Защо не ги спряхте тези над 20 летци, които напуснаха? Защо не спряхте техниците? Защо ходихте да се снимате за фотосесия за списание Макс на Графа, а не проведохте един разговор с нас? Защо, защо? Къде бяхте като дойде министъра през ноември, само Радев и Симеонов надигнаха глас срещу него... А вие?
  2. Уж не са водени преговори, а знаете че трябва да изплатим изтребителите за 7 години? Кой ни е предложил това? Коя държава? Защо криете? Едвам ли и 15-те оферти са лизингови със срок от 7 години. Като сте казали А, кажете и Б.
  А - и вижте какво казва колегата ви отляво на военния сайт - ген.Радев за летците и тогава казвайте че са подготвени... Всъщност ген. Радев и сега и преди говори в наша защита, защото е един от нас. А вие?
  За какво изобщо давате интервюта....

 3. #3
  ЧИЧОТО 06 яну 2013, 23:52
   
  0
   
  0

  Разликата между ГЕНЕРАЛА в ляво (Р.Радев)и генерала в дясно(К.Попов)е ПОЛИТИКАТА. ЖАЛКО БРАТЯ.

 4. #4
  И още 07 яну 2013, 01:34
   
  0
   
  0

  И друга разлика! Този в ляво може да поема рискове! Десният.....

 5. #5
  Vov 07 яну 2013, 02:06
   
  0
   
  0

  Продължаваме да се правим, като общество, че не знаем ИСТИНАТА, че тя не съществува, че не сме чули, разбрали и пр. Така никой нов или стар изтребител не може да ни спаси...
  С нищо не ни помага фактът, че никой от експертите не желае да каже това, което мнозина знаем: Без 150 часа/летец/година във всички МТО и по цялата програма(КУРС, КУЛП, няма значение)на даден самолет, хората, които летят на него и които го обслужват, НЕ МОГАТ да са в необходимата летателна,оперативна и бойна готовност![Тук не споменавам и многото други необходими и достатъчни условия - осигурявания и т.н.]
  И след като Българският правителствен (и военен)бюджет не може да осигури дори минималната необходима летателна подготовка - от доста години насам, сега и в обозримо бъдеще, за какви нови покупки говорим? Защо?
  Да не би някой да ме убеди, че в държавния бюджет са събрани едни голеееми пари, и като купим новите самолети всички ще летят по 150 -160 часа?!

  Фактът, че живеем в най-прекрасното място на планетата, че не се очертават значими рискове и опасности за нац. суверенитет, изискващи масирано използване на значителни ВВС, не може вечно да ни помага...
  Неказването на истината - също.

 6. #6
  Енчо 07 яну 2013, 02:08
   
  0
   
  0

  До Бекс. Отговор на въпросите "защо". Защото е номенклатурчик, това е , от едно поколение, което мисли по един по-така определен начин...приказки и само приказки, пазене на службицата на първо място, ненакърняване на интересите на "висшестоящите". Какво да очакваш от такива хора. Той не е виновен между другото, това е родната традиция.

 7. #7
  jojo 07 яну 2013, 02:14
   
  0
   
  0

  Имаме една хубава дума в българския език, която не знам как се превежда на който и да е друг.... дупедавец

 8. #8
  Енчо 07 яну 2013, 02:14
   
  0
   
  0

  Vov, върви ли наряда, как е?

 9. #9
  Олег 07 яну 2013, 08:49
   
  0
   
  0

  От това "ЩЕ" вече преядох. То ще повишават заплати, то ще повишават пенсии, то ще купуваме даже нови самолети и т.н. Но цените на всичко повишиха! Е, с изключение разбира се, на човешкия труд!
  Сега като купим самолети "втора ръка" и авиацията ще ни стане "ВТОРА РЪКА"! И за всичко са виновни тройната коалиция - Лакомия, Безкруполност и Наглост, която ни управлява 23 години!

 10. #10
  pilatus 07 яну 2013, 12:10
   
  0
   
  0

  Много лъскави думи Г-н Генерал,но за съжаление аз вече отдавна не вярвам.Да ви видим какво ще закупите(ако изобщо го направите)пък тогава говорете.За съжаление армията вече е сасипана.Колко отлично подготвени кадри напуснаха авиацията заради бездушието и глупостта на висшестоящите.Но то хората са го измислили отдавна"като не храниш и уважаваш собствената си армия ще храниш чужда"рано или късно...

 11. #11
  полковника 07 яну 2013, 12:23
   
  0
   
  0

  Видовете ВС не действат синхронизирано, а всеки за себе си-моряците са доволни на фрегатките без ракети, пехотата се радва на ББГ с боен потенциал на усилен мс взвод и ежедневно си ги броят колко са сертифицирани, а ВВС разчитат на доставка на 8 самолетчета без въоръжението. В един глас трябва да се води борбата за бюджет, заплати и модернизация, но може би вече е късно-това, което сам си направиш, друг не може.

 12. #12
  DDT 07 яну 2013, 15:14
   
  0
   
  0

  "Имаме, заяви генерал-майор Попов, готовност да наберем скорост и да не загубим темпото". Коце, наистина набираме скорост и не губим темпото, но за съжаление по надолнището. Абе вие двамата с Румен въобще говорите ли си?

 13. #13
  ... 07 яну 2013, 16:05
   
  0
   
  0

  ...тоя позьор, интригант и службогонец отдавна трябваше да е пенсионер, във ВВС нещата хич не са в ред, трябват работяги на всички нива, включително и на неговото, позьори ще трябват когато нещата потръгнат, но сега тоя е ненужен, даже пречи с неговата... " криворазбрана цивилизация". Ген. Радев поне има енергия и интелект да свърши нещо, да се надяваме добро, но трябва и да му се даде шанс!

 14. #14
  auu 07 яну 2013, 16:46
   
  0
   
  0

  според мен точно от това ни са повечето проблеми-ген.Попов бил такъв,онакъв,а ген.Радев е незнам си какво и т.н.Докато има такива интриги в самата структура и докато се изяждаме сами от вътре никога няма да се оправим.Единият е командир,а другия е зам.командир и трябва да се спазва ерархията,да се подпомага по-висше стоящия ,а не да му се подлива вода по какъвто и да било начин.И двамата имат трески за дялане,а кой ли няма?

 15. #15
  awiator 07 яну 2013, 17:23
   
  0
   
  0

  Aбе колеги....то и от двамата нищо не зависи. Те са последните дето някой ще ги пита за новата "стара" авиационна техника. Това решение ще се вземе на едно друго място от едни други хора,а след това тежестите, които то ще донесе за авиацията ни ще се носят от хора като тях двамата. Но това е положението в родната ни държавица с подобието на армия, което ни оставиха всичките некадърни хрантутници в парламента от 1989 до сега. Иначе ако някой от генералите не пее както трябва в НАТО-вския хор ще се прости със службата много бързо ... примери колкото щеш ....всички ги знаем и ги видяхме как действат.

 16. #16
  Dupe 07 яну 2013, 17:59
   
  0
   
  0

  Една лъжа и сто пъти повторена не става истина. Ще замаже положението, докато се сключи някаква сделчица. Но факта, че едно - две поколения в авиацията ще бъдат лишени от всякаква перспектива, ето това г-н генерал не може да стане истина. И жалко, че се явяваш като солташак на един педя човек - нямаш оправдание за това поведение!

 17. #17
  21 07 яну 2013, 20:17
   
  0
   
  0

  Много добре стоят един срещу друг. Те така са и реално. Но са един дол дренки. Хвани единия удари другия. Лика прилика а полза никаква.

 18. #18
  Meetyou 07 яну 2013, 21:00
   
  0
   
  0

  Аме усмихнете се, бе господин генерал! "Ела изгрей, както се пееше в една песен. То и без това сигурно ти си слънцето на нашата "слънчева авиация", лятяща рядко, и то само при слънчево време. До там я докарахте бе, г-н генерал. От злоба и проклетия не можа да пораснеш! Вземи направи едно достойно нещо, тръгни си заедно с пилотите. Ти си свърши работата - разби ВВС.

 19. #19
  dude 09 яну 2013, 08:50
   
  0
   
  0

  Абе, пичове! Както гледам повечето от вас си чатят тук не защото разбират от темата, а просто за да си задоволят егото като оплюят този или онзи. Ако нямате какво да правите и се чудите как да го свършите, не го правете тук! Всичко ми звучи малко по шопски - може я да не сам добре, ама на Вуте требе да му е по-зле! Не виждате ли, че тези двамата се борят да спасят ВВС и достойнството на българската военна авиация!Само колегата 'Vov' показва здрав разум и трезва мисъл тук!
  Ами я се запитайте ако вие сте на мястото на Попов, дали ще имате смелост да застанете най-отпред и да се борите за ВВС или по стар български обичай ще си "слушкате и папкате" на завет!Като гледам всички сте от ВВС -плачете си за заплатките, за благинките и надбавчиците и ако може да си останем със старите самолетчета щото са само няколко и рядко летят, та не се налага да се напъвате и да работите. Като дойдат новите, които и да са те Ф-ове, Грипет и прочие, ще ви се наложе английски да понаучите, нова техника да усвоявате - все неща дето май не са ви по вкуса и ще ви е зор! Така е по-лесно: плюем този, плюем онзи.... Този човек се бори за вас да ви има и да си вземате заплатките и надбавчиците за правене на нищо!

 20. #20
  хахо 09 яну 2013, 22:05
   
  0
   
  0

  Чудя се на моряците и сухопътните чипици. Съсипаха ги и ги обезличиха отвсякъде, ама лоша дума за командирите си не обелват.
  Тия тука загризаха Попов, класифицираха го вече и реват за нов месия. Ревете, ревете - то при вас май сега е аслъ като по роман на Дюма - за краля и кардинала. Ама имам едно усещане, че този кардинал в комбина с един друг сив кардинал ви е.. м..
  Абе, защо ли да се хабя ... То вече ми се драйфа от всичко това ...

 21. #21
  DDT 10 яну 2013, 08:48
   
  0
   
  0

  Под една статия беше постнато "Тази армия дали ще бъде намалена с 2-3 или 5000 души е от значение само за бюджета , но не и за националната сигурност". За съжаление това е голата истина. В този вид тя вече не е в състояния да изпълнява конституционните си задължения и това е ясно вече на ВСЕКИ БЪЛГАРИН, но никой от големите фуражки не смее открито да го каже на тия, които я докараха до това състояние. И в това се крие цялата трагедия на БА и БЪЛГАРИЯ и трагикомизъм на големите фуражки. До #20 Пуснато от хахо: Ако знаеш само как си псуват и те началниците...Прегледай статиите и коментарите под тях в другите раздели и ще видиш за какво става дума. Като пример се сещам за една статия за полк. Костадин Сталев.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка