Преса: Все още няма виновни за потопа в Бисер, държавата продължава да търси виновника; единственото ясно е, че язовирът убиец е на МО

Pan.bg 25 фев 2013 | 20:42 views (3193) commentaries(1)
img Няма виновни за потопа в Бисер

Държавата продължава да търси виновника за потопа в Бисер; Единственото ясно е, че язовирът убиец е на военните

в-к "Преса", www.pressadaily.bg

Една година се оказа недостатъчна да бъде посочен виновникът за скъсаната стена на язовир „Иваново“, довела до унищожителното наводнение в село Бисер и смъртта на девет души. Преди дни обаче разследващите поне успяха да решат спора между община Харманли и министерството на отбраната, които от 6 февруари м.г. си прехвърляха като горещ картоф отговорността за водоема. Оказа се, че той е военна собственост. „На държавата й отне година да стигне до извод, който в Бисер и съседно Харманли се знае отдавна“, коментираха в почерненото село. Папките с разследването вече са изпратени във Военноокръжна прокуратура Пловдив. След година чакане изстрадалите хора обаче се притесняват, че до персонифициране на отговорността и съд за виновните може и да не се стигне.

Разследването

Както „Преса“ писа, случаят бе поверен на консилиум от държавни обвинители от Районна прокуратура Харманли, Окръжна прокуратура Хасково, Апелативна прокуратура Пловдив и Върховна касационна прокуратура-ВКП. В първото си изявление пред медиите, направено в Хасково, прокурорът от ВКП Светла Гергинова предупреди, че хората трябва да са готови за вариант суровата природа, а не човешката немарливост да стоят зад трагедията. Изявлението предизвика бурна реакция в Бисер. Прокурор Гергинова подчерта усилията на кмета на Харманли Михаил Лисков, който от 2003 г. многократно е сезирал държавата за лошото състояние на водоема и риска от наводнение. Още миналата пролет разрушената язовирна стена бе посетена от екип прокурори.

Версиите

Назначена бе и петорна техническа експертиза, поверена на научни светила в строителството на водни съоръжения. Една от последните информации, излезли от разследващите, бе, че стената се е скъсала на място, считано за здраво, а не там, където според сигналите е имало каверни. По онова време и кметицата на Бисер Златка Вълкова, и областният управител на Хасково Ирена Узунова изказаха мнения, че е възможно ледени късове във водата на пълния язовир да са пробили стената. Като доказателство бе посочен фактът, че парчета лед са плували в наводнените бисерски къщи. Междувременно
спорът чий е водоемът продължи. Въпросът за собствеността на „Иваново“ бе задаван на военния министър в оставка Аню Ангелов при всяко негово идване в региона. Той винаги отричаше МО да има връзка с язовира. За последно го направи на 4 февруари 2013 г., в навечерието на първата годишнина от наводнението. Позицията на Ангелов бе подкрепяна и от областния управител Ирена Узунова, която твърдеше, че е виждала акт за общинско актуване на Иваново. Становището на прокуратурата вероятно изненада неприятно и двамата. От него стана ясно, че още от 1961 г. язовир „Иваново“ е част от военния полигон Корен и е отреден като място за бойни учения. Задължение на военните е било да поддържат водоема и стената, широка 146 м и висока 19 м, в безопасно състояние.

Позицията на кметицата

„Приемам спокойно становището на прокуратурата. Надявам се разследващите органи да си свършат работата докрай. Акт за държавна собственост не съм виждала, само такъв за общинска. Но аз не съм съдебен орган. Мога да давам само собствената си позиция“, каза Узунова пред „Преса“ . На този етап не е ясно ще се преквалифицира ли обвинението, след като бе поето от военноокръжната прокуратура. До момента то беше за причиняване на наводнение по непредпазливост, довело до смърт и значителни вреди.

(в. Преса, печатно издание, брой от 406 от 25 февруари 2013)

Милена Михова
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  observer 26 фев 2013, 11:21
   
  0
   
  0

  "Министерстването на Аню Ангелов ще се запомни и с жертвите в мирно време, дадени от българските граждани в резултат на престъпна небрежност, свързана с армейски отговорности. Взривовете в базата за боеприпаси „Стралджа - Мараш” до Петолъчката оставиха след себе си три трупа и седем ранени, а скъсаната стена на язовир Иваново предизвика смъртта на 11 души в с. Бисер. В първият случай Ангелов се оправда с фирмата изпълнител на утилизацията на боеприпасите. Като че ли въпросните ракети и снаряди не са собственост на МО до фактическото им обезвреждане. Във втория случай министърът се опита да убеждава, че язовира не бил собственост на МО, а само земята под него, но не обясни кой е в състояние да стопанисва съоръжение в охраняема военна зона. И в двата случая Ангелов се опита да си измие ръцете по пилатовски и не благоволи дори да се извини на близките на загиналите." (Публикувано във в-к "Дума", бр. 17, 22 януари 2013 г., стр. 14 под заглавие "Вредният министър. Аню Ангелов се държи с Българската армия като инспектор от Антантата", автор: майор о.р. Манол Тенчев, експерт по национална сигурност и отбрана)

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка