Цонев: ГЕРБ срина армията!Ангелов се провали най-много

Pan.bg 09 яну 2013 | 23:53 views (5607) commentaries(14)
img http://nikak.bg


Николай Цонев е български офицер, предприемач и политик. От 2008-ма до 2009 година е министър на отбраната в правителството на Сергей Станишев, като представител на НДСВ в управлението на тройната коалиция. На 1 април 2010 година (след края на мандата му) е арестуван показно и разследван за злоупотреби (обвинен е в предлагане на подкуп на следовател – на 28 октомври 2012 година е оправдан от Софийския градски съд по това обвинение, и за сключване на четири неизгодни сделки през 1999 г. – на 1 юни 2012 г. е оправдан от Върховния касационен съд). На 24 юни 2012 година е избран за председател на ПП “Нова Алтернатива”.

- Какво се случва в държавата ни, г-н Цонев? Борисов твърди, че България успешно се бори с икономическата криза, а всъщност сме най-бедните в ЕС. Какъв свой проблем трябва да реши правителството ни?


- Държавата е оставена на автопилот. Хората във властта се опитват да плячкосат като за последно, защото Бойко Борисов и съучастниците му знаят отлично какво ще се случи на изборите през лятото. В същото време т. нар. премиер е тръгнал на гастрол в медиите да обяснява колко е добре положението – вероятно има предвид себе си и върхушката на ГЕРБ. Българинът обаче стои пред телевизора си, слуша глупости, след което отваря празния си хладилник – а ехото вътре определено изкривява розовата картинка на Борисов… Следващото правителство ще има да решава много проблеми. Моята прогноза е, че то ще бъде коалиционно и на експертна основа. Настоящото има да решава един основен проблем – как да си отиде с мир! Ако дори и официално контролираната статистика показва, че сме най-бедните в Европа, то можете да си представите колко катастрофално е реалното положение. Бедността е политически предопределена от некадърното управление. Преди няколко дни излязоха данните за раждаемостта – катастрофални! През всяка година от мандата на ГЕРБ са се раждали по-малко бебета. Ето това е истинската социология – няма как да скриеш мизерията от хората в активна възраст, които се отказват да имат деца. Но изборите тази година ще са на Видовден…

- Къде, според Вас, се крие проблемът с българските кръстопътища: в отсъствието на добри идеи, в неспособността да се намерят добрите решения, в невъзможността да се направи смислен анализ на социалното ни положение, или в отказа да се посочат истинските причини за отсъстващото, а обещано благосъстояние?

- България четири години живее в диктаторски режим. Някои го окачествяват като руски тип, други – като латиноамерикански. Този анализ може да бъде правен след години, когато хората са се отърсили от безизходицата на настоящото управление. В сегашните условия изобщо не може да правим адекватен социално-антропологичен анализ, към който ме насочва въпросът Ви. Но аз имам смислена визия за бъдещето – българите се оказахме много цивилизовани и търпеливи граждани и искаме да запазим демокрацията в държавата. Въпреки бедността, въпреки страха, въпреки мафиотското управление. Властта безочливо твърди, че хората били доволни, защото нямало протести… Разбира се, че няма да има – българите знаят, че промени в политиката се правят на избори, а не на улицата!

- Готов ли е екипът на “Нова Алтернатива” със сериозния анализ на проблемите, причинени от сегашното управление?

- Да, вече имаме такъв анализ и готовност да направим стъпки за решаването на тези проблеми. Дори и в момента, докато сме извънпарламентарна опозиция, успяваме да посочим пътища за решаването им. Оказва се, че дори в самата парламентарна група на ГЕРБ има депутати, които вече се интересуват от действията ни и разбират, че предлагаме работещи решения. Например ние първи алармирахме за проблема със статута на войниците и матросите в Кодекса за социално осигуряване и след това изменението бе гласувано 1:1 с нашето предложение.

- Ще търсите ли някакви дълбоки и сложни причини за кризата?

- Няма защо да ги търсим – държавата се развива така, както я управляват политиците. Реформите на практика са спрени, за да не бъде загубата на изборите особено унизителна. Но, както вече казах, кадърните хора в администрацията имат нужда от перспектива. „Нова алтернатива“ има експертен екип в областта на управлението на държавната администрация, оглавяван от Снежана Димитрова – човека, който отговаряше за административната реформа при три правителства – на Иван Костов, на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев. Тя е управленец, който знае как се правят реформи. И се надяваме, че потенциала, който сме натрупали, ще можем да използваме в следващото управление.

- Каква политика е готова да прави “Нова Алтернатива”?

- Преди всичко имаме волята да носим отговорността за политическите си решения. Ние имаме една кауза и тя се казва България! Заставайки твърдо в политическия център, ние искаме да правим политика “отдолу нагоре”, т.е. базирана върху волята на избирателите, а не обслужваща интересите на монополни и престъпни структури.

- Целите ви за парламентарните избори през тази година?

- Да представим в Народното събрание интересите на хората, които искат да имат нормален живот тук, в България. Но по-важното е какво ни сближава с други градивни опозиционни политически сили, защото, както вече казах, следващото управление ще е коалиционно. Отворени сме към сътрудничество с други либерални и патриотични партии, но само на принципна основа! Винаги съм смятал, че честността е най-добрата политика. И дори в момента да не изглежда така, своеволието на сегашната власт е към своя край и ще има връщане към принципната политика – в това съм убеден!

- За какво ще се борите?

- Като отговорна политическа сила “Нова Алтернатива” ще се бори за възстановяване на принципа на солидарността в социалната политика. Ще се явим с открито лице и честни намерения, а не с откраднати от други партии структури, както се готвят да направят някои други нови партии. Ще поискаме кредит на доверие с вече реализирани действия, които променят към по-добро положението на хората, а не с ножици в ръка и с безграничната наглост на квартални милиционери. Бедността може да бъде победена – но трябва парите да се инвестират в социални дейности, а не да се крадат и да се правят идиотски пиар акции.

- Немалко българи в родината са изправени пред лична катастрофа заради бедност. Би ли могло това бреме да се поеме чрез ограничаване на разходите на правителството (тази власт е похарчила 18 млрд. лв. повече от тройната коалиция), или пък да се поеме от богатите чрез увеличаване на данъците и регулациите?

- Да, властта има нужда от диета! Не от бронирани лимузини и не от водометки срещу недоволни граждани. С падането на ГЕРБ от власт ще се справим с най-антибългарския режим от поне 20 години насам! Държавата има нужда от нов тип управление, което залага на реда и дисциплината, приложени основно към политическата система. Имаме нужда от нова алтернатива в държавността като цяло. Приближените на властта фирми, които злоупотребяват със средства и от бюджета, и от еврофондовете, спокойно могат да запълнят дупките в бюджета, които финансовият самодеец Дянков иска да запълни с данъци от лихвите по депозитите и с неизплатените пари на пенсионерите по Коледа. Не е необходимо увеличаване на данъците – просто НАП трябва да ги събере от всички…

- Какво би могло да се случи, ако младите, пълни с енергия, но и с гняв, продължават да се чувстват без корен? Реалната безработица у нас е 17-18%. Какво означават тези цифри в социален план?

- Въпросът Ви определено се състои от две части. Първо, младежката безработица у нас е поне 30% – но няма никаква официална статистика по въпроса. Второ, безработицата сред образованите и хората с опит е много по-висока от средната, защото тези хора не могат да работят за 300 лв. месечно. Социалната политика на това правителство е геноцид срещу българската нация! Кога за последно сте виждали някаква политическа изява на социалния министър Тотю Младенов?! Ще Ви подскажа – преди повече от два месеца. ГЕРБ се опитват да решават проблема като щрауси – просто се правят, че не съществува. Няма пари за майките, няма пари за пенсионерите! Парите отиват за бонуси в държавната администрация – но там шамарът на изборите ще боли най-много, защото истинските професионалисти в нея не могат да бъдат купени с бонуси. На тях им е писнало да им заповядват нимфетки от младежката организация на ГЕРБ…

- Не е тайна, че военнослужещите Ви харесват, въпреки че бяхте министър на отбраната за сравнително кратко време…Повишихте им заплатите, също и командировъчните на тези, които са в мисия, построихте детски градини за децата им… Вашата оценка за сегашната култура на управление в МО?

- Преди време в едно интервю казах, че не бих му я написал в бележника на настоящия министър (усмихва се). Не е въпросът дали ме харесват военните, или не – въпросът е да запазим Българската армия като един от стожерите на държавността. А това правителство направи всичко възможно да я срине. Най-важният въпрос в армията е свързан с кадрите и с мотивацията. И тук Аню Ангелов се провали най-много. Най-обективната оценка за политиката му беше оставката на кадровика на армията Иван Иванов – той сравни загубата на офицери с тази при битката за Сталинград! А това е човек, който минаваше за приближен на министъра. Милиционерът Бойко Борисов мрази армията – тя е изразител на всички ценности, които той руши – морал, чест, родолюбие. Затова е дал на ликвидатора Симеон Дянков прерогативи да мачка в МО. Няма никакво оправдание за дискриминационните поправки в Кодекса за социално осигуряване, за които „Нова алтернатива“ сезира Комисията за защита от дискриминация и вече трети месец нямаме никакъв отговор. Явно гафът е толкова голям, че е по-добре да не се говори изобщо за него… Аню Ангелов ще остане в историята като министъра, който се опита да настрои войници срещу офицери – това е непростимо! А за професионализма му е достатъчно да споменем само едно – случая Коиловци – чухте ли дори и една дума за тази диверсионна операция от него?!


За цялото интервю тук:
http://www.novaalternativa.bg/%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B9-%D1%86%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-nikak-bg-%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%81/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 14

 1. #1
  Сюркуф 10 яну 2013, 07:02
   
  0
   
  0

  Г-н Аню Ангелов ще остане в историята като велик реформатор. Г-н Николай Цонев иска да бъде много неща едновременно, а то така не става. Не може да бъдеш и корумпиран и честен и принципен и социален и елитарен и какво ли не друго на едно място то така не става. Моите уважения към него, той има превъзходни качества желая му да си намери достойно място.

 2. #2
  pens 10 яну 2013, 07:06
   
  0
   
  0

  БРАВО !!!!!

 3. #3
  О.З. 10 яну 2013, 10:29
   
  0
   
  0

  Ех Сюркуф,що не си плаваш по седемте морета, а се бъзикаш с читателите с "велик реформатор"??!!

 4. #4
  Чукча 10 яну 2013, 11:06
   
  0
   
  0

  Ей, с нетърпение чакам изборите да минат, та Цонев да си се прибере обратно в бърложката да си папка краденото и да спре да се прави на морален стожер относно армията, вселената и всичко останало! Всички са се вторачили в дедо Аню, ама досега един да е казал нещо за крадене и далавери, от които той се е облагодетелствал?

 5. #5
  c2 10 яну 2013, 12:10
   
  0
   
  0

  Бях решил да подавам документи за кадрови войник. Отидох във военно окръжие и какво да видя. Кандидати за служба са само цигани които с голям зор успяват да попълнят документите си, а някои въобще не могат да пишат и срещу 2 лева грамотен циганин попълва всички документи. Пълна трагедия, отвратен съм. Явно човек трябва да в много изпаднал за да се хване на служба.

 6. #6
  16 до с2 10 яну 2013, 12:23
   
  0
   
  0

  Интеграция му е майката-ЛОША РАБОТА

 7. #7
  колега 10 яну 2013, 13:28
   
  0
   
  0

  няма по -големи крадци от Цонев и Стутци като бивши изпълнителни директори на агенци.Лично аз работих при Цонев който ме извика и ми каза щом неумееш да крадеш няма да работиш в МОЯТА агенция

 8. #8
  наблюдател 10 яну 2013, 15:26
   
  0
   
  0

  А бе колега, защо го казваш сега?Къде се кри толкова време?Таман по 4 дела им трябваха свидетели,или още си в агенцийката!?

 9. #9
  DDT 10 яну 2013, 15:51
   
  0
   
  0

  Ей колега, не така! Аз не съм фен на Цонев, но нали знаеш, че това което казваш ако не можеш да го докажеш си е чиста клевета, а клеветниците...

 10. #10
  Meetyou 10 яну 2013, 17:27
   
  0
   
  0

  Направо ми се повдига като ви чета коментарите. Г-н Цонев беше най-добрия министър на отбраната след ген.Добри Джуров. Отговорете ми на един въпрос само - кой освен Н.Цонев помисли и направи нещо положително за хората в униформа в БА? Кой? ...не си напрягайте мозъците да си спомняте, отговора е НИКОЙ. Ако сте настоящи или бивши военнослужещи и не си кривите много душата и съвестта ще знаете, че е така. Ако не сте военнослужещи, просто не си врете главата където не ви е мястото!

 11. #11
  гpажданин 10 яну 2013, 17:28
   
  0
   
  0

  По-подъл и по-вероломен човек от Аню Ньойски системата на МО и БА не познава. А другите неща ще лъснат като сдаде поста. Вервайте ми!

 12. #12
  isaf 10 яну 2013, 19:14
   
  0
   
  0

  до чукча. незнам военен ли си или от подлизурковците на ньоиски но ще те питам чувал ли си за пистолетите които купи твоя любимец и как се използват те в мисиите/там наистина няма далавера/? а какво според теб е купуването на самолети трета ръка? по времето на цонев не си купувах хартия и консумативи и когато съм дежурен не си носех сандвичи а се хранех в столовата и последно имах здрава униформа но теб тия неща явно не те интересуват понеже търкаш някое меко столче

 13. #13
  бгармс 12 яну 2013, 17:56
   
  0
   
  0

  Николай Цонев е най-успешният министър на отбраната,направил е много полезни неща за армията(който не вярва да си направи справка и след това да говори) и съм убеден,че би се справил дори и с управлението на страната и определено всичко ще си дойде на мястото

 14. #14
  от Анонимните 12 яну 2013, 19:00
   
  0
   
  0

  Под никовете "Чукча", "колега" и "Сюркуф" се крие едно и също IP - това на Аню Ангелов!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка