КООСО: Да се обединим в един силен съюз

Pan.bg 27 мар 2013 | 07:36 views (4269) commentaries(13)
img КООСО: Да се обединим в един силен съюз

Otbrana.com

Изграждането на силен съюз със свое лоби в парламента, в правителството и при президента ще бъде сериозен фактор при формиране на държавната политика по въпросите на сигурността и отбраната, респективно – на политиката за подобряване социалния статус на кадровите военнослужещи и на техните колеги от резерва и запаса. Това се посочва в обръщение на председателя на Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната (КООСО) полковник от резерва Иван Иванов към всички неправителствени организации в тази област.

***

ОБРЪЩЕНИЕ

Уважаеми колеги от неправителствените организации от сектор «Сигурност и отбрана»,

Гражданските шествия и протести, които предизвикаха предсрочни парламентарни избори, са сигнал за извършване на реална и трайна промяна в досегашното статукво, в това число и в неправителствените организиции от сигурността и отбраната. Нещо повече, обществото иска неправителственият сектор да изпълнява водеща роля при формиране управленската политика на държавата.

Преди малко повече от 23 години демокрацията отвори широко врати за сдружаване на представители на една или друга професионална общност, но това е недостатъчно.

Понастоящем в страната има над 40 по-малки и по-големи асоциации и сдружения в сектор «Сигурност и отбрана», но те са разединени и както показва практиката в обществено-политическия живот - неефективни. Липсата у тях на достатъчно обществено признание и авторитет отблъсква най-жизнената и продуктивна част от офицерите от резерва и запаса, а те са хиляди. Обединени в такъв съюз с доказани експерти и ясна програма, резервистите биха били желани от всяка партия, която милее за България.

Създаването на голяма и мощна организация би се превърнало в притегателен център не само за офицерите-резервисти, а и за сержантите и редниците от запаса, както и за обикновените граждани, защото е знайно, че хората с пагони винаги са били пламенни родолюбци.

Изграждането на силен съюз със свое лоби в парламента, в правителството и при президента ще бъде сериозен фактор при формиране на държавната политика по въпросите на сигурността и отбраната, респективно – на политиката за подобряване социалния статус на кадровите военнослужещи и на техните колеги от резерва и запаса. Единението на отделните сдружения ще увеличи многократно силата и влиянието им . Не случайно на сградата на Народното събрание е записан девизът «Съединението прави силата».

Успехът е подвластен на единението, сговора, сплотеността, солидарността и разбирателството. Разделението е гибелно за всяка професионална общност. Всяко отлагане на единението ни обрича на още безумия.

В Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната не страдаме от лидерски амбиции. Нашето разбиране е, че при единението организациите трябва да запазят своята самостоятелност и идентичност. Водеща роля на Съюза е да подпомага дейността на институциите в областта на сигурността и отбраната, като упражнява реален граждански контрол върху тяхната дейност в ролята си на партньор, опонент и коректив. Сред основните му приоритети е да работи в подкрепа на своите членове за издигане на техния социален статус в обществото, както и да сътрудничи с държавните институции, сродните национални и международни организации и структурите на НАТО и ЕС.

Председател на КООСО

полковник от резерва Иван Иванов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 13

 1. #1
  опълченец 27 мар 2013, 12:43
   
  0
   
  0

  Обединители много и призиви за обединение отдавна текат. Само че първо ще трябва да знаем кой с кого се обединява. Каква членска маса и какви структури и доказателства за числеността - напр. приходни касови ордери за платен чл. внос за последната година... И след това - кой какво е правил през годините на прехода при различните правителства? Нали така, полковник Иванов?

 2. #2
  Румбата 27 мар 2013, 14:47
   
  0
   
  0

  Обединяването на всички съюзи е прекрасна идея. Прекрасна и разумна, но едва ли е лесно осъществима. И за това на първо място не са важни ордерите за членския внос, а идеите, около които е създадена и се развива дадената организация.
  Затова първо трябва да се тръгне по пътя на съвместната работа - да се потърсят мотивите и въпросите, които могат да се решават заедно. И да се заработи заедно! И чак след това, на по-късен етап, когато се разбере от всички вождове и всички индианци, че работата може да бъде по-добра, когато сме заедно - чак тогава да се потърси възможността и за обединяване.
  Иначе ще бъде както досега - всеки индианец ще иска да е вожд, а колко ще са маймуните след него на клона - за него няма да има значение... За съжаление.

 3. #3
  капитанче 27 мар 2013, 19:02
   
  0
   
  0

  Ами обединете се. Аз примерно, ще искам в моята организация да бъдат включени само и единствено офицери, сержанти и войници, които : не са получили ведомствено жилище на силно смешни цени, не са се пенсионирали и получили накуп заплатите, не са поработили и след пенсия в МО, не са били членове на която и да е политическа сила, не са участвали в избори под каквато и да форма. В противен случай, част от сегашните младши офицери ги губите. Те и не ви трябват, не говорим Вашите езици...

 4. #4
  Meetyou 27 мар 2013, 21:10
   
  0
   
  0

  Как да се обединят всички тези неправителствени организации и организацийки? Като се обединят ще има място само за 1(един) председател. Ще има само 1(един) управителен съвет. Така обединени биха били фактор в политиката. Коя партия ще го допусне това? Правилно - никоя! Идеята за обединение е обречена на провал още в зародиш! В такива организации военните показват другото си лице, там няма страх от уволнение или наказание. Там те спокойно и необезпокоявано могат да изказват мнението си, ако не са забравили как се прави това през дългите години на въздържание и съобразяване с началството. Като идея е разкошно! Дано да се получи! Успех!

 5. #5
  ricar 27 мар 2013, 21:56
   
  0
   
  0

  Обединение може да има само за линчуване на националните предатели. А всички стари муцуни сте точно ТАКИВА.МЛАДИТЕ МЛАДИТЕ СА НАДЕЖДАТА! Бесилка, бесилка и последен да бъде обесен Хасковскиа циганин дето ме УВОЛНИ!ТОВА НИКОГА НЕМА ДА МУ БЪДЕ простено!Какво унижение за един достоен офицер да напусне армиа заради БОКЛУЦИ!ОБЕДИНЕНИЕ САМО СЛЕД РАЗСТРЕЛИТЕ!САМО ТОГАВА!

 6. #6
  Яне Сандански 27 мар 2013, 22:43
   
  0
   
  0

  Спомням си, че когато се основаваше КООСО ясно се заяви необходимостта организацията да стои равноотдалечено от всички политически партии. До момента това малко или много се спазваше и от нейно име не си спомням да са заявявани някакви политически симпатии или пристрастия. От друга страна членството в някоя от съставните организации в КООСО по никакъв начин не е било ограничение за нейните членове да си членуват и да действат в някаква политическа партия по техен вкус. Нещо повече, това е единственият начин да се получи влияние на КООСО в политическият живот (цит.) "със свое лоби в парламента, в правителството и при президента" независимо коя политическа сила или коалиция спечели изборите сега и когато и да било.
  Това, че (цит.) "асоциациите и сдруженията в сектор «Сигурност и отбрана» ... са разединени и както показва практиката в обществено-политическия живот - неефективни" се дължи единствено на нежеланието и обикновения мързел сред членската маса на нашите организации, всеки един поотделно и вкупом като организация, да заемат ясна активна позиция по актуалните обществени теми и проблеми. Това се дължи на дългогодишната и трайна професионална деформация сред членската маса в посока деполитизация и департизация. Резултатът е сегашното състояние - всеки си мисли, че е голям патриот, без да си дава сметка, че цял живот е бил платен такъв. Смята, че държавата продължава да е длъжна да му осигури помещения за клуб, щат и издръжка за клуба и т.н. Но ако стане въпрос какво лично той е готов да направи за организацията и каузата "национална сигурност" - няма никой. Това е тъжната истина, драги ми съфорумци. Не ставаме за нищо сериозно. Затова - ако ни питат нещо за националната сигурност - можем да вземем отношение. Но да даваме акъл на младото поколение и на по-възрастното, все още непенсионирано такова, което изкарва парите за нашите пенсии - не ни прилича и, обективно погледнато - не се приема добре в обществото. Разбрахте ли ме?
  Като обобщение (на вниманието на о.р.полк. Иванов) - който има желание да влияе на политиката - да влиза в някоя партия по негов вкус, индивидуално! Ако няма "достойна" такава - да пробва варианта да си направи такава сам. Вариантът да се аташираме вкупом към някоя партия преди изборите ще бъде пагубен за организацията. Всички ще се разпилеят като пилци и няма да може никой да ги събере отново. Затова не си го мислете изобщо. Тия избори няма да бъдат последни. Е, за някои партии може и да са последни, но КООСО би било добре да го има и след тях.
  "Да живееш значи да се бориш. Робът - за свобода, свободният - за съвършенство!" (Я.Сандански).

 7. #7
  Оптимист 28 мар 2013, 09:52
   
  0
   
  0

  Ще се обединим непременно на оня свят!!!!До тогава БА ще престане да съществува под мъдрото ръководство на МО!!!

 8. #8
  Rosen R. 28 мар 2013, 10:21
   
  0
   
  0

  Има нужда от такова обединение на всички военно- патриотични и родолюбиви организации в Р. България ! Желая й успех !

 9. #9
  Тони 28 мар 2013, 11:42
   
  0
   
  0

  Когато се обедините, се обадете! :)

 10. #10
  л люцканов 28 мар 2013, 11:50
   
  0
   
  0

  Като пьрва стьпка е наложително да се проведе курс с вождовете на организациите от Сигурност и Отбрана като за основен лектор бьде поканен Хан Кубрат

 11. #11
  Т.Енев 28 мар 2013, 19:17
   
  0
   
  0

  Поздравявам г-н Иванов за обръщението. Виждам,че е последователен в желанието за обединение и подкрепям напълно идеята му. Самият аз няколко пъти писах за това. Съгласен съм с мнението на коментаторите, че ще бъде много трудно, но според мен не е невъзможно. Наистина ще трябва много време и още повече работа в тази насока. За съжаление ръководството на СОСЗР отново изпусна удобен момент да направи това. Не знам недалновидност или високомерие е от негова страна, че не работи достатъчно в тази насока, но е факт, че разцеплението продължава. Утре на неговия (на Съюза) конгрес вероятно като гости ще присъстват значителна част от ръководителите на другите структури, но това не е достатъчно. Те трябваше да бъдат там като делегати на един обединителен конгрес. И да се сложи началото на успешна работа за възвръщане авторитета и на армията и на военните пенсионери.А не да чакаме и да искаме партиите да направят това. В настоящия момент (а процесът започна преди повече от 20 години)никоя партия няма да се загрижи за бившите. Освен около изборите. Сега ще ни обещават, ще свалят звезди от небето, но само докато се докопат до властта. Затова намирам за правилно мнението на форумците, че съюзите трябва да са равно отдалечени от всички партии. Тесни връзки да поддържат с МО, да му оказват помощ по въпроси, по които са компетентни, да търсят съдействие за решаване на своите проблеми, но сами да се грижат за авторитета си. Пред институциите и пред народа.Част от който са и армията и военните пенсионери.А иначе всеки индивидуално да членува, в която партия си иска.

  Не мога да се съглася с твърдението, че служилите в БА са платени патриоти. Патриотизмът е чувство, което се развива у човека още от люлката и ще го съпътства чак до гроба.Пенсията съм си заработил не като професионален патриот, а като професионален военен. И не се срамувам, че съм бил такъв.Не са платени патриоти и днешните военнослужещи, макар че се водят кадрови такива. Срещал съм обаче хора, които и без да са били и един ден в армията, обичат и нея и страната си болезнено силно, направили са неимоверно повече от мен и много от нас и не са получили нищо за това.Пред такива хора свалям шапка.
  През последните години за съжаление срещнах и много професионални предатели. За няколко сребърника продадоха и предадоха всичко, постигнато от народа от създаването на държавата досега. И ще продължават докато не продадат и самата страна или докато не се намери някой да ги спре.

  Не се опитвам да поучавам никого. И по-млади и по-умни сте от мен и не мога да си позволя това. Искам само да изразя мнението си, да дам подкрепата си за преодоляване на статуквото. Вярвам, че с течение на времето всички ще проявят повече разум и това, което засега е само химера ще стане действителност. Дано да се намерят повече хора с разбирането на г-н Иван Иванов.Разбира се и младите ни колеги да преодолеят обидата си, да поемат щафетата и гордо да я носят през годините.
  Тодор Енев

 12. #12
  Илия Милушев 31 мар 2013, 00:42
   
  0
   
  0

  Г-н Енев, съгласен съм с Вашите разсъждения за патриотизма. И аз съм като Вас и мисля точно така. Трябва обаче да си даваме сметка как хората отстрани ни възприемат, а те ни схващат по начина, описан по-горе от Яне Сандански - като бреме. Това е моето наблюдение и го виждам навсякъде.
  Пресен пример - заседанието на служебния кабинет от четвъртък, 28 март 2013 г.: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/03/30/2032630_trima_ministri_sa_bili_nai-golemite_protivnici_na/?p=0#addcomment
  Откъде да вземем едни пари? От военните естествено. Обърнете внимание, че огромното болшинство от министрите са го подкрепили. Тоест, факт е, че има всенароден консенсус за това, че военните са непотребни. А когато фактите говорят, най-доброто, което можем да направим е да ги вземем под внимание, не да се правим, че не е така, защото просто е така, факт е! И ако можем нещо да променим - да го направим. Питам се кой на мястото на г-н Тагарев можеше да направи нещо друго, какво е то и като как щеше да го направи?
  Наистина мисля по въпроса. И точно военните организации са местата, където трябва да се мисли по такива въпроси. Само че това с мисленето нещо трудно ни се удава. Свикнали сме да изкомандваме и да решим въпросите от раз. Това може да минава в армията, но в живота някак си е по-друго. Не става. Не минава номера.

 13. #13
  Родна реч 17 апр 2013, 01:05
   
  0
   
  0

  Конфедерация ... тази дума прецаква хубавата идея. Защо не съюз или сдружение.
  Да не се вярва на хора които заменят съществуващи родни думи с чуждици - съмнителен е начина им на мислене - лъха на чалга, липсва достойнство

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка