Николай Цонев: МО трябва да знае реалната ситуация в армията

Pan.bg 19 мар 2013 | 14:27 views (5531) commentaries(10)
img Николай Цонев: МО трябва да знае реалната ситуация в армията, за да търси някакви решения

Служебното правителство трябва да подготви управленската структура на МО за влизането на министър-експерт, който ще работи с армията, а не срещу нея. Това казва бившият министър на отбраната Николай Цонев, който днес е председател на ПП „НОВА АЛТЕРНАТИВА”


Спирдон Спирдонов, otbrana.com

- Г-н Цонев, Вие сте много добре запознат с възможностите на Министерството на отбраната и състоянието на Българската армия. Смятате ли, че за три месеца един служебен министър би могъл да направи съществени промени?

- Честно казано – не смятам, че един служебен министър трябва да прави съществени промени. Още повече – след като е изразил подкрепата си за действията конкретно на предишния. Притеснителното в случая е, че за армията опитите за социална стабилизация явно не са в сила, след като г-н Тагарев се изказа в подкрепа на социалните „реформи“, които Аню Ангелов направи под натиска на Симеон Дянков. НОВА АЛТЕРНАТИВА месеци наред предупреждаваше, че репресивните и антисоциални мерки са незаконни и опасни. Комисията за защита от дискриминация вече работи по нашия сигнал за наличие на дискриминация срещу военните в поправките на Кодекса за социално осигуряване.

Освен това множеството политически лица, които бяха преназначени дни преди оставката на правителството на удобни места, откъдето ще бъде трудно да бъдат освободени залага множество капани пред новия министър. Но дори и осуетената сделка за португалските Ф-16 е някакъв тип облекчение и надежда.

Българската армия остава в тежкото социално положение, в което я докараха безхаберниците от ГЕРБ. Едва ли може да е утеха за военните, че положението в държавата като цяло е същото. Но отговорността на следващия военен министър ще бъде огромна и ясно дефинирана като социална – с малък ресурс ще се очаква да започнат ясни и устойчиви крачки към връщането на статуса и професионалната перспектива.

- Какво, според Вас, е длъжен да направи в тези три месеца служебният министър на отбраната?

- Три основни неща, които следващото правителство да не отменя като стратегия. Първо, да направи реален анализ на ситуацията и да има истински заключения, а не пожелания под формата на „Бяла книга“. МО трябва да знае реалната ситуация в армията, за да търси някакви решения. Второ, трябва да подготви връщането на основополагащите принципи на социалната политика, които ГЕРБ суспендира. Едно от тези належащи решения е да бъде спазен Законът за отбраната и Въоръжените сили и по-точно параграф 44 от преходните и заключителните разпоредби: „В тримесечен срок от влизането в сила на закона Министерският съвет по предложение на министъра на отбраната съгласувано с министъра на труда и социалната политика внася в Народното събрание проект на закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, с който да се създаде военен пенсионен фонд за изплащане на добавки към пенсиите на военнослужещите.“ Този текст е от 2009 г. с тримесечен срок, а сега сме 2013-а… Принципът на равнопоставеността между всички заети в сектора трябва да се възстанови и да се задълбочи. И последно, но не по важност – служебното правителство трябва да подготви управленската структура на МО за влизането на министър-експерт, който ще работи с армията, а не срещу нея.

- Смятате ли, че напрежението сред военнослужещите, във връзка с непопулярните социални решения, е спаднало?

- Ни най-малко! То е в контекста на общественото събуждане и нека не се заблуждаваме, че отсъствието на военните от площадите е знак, че нямат проблеми. Просто в армията има хора с чест, достойноство и морал – ценности, които са свързани с повече стоицизъм, но не с безропотно търпение. Според мен военните съзнават, че отговорността за армията е голяма и поемането й не може да става на интервали от няколко месеца. Въпреки излизането на втория ешалон от МО в центъра на събитията, те имат определена надежда, че шанс за възраждане има. Много е важно да не изпускаме този момент – БА понесе достатъчно политически поражения в битката си за справедливост…

- Споделяте ли позицията, че и за служебното правителство армията и хората в нея ще бъдат последна грижа?

- Споделям я. Но хайде да не правим особена разлика с предишното – и там армията си беше последна грижа. Използваха я като авио-такси-компания за министри и за някоя и друга далавера с имоти. Основно защото Симеон Дянков беше поел изцяло въпроса с ликвидацията на социалната среда. Задавате ми този въпрос като на бивш военен министър, това го съзнавам. И аз вече Ви отговорих като такъв. Но е редно да Ви отговоря и като политик и гражданин – хората са толкова бедни, отчаяни и нещастни, че наистина не може да очакваме особена гражданска солидарност с армията. Това е едно от най-тежките злодеяния на ГЕРБ – хората да са разединени от нещастието си. Но както виждате, този план не сработи. Изборите си остават на Видов ден – само дето Видов ден се премести с два месеца по-рано.

- Виждам, че при разгръщането на структурата на партията разчитате на офицери от резерва. Защо използвате този подход? Във връзка с участието на партията в парламентарните избори ще потърсите ли взаимодействие с военно-патриотичните съюзи и организации?

- Виждате само част от общото. НОВА АЛТЕРНАТИВА действително разчита да работи с резервистите за постигането на една нова политическа ситуация в страната. Но нашите местни организации са подкрепени от местния малък и среден бизнес, от хора в държавната и общинска администрация, които ни подкрепят, но бяха много уплашени да не загубят работата си. Аз разчитам, че военно-патриотичните съюзи и организации са партньорът в гражданското общество, с който политическата промяна, към която НОВА АЛТЕРНАТИВА се стреми е единствено постижим. Политическите коалиции имат само ограничен ресурс в широкото гражданско представителство във властта, а точно от това се нуждае България в момента – да бъде приета като кауза от всички свои граждани!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 10

 1. #1
  Любопитен 19 мар 2013, 16:10
   
  0
   
  0

  г-н Цонев,
  Какво стана с подадения от вас сигнал до Комисията за защита от дискриминация във връзка с промените в КСО касаещи пенсионирането на военнослужещите? Има ли развитие по въпроса със сезирането на прокуратурата относно незаконното прехвърляне на пари от фонд "Работна заплата" на МО към Държавния бюджет, с които бяха заплатен държавно задължение по вертолетите Пантер?

 2. #2
  Марко Тотев 19 мар 2013, 17:05
   
  0
   
  0

  Повечето хрантутници от времето на бай ти Добри (правилно наречен "въшкар" от бай ти Тошо) си плюскат от парите за войската и днес, а и децата/племенниците/внуците им и пр. "Армията" ви си е същият боклук като при бай ти Добри, с многото генерали и полковници, с огромната администрация, с огромните кражби, с некадърниците като тебе и всичко. Последният министър Аню беше малко по-читав, ама иначе повечето сте за уволнение и затвор - всички от капитан нагоре, със сигурност

 3. #3
  gencho 19 мар 2013, 17:11
   
  0
   
  0

  Ti si Marko BOKLUKOV!

 4. #4
  Zapoznat 19 мар 2013, 17:28
   
  0
   
  0

  "Но дори и осуетената сделка за португалските Ф-16 е някакъв тип облекчение и надежда."
  Не се хабете излишно.
  Сделката нямаше да е за F16!!!

 5. #5
  Тодор 19 мар 2013, 20:35
   
  0
   
  0

  Марко Тотев ще дойде денят в който ти и твоите сънародници ще плачете за армията!!!

 6. #6
  eдин от много 19 мар 2013, 21:49
   
  0
   
  0

  Аз пък чух,че ген.Запрянов го готвели за следващия в.министър (в следващото редовно правителство).Дали не е тактически ход да го върнат "на бял кон" ? Няма да се учудя,ако се появи от друга политическа сила след изборите!
  Те всички са от едно котило!!!

 7. #7
  tuturutka 19 мар 2013, 23:18
   
  0
   
  0

  Ей, Марко Тотев заблудено говедо, Добри Джуров - мир на праха му, никога не е бил "въшкар", а беше много достоен човек, милеещ за армията. И мога да ти кажа, че Българската армия не е боклук. Боклука в случая си ТИ.

 8. #8
  инж.Маринов 20 мар 2013, 07:18
   
  0
   
  0

  Н.Цонев е най-добрия министър след Д.Джуров.
  Реалните неща в МО са налице кой какво е направил и оставил.
  Такива като А.Ангелов,този Магарев и компания са за затвора.
  Идва 12. май.
  Скоро ще се разберем по-мъжки.

 9. #9
  униформен пролетарий 20 мар 2013, 08:38
   
  0
   
  0

  Най-важното за всички нас е на 12-ти май да не допуснем да бъдем яхнати пак от корумпираната милиционерско-мутренска хунта. Тази която ни доунищожи и се кани да ни ликвидира напълно.
  Не знам кой може да възроди армията, но спешно трябва да си потърсим такъв човек.
  А на този дето плюе Добри Джуров ще кажа, че с такива като него бай Добри и задника си няма да избърше, щото никой не използва лайнян вестник два пъти...

 10. #10
  военен 27 май 2013, 10:17
   
  0
   
  0

  Вземете Марко Тотев в резерва (запаса)и му покажете това, което е пропуснал от наборната служба.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка