Бай Ганьо прави Референ-дум-дум! Как да гласуват нашите военни в Афганистан?!

Pan.bg 16 яну 2013 | 17:22 views (3572) commentaries(11)
img Проф. д-р Стойко Стойков - otbrana.com

Демокрацията не е единичен акт, а система от правила и норми, която работи успешно само в нормално изградена обществена среда. Другото е принудителен избор при липса на алтернатива, т.е.- изнудване и диктатура.

Допитването – първото в най-новата българска история след демократичните промени през 1989г. – е за бъдещето на атомната енергетика в страната, а формулирания от парламента въпрос гласи: "Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?" Законът предвижда висок праг за легитимност на бъдещия национален референдум - активността трябва да е поне колкото на предишните парламентарни избори, т.e. до урните да отидат поне 4 345 500 души, а за да е положителен отговорът от референдума, положително трябва да са гласували 50 плюс един процента от участвалите.

В 36 държави ще бъдат разкрити 45 секции, в които могат да гласуват български граждани на предстоящия национален референдум, като секции ще има единствено в българските дипломатически представителства (консулствата и посолствата на страната ни зад граница).

За да бъдат разкрити изборни секции обаче, са нужни поне 20 заявления чийто срок за подаване е 25 дни преди датата на допитването, насрочено за 27 януари.Военнослужещите от българския контингент в Кабул, Афганистанса подали нужния брой заявления за отваряне на секцияза гласуване в указания срок.

Референдумът е много пряка форма на демокрация. За да има смисъл от него обаче, принципно задължително условие е да има общодостъпна неманипулирана информация. Към момента обаче имаме държавен медиен картел, притежаващ една голяма част от медиите, което означава единствено, че референдумът е държавен инструмент за манипулиране на общественото мнение.

Така България под диктатурата на Бойко Борисов за последните четири години упорито се превръща в страна на абсурдите и Решение № 102-НР/ 4 януари 2013 г. на ЦИК е просто поредната стъпка в тази посока.Централната избирателна комисия е уведомена за висока степен на заплаха за живота, здравето и сигурността на българския контингент в района на гр. Кабул, Афганистан с писмо с вх. № НР-381 от 21.12.2012 г. на Министерството на външните работи, ведно с приложените към него писмо от 21.12.2012 г. на министъра на отбраната и докладна записка от 20.12.2012 г. на командващия на Съвместното командване на силите и не определя гр. Кабул, Афганистан, за населено място, в което да бъде разкрита секция за гласуване в посолството на Република България в националния референдум на 27-и януари, независимо от подадения брой заявления.

Явно разузнавателната информация е с изключителна степен на достоверност, щом позволява предвиждане с едномесечна давност към конкретната дата, за висока степен на заплаха за живота, здравето и сигурността на българския контингент в района на Кабул! Вероятно в този случай сезираната ЦИК вместо Президента, който е и върховен главнокомандващ на въоръжените ни сили ще вземе необходимите мерки за намаляване нивото на заплахата, внезапно ескалирала, след досегашните бодряшки рапорти на един от „най-реформаторските министри” - военния министър Аню Ангелов в последният доклад за състоянието на отбраната. В този предизборен отчет имаше толкова нереални изводи, че човек се отвращава от сервилността и арогантността на тези, които са го подготвили и преставили! Но ненадейно истината излезе – в Афганистан е опасно! За мисия не е, но за избирателна секция… Каква ли ще бъде реакцията на членовете на Консултативният съвет за национална сигурност към президента и ще бъде ли свикан незабавно?

„Висока степен на заплаха за живота на рейнджърите в района прави отварянето на секция за гласуване опасно.”, пише в доклад ЦИК. За кого е опасно –за българските военнослужещи, чиято служба за род и родина беше сведена по ниско от натоварването при стоенето с часове на пръсти от балерините на ресорния ни министър? Или за сгромолясващия се рейтинг на държавата ни, превърната в мишена за терористични атаки от неадекватните действия на авторите на тези писма?

А помислихте ли с този акт в какъв ад превръщате от тук нататък нощите на семействата на военнослужещите от контингента ни господа податели на писмата до ЦИК? По презумпция ЦИК е независима от властта. Тя е колективен орган, включващ обикновено представители на основните политически сили, както и независими експерти. Чудно какво ли прави шефката на Дирекция „Правно-нормативна дейност” в Министерството на отбраната г-жа Елена Маркова там като заместник председател? Чии ли партийни интереси във властта тя отстоява?

Или всички средства са допустими в борбата за успех на трите „НЕ” на партийния Ви шаман?

Не, не ама ДА!

Без да правим възможна бъдеща аналогия, изглежда страхът от референдум като този от 1922 г. (за наказване на виновниците, довели България до първата и втората национална катастрофа) вече не ви дава покой нито денем, нито нощем!

Прави сте да се страхувате, защото идва Видовден…

* Авторът е полковник от резерва, бивш заместник-началник на Военна академия „Георги С. Раковски”. В момента е експерт на партия "Нова алтернатива".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 11

 1. #1
  Пламен 16 яну 2013, 18:03
   
  0
   
  0

  Искам да изкажа възмущението си от приема за кадрови войници. Срокът за подаване на документи във Военно окръжие е 18.01.2013. Отивайки днес на 16.01.2013 ми беше заявено че приема е преустановен поради голяма натовареност на графика във ВМА. Ето защо ако до края на седмицата министъра на отбраната не удължи срокът, аз и още доста хора ще пратим министерството на съд. Това е безобразие.

 2. #2
  Meetyou 16 яну 2013, 18:13
   
  0
   
  0

  Добре дошъл в борбата с бюрократичната машина на БА. Сигурно си прав да искаш да съдиш БА, но бих искал да знам, защо типично по български изчака чак досега, а не си подаде документите по-рано. Имаш ли някакво доказателство(писмено), че не са ти приели документите? Знаеш ли поне името и длъжността на служителя който ти каза, че приема е преустановен? Успех в съда! ... но надали!?!

 3. #3
  st.ser.kun. 16 яну 2013, 18:44
   
  0
   
  0

  Разбира се, че министъра няма да удължи срока за подоаване на документи заради вас. Това да не ви е концерт по желание. Проблема и вината са си ваши. Имахте 2 месеца за да си подадете документите, но до сега сте стояли. Ако вие и доста хора ще давате МО на съд заради мързела ви, то същото могат да направят и вече одобрените над 800 кандидата, които не са длъжни да се съобразват с вас, че сте искали да ви се удължи срока.

 4. #4
  полковника 16 яну 2013, 19:06
   
  0
   
  0

  Ясно, г-н полк. Стойков. Трябваше да започнете с информацията от последния ред на антрефилето. Имам личен и прям въпрос, който наистина ме вълнува:
  "Експерт" длъжност ли е (съответно платена), или добровлно сте се поставили в услуга на определена кауза (в която не сте длъжен да вярвате)?".

 5. #5
  До номер 3 16 яну 2013, 19:22
   
  0
   
  0

  Първо си оправи малко правописа. Второ има срок и той трябва да се спазва. До 18.01.2013 година. Ни повече, ни по малко. Трето, вече веднъж съм печелил дело срещу община. Ако беше живял извън БГ поне за една година, щеше да знаеш как правят хората. Аз не искам никой да се съобразява с мен, искам да се спазват срокове, ти нали си военен, трябва да си свикнал с това.

 6. #6
  Ренегад 16 яну 2013, 19:28
   
  0
   
  0

  Споко, ще има удължаване на срока. Не си само ти така. Проблема е във ВМА, там нещата не са наред. До края на седмицата министъра ще излезе с заповед. Някой ако има да добави информация, нека го направи. Това е важно.

 7. #7
  KAUZA 16 яну 2013, 21:48
   
  0
   
  0

  До 4 Вие в каква кауза вярвате?По-добре да вярваш в кауза от колкото да си смирена ОВЦА!

 8. #8
  Тони 16 яну 2013, 23:29
   
  0
   
  0

  До Пламен #1.
  Извинявай, Пламене, но много ме разсмя! :))
  Още не си започнал службата, а вече се оплакваш, че имаш проблеми! :)
  Как ще я караш тази служба, не знам.
  Но така, както започваш, няма да имаш забележителни постижения!

 9. #9
  полк.(о.з) Стойко Стойков 16 яну 2013, 23:38
   
  0
   
  0

  #7 Пуснато от полковника(нерегистриран) на 15 яну 2013, 14:36

  Добре питате, г-н полк. До миналата година портрета Ви беше (ако не се лъжа), на сайта на ВА като зам. нач. Тогава не питахте (в т.ч. и аз до пенсионирането), а сега започнахме да "питаме" като първолаци. Иначе добре пишете, но този форум е малък за Вас-по-добре е в някой независим или опозиционен вестник. Иначе, бъдете здрави и не се правете на обиден, че са Ви пенсионирали преждевременно.

  #4 Пуснато от полковника(нерегистриран) на 16 яну 2013, 19:06

  Ясно, г-н полк. Стойков. Трябваше да започнете с информацията от последния ред на антрефилето. Имам личен и прям въпрос, който наистина ме вълнува:
  "Експерт" длъжност ли е (съответно платена), или добровлно сте се поставили в услуга на определена кауза (в която не сте длъжен да вярвате)?".

  Тъмно Ви е г-н "полковника", макар и да сте постоянен участник с коментарите си във форумите видно от показаното по-горе! Ясно е на всички, че сте си присвоили званието и сте се поставил в услуга на една срамна за армията ни кауза, за да участвате във форумите на платена за това длъжност. Няма нищо лошо-"питайте като първолак", но със собственото си звание и име! Или се срамувате от тях и делата си!
  Аз питах с рапорти докато бях на служба! И сега армията продължава да е моята кауза, зад която съм застанал с делата и името си! Военнослужещият има свое звание и свое име, а не псевдоним, зад който крие своята форумна смелост!
  Имам чест!
  полк. (о.з.) проф. д-р Стойко Стойков

 10. #10
  полковника 17 яну 2013, 09:19
   
  0
   
  0

  Благодаря за информацията и атестацията. Ще продължим да се информираме взаимно.

 11. #11
  Boy-scout 7th Cavalry 17 яну 2013, 10:57
   
  0
   
  0

  Имам честта да познавам полк. Стойков. Ако повечето офицери в Академията отстояваха по същия начин принципите на военната наука, сега положението щеше да е по-различно. Несъгласията си с безобразията на Аню Ньойски е изразявал писмено или в директни разговори. Докато другите мълчаха като овце... Чест и почитание за такива офицери!
  Впрочем хората на Аню Ньойски нещо взеха да се притесняват от бурята, която неизбежно ще ги помете. Защото наближава процеса на деанювизация на МО и БА...

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка