ГЕРБ се опитва спешно да осигури нови привилегии на военните

Pan.bg 28 фев 2013 | 09:42 views (5780) commentaries(13)
img Съкратените от армията да могат да се пенсионират и преди минималната възраст, предлагат депутати
Дина ХРИСТОВА, Людмил ИЛИЕВ
в.СЕГА

Ограничаването на ранното пенсиониране при военните, което ГЕРБ предприе в края на м.г. с въвеждането на минимална пенсионна възраст срещу обещанието да се увеличат заплатите в армията, е на път да отпадне почти напълно. Депутати от ГЕРБ са вкарали в парламента предложение за промяна в Кодекса за социално осигуряване, според което съкратените от служба военни поради оптимизиране на армията ще имат право да се пенсионират и без навършена възраст. Достатъчно е да отговарят само на изискванията за стаж - 27 г. труд, от които 2/3 специализиран, а за летците при 15 г. във въздуха.

Така те ще бъдат привилегировани спрямо останалите граждани, на които никой не дава право да се пенсионират при съкращения, ако не отговарят на условията. Подобно предложение - хората с достатъчно стаж да могат да се пенсионират и преди да са навършили възрастта срещу по-ниска пенсия, беше направено от БСП, но ГЕРБ го отхвърли с мотива, че Европейската комисия ги кара да ограничат ранното пенсиониране. С предложения сега текст обаче на практика се премахва ефектът от въведената минимална възраст, тъй като обикновено военните си тръгват от армията само при съкращения. Много малка част от тях сами избират да се възползват от ранното пенсиониране, тъй като при повече трудов стаж получават и по-висока пенсия. Така излиза, че почти всички, които напускат армията, след приемането на поправката ще могат да го направят, както и до 2012 г. - независимо от възрастта.

В края на м.г. по настояване на военния министър Аню Ангелов беше въведена минимална възраст за пенсиониране на военните от 52 г. за нисшите чинове и 54 г. за висшите, а за летци, парашутисти, водолази и подводничари - съответно 42 г. и 44 г. Въвеждането й трябваше да затегне ранното пенсиониране при тях, но на практика го разшири, тъй като се даде възможност и освободени от армията военни, които са започнали друга работа, да се възползват от него при достатъчно специализиран стаж. До края на 2012 г. на ранно пенсиониране подлежаха само освободените от армията към момента на пенсионирането.

АРГУМЕНТИ

Един от вносителите - Емил Караниколов, е убеден, че военните си заслужават облекчаването на режима за пенсиониране, тъй като са служили в армията в продължение на 20 години, без да имат възможност за каквато и да било странична трудова дейност и странични доходи. За целта обаче те имат право на до 20 заплати обезщетение при напускане. "Внасяме промените в КСО сега, тъй като досега нямахме никаква подкрепа от финансовото министерство. Надяваме се, че новият финансов министър ще бъде по-диалогичен и конструктивен от предишния, който дълго отхвърляше предложението ни с аргумента, че няма пари. Колегите от опозицията ще ни подкрепят", убеден е Караниколов. Не е ясно дали този парламент ще има време да мине цялата процедура на приемане на законопроекта, тъй като времето му е силно ограничено.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 13

 1. #1
  veteran 28 фев 2013, 09:57
   
  0
   
  0

  Брей, какво се разбързаха. Нещо им припари. От декларациите ли, от шествието ли. Има опасност да изчезнат като НДСВ и СДС от парламента, ако не сега, след време и ударно предлагат. Колкото до цивилните и те вземат при съкращения. Само за военните не искаха да приемат Закон за реформата, което го искхме още от 2000-та година, както е в нормалните държави

 2. #2
  Швейк 28 фев 2013, 11:01
   
  0
   
  0

  Чист популизъм!Няма да им стигне времето ,а после ще се оправдаят, че много са искали да го направят , но видиш ли попречили им "лошите",като разтурили парламента!

 3. #3
  Деямн Михайлов 28 фев 2013, 12:22
   
  0
   
  0

  Лицемери!!!
  А какво ще правим с тези, които имат прослужени 27 години и са уволнени не поради съкращения, а при настъпила негодност за военна
  служба или психологична непригодност (чл. 162, т. 4 от ЗОВСРБ)? Те какво са виновни, че са си дали здравето. По военномедицинските стандарти може да си негоден за служба, но да не ти се полага пенсия поради заболяване.
  Ами ако основанието е чл. 164, т. 2, 3, 4?

 4. #4
  Герберче ненагледно 28 фев 2013, 13:42
   
  0
   
  0

  Е тия нямат срама - пак приказката за добрия цар Батюшка Бойко и лошия боляр СмиеонДяков. Но този път другите боляри отхвърлили гнета му и сега ще оправят това които сами натробиха. Ако някой се хване на тази партенка е ШАРАН!

 5. #5
  genen ULTRAS s dageriс 28 фев 2013, 13:55
   
  0
   
  0

  ВОДЕЩА СТРАНА В НАТО ЗА ЖЕНИТЕ!
  БОЖЕ ГОСпОДИ!
  я има я няма в цялото министерство десет курветини на кръст и те не знаят с каква точно военна специалност са, и те ще ми стават водещи.
  Те могат да водят само някои стари ..дераси!
  СРАМ И позор за непобедимия БЪЛГАРСКИ ВОИНИК!

 6. #6
  редник жена 28 фев 2013, 14:28
   
  0
   
  0

  Жените няма да са водещи никога, а сега повечето са тежест за изтормозената ни АРМИЯ. Съжалявам, но такава е истината.

 7. #7
  pishmana 28 фев 2013, 15:08
   
  0
   
  0

  късно, къснооо, мама! Лайното на герб вече мина през вентилатора и е по стените и тавана!!! Ха сега да върнат и всички, които се махнаха през 2011 и 2012 заради тяхната простотия!!! Стягайте се-идат ИЗБОРИ!

 8. #8
  Тони 28 фев 2013, 16:17
   
  0
   
  0

  Ха!
  Вече намерихме Виновния за простотиите на герб - Дянков! :)

 9. #9
  Незнайко 28 фев 2013, 16:35
   
  0
   
  0

  Не, не е Дянков (макар че ... и на него да ...) - гАню Ньойски е гадината

 10. #10
  under monoрolov 28 фев 2013, 16:57
   
  0
   
  0

  MONOрolite sa navsiakade v kadrovata рolitika na ARMIATA.Van narodni рredateli.DA GIVEE BALGARIA,DA GIVEE LEVSKI, VELIK E EDINSVENO I SAMO EDINSTVENO BOINIKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. #11
  old_school 28 фев 2013, 17:01
   
  0
   
  0

  Гнусни гербаджийски педали плазмодии!!! Как може бе, хептен ни направиха на будали! Не мога да повярвам, бати мръсниците. И какво, печелят пак, пак Бойко премиер и вече ни изрязват от дъно. Айде няма нужда, педерковци долни. Ядохме ви лайната вече!

 12. #12
  oрtimist 28 фев 2013, 17:02
   
  0
   
  0

  Валентин РАДЕВ е подходащ за министър сега и за след изборите, ще има добра приемственост и продължаване на реформите!

 13. #13
  izgonen 28 фев 2013, 17:08
   
  0
   
  0

  Iskam da se varne KOMUNIZMA,KOITO ne si e oti6al!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка