24 часа: Втори живот за танковете "Майбах"

Pan.bg 17 яну 2013 | 08:16 views (5479) commentaries(3)
img Любомир Дeнов, в-к "24 часа"

Уникални немски танкове от Втората световна война живеят втори живот. Спасиха ги ентусиасти от Ямбол, начело с кмета Георги Славов и ветеринарния доктор Добромир Димитров. Самата реставрация бе извършена в ремонтната работилница на танковата бригада в Сливен.

Става дума за т.нар. танкове "Майбах", изкопани през зимата на 2007 г. от някогашната отбранителна линия "Крали Марко" по границата ни с Турция.

Заровените бронемашини бяха прибрани в Ямбол, след като изчезна "Царицата" - немски танк от типа "Щурмгешуц-III", за който се смята, че е личен подарък на Адолф Хитлер за царица Иоанна, съпруга на цар Борис Трети.

Всъщност "Майбах" е марката на двигателя, използван от почти всички модели немски бронетанкови машини - танковете "Панцер-IV" и "Панцер-V", "Пантер" и щурмовите оръдия "Ягдпанцер-IV" и "Щурмгешуц-III". В публичното пространство обаче те станаха известни като майбахи.

След скандала с "Царицата" познавачи откриха сред вкопаните танкове доста редки екземпляри. Чужди военни музеи и богати колекционери моментално потърсиха информация за може би единствения от този тип "Ягдпанцер" с амбразура за картечница за механик-водача, по-късно заварена, както и за вариант F на "Панцер-IV" или за хибрида на танк "Панцер-IV" с руско оръдие ЗИС-3...

Идеята за музей в Ямбол възникнала между местни любители на военната техника, след като от Националния военноисторически музей отказали да вземат уникалните машини. Местният ветеринар Добромир Димитров се запалил по майбахите, след като археологът Христо Терзиев и съмишленикът му Константин Зайков започнали да се консултират с него за уточняване на модификациите на изкопаните машини. Добромир от малък изработвал и колекционирал модели на танкове и самолети от войната. Мечтаел да стане военен, но не му позволили заради миналото на дядо му - царски офицер от 29-и ямболски полк.

Без кмета Славов обаче работата едва ли щяла да потръгне. Именно той пратил молба до Министерството на отбраната да им помогнат в реставрацията на ръждясалите танкове. След като ги изкопали от позициите, немските машини били събрани в т.нар. Пионерни казарми в центъра на града. След 3-годишно чакане разрешението най-после дошло. В първите дни на януари 2011 г. военният министър Аню Ангелов подписал заповед в ремонтната работилница на танковата бригада в Сливен да започне работата по грохналите машини. Преди това Ангелов подарил за бъдещия музей 9 дка от казармите плюс 2 оръдия и няколко десетки леки оръжия като стара манлихера например...

Сега на дневен ред е откриването на музейната експозиция в Ямбол, смята Димитров. Според него нямало проблем това да стане тази година. Преди това обаче машините трябва да се зачислят на ямболци. Сега са собственост на МО. Явно хората, които им върнаха живота, ще са им най-добрият стопанин.

По неофициална информация, с която "24 часа" разполага, вече е постигната договореност с военното ведомство в близките месеци машините да се предадат директно на "Музея на бойната слава" в Ямбол.

Със съкращения, пълният текст тук:

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1719517
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  еазде 19 яну 2013, 23:50
   
  0
   
  0

  а някъде няма ли няколко заровени МиГ-29 - да ги ремонтираме на доброволни начала за ВВС?

 2. #2
  опълченец 21 яну 2013, 09:53
   
  1
   
  0

  Всички забравиха човека, който спаси танковете с цената на уволнението му като зам-директор на НВИМ, от процедурата за разпродаването им като скрап - подп. о.р. Благой Миленов... Единственият лицензиран оценител на бронетанкова техника в системата на българските военни и цивилни музеи...

 3. #3
  Засега 17 юни 2013, 13:55
   
  1
   
  0

  По-лошото е,че всички забравиха първопричинителя за далаверата с танковете,тоест този,който съзнателно създаде корупционната среда и който сигурно щеше да се облажи с тлъста комисионна от фондацията за немско културно наследство,ако уйдурмата беше станала.Тоя папльок е генерал Златан Стойков.През късната пролет на 2007г- тоя неграмотник написа докладна записка до Свинаров,че тия танкове не ги иска за материален актив на армията.Нещо повече - тоя кокошкар придложи да се дадат на германска фондация за културно наследство и има-няма след месец немците дофтасаха и почнаха разкостването.Не трябва много акъл за да се сети човек,че това е предварително сговорено,ама сега съдят някакви майорчета ли,подполковници ли,но на главният кокошкар засега му се разминава.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка